Επιστήμη & Τεχνολογία

Ροπή προς την παχυσαρκία εμφανίζουν οι Έλληνες

Καθηλωμένοι μπροστά στην τηλεόραση απέχοντας από στοιχειώδη σωματική άσκηση και παραδομένοι στις παθογένειες της σύγχρονης καθιστικής ζωής παρουσιάζονται οι Έλληνες, εμφανίζοντας μια επικίνδυνη ροπή προς την παχυσαρκία. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από τη μελέτη της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Λιγότερο από δύο ώρες την εβδομάδα ασκείται το 90% των Ελλήνων, οι οποίοι φαίνεται να έχουν παραδοθεί στις συνήθειες της καθιστικής ζωής παραμελώντας την υγεία τους και διατρέχοντας σοβαρό κίνδυνο παχυσαρκίας και εκδήλωσης διαβήτη.

Οι συνέπειες της έλλειψης σωματικής δραστηριότητας και ισορροπημένης διατροφής καταγράφονται στη συγχρονική επιδημιολογική μελέτη με τίτλο «Association of physical activity and sedentary lifestyle patterns with obesity and cardiometabolic comorbidities in Greek adults: Data from the National Epidemiological Survey» που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  ερευνώντας τη σχέση μεταξύ της φυσικής δραστηριότητας και της καθιστικής ζωής με το υπερβάλλον βάρος, την παχυσαρκία, την κοιλιακή παχυσαρκία και τα συνοδά καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σε δείγμα 17.887 ανδρών και γυναικών, ηλικίας 20-70 ετών σε ολόκληρη την Ελλάδα, το 37% των ερωτηθέντων απάντησε ότι περπατά λιγότερο από 2 ώρες την εβδομάδα. Μεταξύ των αιτιών καταγράφονται τόσο η καθιστική ζωή, αφού το 37,9% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι παρακολουθεί τηλεόραση για περισσότερες από δεκαέξι ώρες την εβδομάδα, όσο και η καθιστική εργασία, με το 20,5% των ερωτηθέντων να απαντά ότι κάνει δουλειά γραφείου για περισσότερες από δεκατέσσερις ώρες την εβδομάδα.

Η χειρονακτική εργασία έχει εκλείψει και ως αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων ακολουθεί έναν καθιστικό τρόπο ζωής. Από τον κανόνα αυτόν δεν ξεφεύγει ούτε η Ελλάδα, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες έχει σημειωθεί μία δραματική μετάβαση από τη χειρωνακτική εργασία στη δουλειά γραφείου. Όπως αναφέρεται στη μελέτη, το 50% των Ελλήνων που ζουν στον νομό Αττικής ήταν σωματικά αδρανείς, με τους άνδρες να είναι περισσότερο ενεργοί σε σχέση με τις γυναίκες.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το ζητούμενο είναι ένα αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή η πρόσληψη θερμίδων να είναι χαμηλότερη της ενεργειακής δαπάνης του σώματος. Η σωματική δραστηριότητα οδηγεί σε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, καθώς αυξάνει τις ενεργειακές δαπάνες και πιο συγκεκριμένα την «καύση» του λίπους. Μάλιστα, σημειώνουν ότι εκτός από την πρόληψη της παχυσαρκίας, η άσκηση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των παραγόντων καρδιομεταβολικού κινδύνου όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η δυσλιπιδαιμία και η αρτηριακή πίεση και όπως έχει κατ’ επανάληψη αποδειχθεί, της καρδιαγγειακής νόσου.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet