Επιθέσεις κατά φωτορεπόρτερ από… πρωτοπαλίκαρα της Χ.Α.
Κοινωνία

Επιθέσεις κατά φωτορεπόρτερ από… πρωτοπαλίκαρα της Χ.Α.

Κατά τη σημερινή μεταγωγή των κατηγορουμένων Νίκου Μιχαλολιάκου και Γιάννη Λαγού στο Εφετείο, συγκεντρωμένοι οπαδοί τους επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ, στη διασταύρωση της λεωφόρου Αλεξάνδρας με την οδό Λουκάρως. Όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, όλα ξεκίνησαν όταν περίπου 150 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί για συμπαράσταση στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής επιχείρησαν να πλησιάσουν την κλούβα της ΕΛ.ΑΣ. που μετέφερε τους κατηγορουμένους.

Όταν εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις ορισμένοι από τους υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν -αρχικά λεκτικά- και στη συνέχεια χτύπησαν με μπουνιές και κλωτσιές δυο φωτορεπόρτερ, μία από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και έναν που εργάζεται σε ενημερωτική ιστοσελίδα. Μάλιστα έναν εξ αυτών τον έριξαν στο οδόστρωμα, ενώ δεν δίστασαν να τον κτυπήσουν με τα πόδια στο πρόσωπο.

Τη στιγμή εκείνοι αστυνομικοί των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο σημείο απομάκρυναν τους συγκεντρωμένους με περιορισμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης.

Αντιδράσεις από την ΠΟΕΣΥ για τους προπηλακισμούς φωτορεπόρτερ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) με τίτλο «η ναζιστική βία δεν τρομάζει τους εργαζόμενους στην Ενημέρωση» καταδικάζει την επίθεση κατά δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ. Ειδικότερα στην ανακοίνωση της επισημαίνει:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ καταδικάζει τις νέες, σημερινές, τραμπούκικες και απρόκλητες επιθέσεις νεοναζιστών της Χρυσής Αυγής σε φωτορεπόρτερ, κατά τη μεταγωγή του επικεφαλής της οργάνωσης Ν. Μιχαλολιάκου στο Εφετείο για ανάκριση, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δυο συναδέλφων.

Η Ομοσπονδία απαιτεί από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να ληφθούν επιτέλους μέτρα προστασίας των ανθρώπων του Τύπου από τους χρυσαυγίτες τραμπούκους και ταυτόχρονα καλεί τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ να συνεχίσουν να αγωνίζονται για ελεύθερη και αντικειμενική ενημέρωση, χωρίς να τους τρομάζουν τέτοιες συμπεριφορές, οι οποίες αποκαλύπτουν την εγκληματική νοοτροπία και δράση των συγκεκριμένων προσώπων».

Αντιδράσεις και από την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας

Την επίθεση καταδικάζει και η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας σημειώνοντας ότι «υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής δεν αρκέστηκαν σε λεκτικές ύβρεις, πετροπόλεμο και απειλές αυτή τη φορά κατά των λειτουργών των ΜΜΕ. Κλώτσησαν και χτύπησαν μία γυναίκα φωτορεπόρτερ αφού προηγουμένως προσπάθησαν να διαλύσουν τη φωτογραφική της μηχανή, ενώ τον άλλο συνάδελφο αφού τον έριξαν στο έδαφος, τον κλώτσησαν στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Σε όλη αυτή την επίθεση που δέχθηκαν οι συνάδελφοί μας η αστυνομία ήταν απούσα, παρά την παρουσία της, αφού οι αστυνομικοί προτίμησαν να είναι θεατές σε όλο αυτό το σκηνικό. Ως λειτουργοί των ΜΜΕ, αλλά και ως πολίτες που δέχονται επίθεση μπροστά στα μάτια αστυνομικών, οι οποίοι δεν έκαναν τίποτα για να τους προστατέψουν, ζητούμε σήμερα κιόλας συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια. Δηλώνουμε σε όλους κατηγορηματικά πως τέτοιες πρακτικές δεν θα μας σταματήσουν στην άσκηση των καθηκόντων μας ως λειτουργοί του Τύπου, προασπίζοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση».

Τι αποφασίστηκε για τους κατηγορούμενους

Εν τω μεταξύ, κατ΄ οίκον περιορισμό και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα επέβαλλαν οι ανακρίτριες και ο εισαγγελέας στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο και Γιάννη Λαγό για το αδίκημα της παράνομης οπλοχρησίας και οπλοκατοχής με σκοπό την προμήθεια εγκληματικής οργάνωσης. Έκριναν ότι «εφόσον αφεθούν ελεύθεροι» από την προφυλάκισή τους για τη Διεύθυνση Εγκληματικής Οργάνωσης πρέπει να τους επιτραπεί μόνο η πρόσβαση στη Βουλή για την εκτέλεση των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων.

Ελεύθερος για την πλημμεληματική κατηγορία αφέθηκε ο υπαρχηγός Χρήστος Παππάς. Μετά την απόφαση ανακριτριών και εισαγγελέα , πάντως οδηγήθηκαν πάλι στον Κορυδαλλό , όπου κρατούνται για τις άλλες κακουργηματικές κατηγορίες.

Οι συμπληρωματικές απολογίες των τριών βουλευτών ολοκληρώθηκαν λίγο πριν το μεσημέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες παρέδωσαν υπομνήματα, ενώ αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις.

Στα υπομνήματά τους χαρακτηρίζουν ανυπόστατες τις συμπληρωματικές διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος τους, ενώ τονίζουν ότι δεν μπορούν να κριθούν εκ νέου προφυλακισμένοι για τα αδικήματα αυτά. Και οι δύο φέρονται να υποστήριξαν ότι σε περίπτωση που αποφασιστεί προφυλάκιση και για αυτές τις κατηγορίες θα είναι παράνομη, καθώς τα ευρήματα βάσει των οποίων ασκήθηκε η συμπληρωματική δίωξη ήταν γνωστά από τον περασμένο Οκτώβριο που είχαν γίνει έλεγχοι στα σπίτια τους και καταγεγραμμένα σε εκθέσεις κατάσχεσης.

Ο Χρήστος Παππάς υποστήριξε, επίσης, ότι μεταβλήθηκε σε κακούργημα η αρχικά χαρακτηρισμένη ως πλημμέλημα πράξη της παράβασης του νόμου περί αρχαιοτήτων προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός της δεύτερης κράτησής του. Υποστηρίζει δε ότι τα επίμαχα αντικείμενα είναι δύο βυζαντινά βιβλία.

Ο, κατά τη δικογραφία, αρχηγός της οργάνωσης υποστήριξε ότι η κατηγορία σε βάρος του αφορά τέσσερα όπλα που είχε για την ασφάλειά του. Τονίζει δε, ότι ουδέποτε δόθηκαν σε τρίτο άτομο, ούτε έχουν εμπλακεί σε οποιαδήποτε από τις αποδιδόμενες παράνομες ενέργειες της οργάνωσης.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet