Η κατάχρηση αλκοόλ αποδεικνύεται… φονική
Κοινωνία

Η κατάχρηση αλκοόλ αποδεικνύεται… φονική

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το αλκοόλ προκαλεί ετησίως το θάνατο 3,3 εκατομμυρίων ανθρώπων, δηλαδή περισσότερους από το AIDS, τη φυματίωση και τη βία μαζί.

Το 2012 η υπερκατανάλωση αλκοόλ είχε προκαλέσει τον θάνατο 3,3 εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο, δηλαδή ένας στους 20 θανάτους προέρχεται από υπερκατανάλωση αλκοόλ, έναντι 2,5 εκατομμυρίων το 2005, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος εξέφρασε την λύπη του για την έλλειψη δράσης από την πλευρά των αρχών κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου. Περισσότερες από 200 ασθένειες συνδέονται με την κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών, σύμφωνα με έκθεση του ΠΟΥ.

Ο Όλεγκ Τσέστνοφ, γενικός υποδιευθυντής της υπηρεσίας του ΠΟΥ η οποία είναι αρμόδια για τις μη μεταδοτικές ασθένειες δήλωσε: «Ενόψει της αύξησης του πληθυσμού στον κόσμο και της προβλεπόμενης αύξησης της κατανάλωσης αλκοόλ, μπορεί να αυξηθεί κι άλλο η υπαιτιότητα του αλκοόλ για την πρόκληση ασθενειών. Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για την προστασία των πληθυσμών από τις αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία της κατάχρησης του αλκοόλ». Και συνέχισε: «Δεν υπάρχει περιθώριο για αδιαφορία, καθώς η κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών σκοτώνει περισσότερους άνδρες, αλλά και γυναίκες, αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από περισσότερες από 200 ασθένειες και το 2012 σκότωσε 3,3 εκατομμύρια ανθρώπους».

Το 5,9% των ετήσιων θανάτων στον κόσμο συνδέεται με την κατάχρηση αλκοόλ. Πρόκειται για μολυσματικές ασθένειες, τροχαία δυστυχήματα, τραυματισμούς, ανθρωποκτονίες, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, κ.ά.

Αν και οι κάτοικοι των πλουσιών χωρών σε Αμερική και Ευρώπη παραμένουν οι μεγαλύτεροι καταναλωτές οινοπνευματωδών ποτών, η κατανάλωση αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια κυρίως στην Ινδία και την Κίνα, ενώ παρέμεινε σταθερή στις χώρες της Αμερικής, της Ευρώπης και της Αφρικής. Ο ΠΟΥ αναμένει ότι η ετήσια κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών στην Κίνα θα αυξηθεί ως το 2025 κατά 1,5 λίτρο ανά άτομο.

Η Ευρώπη καταναλώνει τη μεγαλύτερη ποσότητα οινοπνευματωδών ποτών ανά άτομο παγκοσμίως. Ορισμένες από τις χώρες της έχουν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά επιβλαβούς κατανάλωσης αλκοόλ. Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, το 2010, οι μεγαλύτεροι καταναλωτές οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο ήταν η Ρωσία, οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης και η Πορτογαλία, ενώ ακολουθούν χώρες της Ε.Ε., ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νότια Αφρική. Το 2012, η παγκόσμια κατανάλωση αντιστοιχούσε σε 6,2 λίτρα καθαρού αλκοόλ ανά άτομο ηλικίας άνω των 15 ετών.

Έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα φέτος έδειξε ότι το ένα τέταρτο όλων των Ρώσων ανδρών πεθαίνει πριν φτάσει στα μέσα της δεκαετίας των πενήντα, σε μεγάλο βαθμό λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Ορισμένοι άνδρες από αυτούς που ερωτήθηκαν για την έρευνα πίνουν τρία ή περισσότερα μπουκάλια βότκα την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 48% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πιει ποτέ οινοπνευματώδη ποτά και η αποχή αυτή είναι πιο συχνή μεταξύ των γυναικών παρά μεταξύ των ανδρών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet