Κατ’ εξακολούθηση βιασμός 15χρονου από γνωστό σκηνοθέτη
zougla.gr
Κοινωνία

Κατ’ εξακολούθηση βιασμός 15χρονου από γνωστό σκηνοθέτη

«Το περιεχόμενο της μήνυσης είναι ανατριχιαστικό», σχολίαζε δικαστικός παράγοντας ο οποίος έτυχε να τη διαβάσει. Μία δικαστικός η οποία γνωρίζει το κείμενο της καταγγελίας ξεκαθάρισε πως πρόκειται για βιασμό ανηλίκου 15 ετών με προτροπή σε ασέλγεια και σεξουαλική κακοποίηση. Όμως, άλλοι δύο δικαστικοί οι οποίοι ανέγνωσαν το περιεχόμενο της μηνύσεως προσθέτουν και μία τρίτη μη αναμενόμενη διάσταση.

Κατ’ αυτούς, ο μηνυτής επισημαίνει πως το 1995 οπότε το θύμα ήταν 15 ετών, από μία στιγμή και μετά ερωτεύθηκε τον θύτη του. Μάλιστα, το ανήλικο αγόρι μετέβαινε στο σπίτι του σκηνοθέτη όπου περίμενε απ’ έξω υπομονετικά να βγουν άλλοι ανήλικοι για να εισέλθει με τη σειρά του. Η λεπτομέρεια αυτή, αν ευσταθεί, περιγράφει με έναν άμεσο τρόπο αφενός την ένταση των παθών του σκηνοθέτη, μιλάμε για ανήλικα στον πληθυντικό αλλά και για ένα πλέγμα ερωτικών σχέσεων όπου υπεισέρχεται  η διάσταση της εξάρτησης (ερωτευμένος).

Η εξάρτηση αυτή επιτρέπει στον ενήλικα – αφέντη τη χρήση κάθε τρόπου άσκησης της ερωτικής και όχι μόνον εξουσίας του δια της βίας. Μέχρις ενός σημείου η σχέση αυτή, η μονομερής, ασφαλώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θεωρητικά ως συναινετική. Είναι όμως; 

Το θύμα – υπηρέτης του πάθους του σκηνοθέτη ήταν μόλις 15 ετών. Ανήλικος κατά τον νόμο. Άπειρος και ανήμπορος να αντιδράσει. Πόσο συναινετική μπορεί να εκτιμηθεί μία τέτοια σχέση όπου ο θύτης  διαθέτει την ισχύ για να προκαλέσει τρόμο, πόνο και απελπισία στο θύμα του;

Από το 1995 έως σήμερα έχουν κυλήσει 21 χρόνια. Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους οι οποίοι έχουν γνώση του περιεχομένου της μηνύσεως που κατατέθηκε κατά του γνωστού σκηνοθέτη, τα αδικήματα που συντελέστηκαν έχουν παραγραφεί. Σύμφωνα με αυτούς του κύκλους, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ποινική εξέλιξη επί του θέματος. Ωστόσο, υπάρχει ήδη και θα υπάρξει ηθική κάθαρση επί ενός ζητήματος το οποίο φαίνεται πως συνταράσσει συθέμελα το οικοδόμημα του καλλιτεχνικού κόσμου.

Γνωστός θεατρικός επιχειρηματίας που ελέγχει τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο κομμάτι της θεατρικής παραγωγής, μιλώντας σε τηλεοπτικό πάνελ, ομολόγησε πως όλα αυτά που γράφονται, ακούγονται και καταγγέλλονται, ήταν γνωστά τοις πάσι.

«Προσπαθούσαμε να αποφύγουμε τη συνεργασία με αυτά τα πρόσωπα αλλά μέχρι εκεί», είπε ο γνωστός θεατρικός παραγωγός. Με λίγα λόγια όλοι ήξεραν ακόμη και τις απεχθέστερες λεπτομέρειες των σεξουαλικών συμπεριφορών, όπου ιστορίες σαν αυτές του Φιλιππίδη δυστυχώς στο μέλλον και μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των καταγγελιών, ενδεχομένως να φαντάζουν ως «μικρές ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης». Συγκρινόμενες με εκείνες τις υποθέσεις που παραπέμπουν στη σκοτεινότερη πλευρά του ανθρώπινου πάθους.

Η μήνυση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μήνυση υπεβλήθη από πρόσωπο που δεν έχει άμεση σχέση με τον χώρο του θεάτρου, ωστόσο στρέφεται σε βάρος γνωστού σκηνοθέτη ο οποίος έχει απασχολήσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα την κοινή γνώμη, υπήρξε ηθοποιός και η προσφορά του στο θέατρο είναι σημαντική.

Το θύμα, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει, ήταν 15 ετών όταν υπέστη τη σεξουαλική επίθεση και περιγράφει ότι έπεσε θύμα βιασμού, αποπλάνησης και κατάχρησης σε ασέλγεια.

Τα γεγονότα, όπως περιγράφονται στη μήνυση, τοποθετούνται σε βάθος εικοσαετίας, επομένως η Εισαγγελία, πριν από τη βασιμότητα ή όχι των καταγγελιών, καλείται να εξετάσει εάν υπάρχει παραγραφή.

Πρόκειται για την  πρώτη μήνυση που υποβάλλεται στην Εισαγγελία και αφορά καταγγελία για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση στον χώρο του θεάτρου, μετά τις αποκαλύψεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες από ηθοποιούς.

Πηγή: zougla.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet