«Μονόδρομος» τα γενόσημα για κάποιες ασθένειες
Κοινωνία

«Μονόδρομος» τα γενόσημα για κάποιες ασθένειες

Σκληραίνει η πολιτική του υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά στη συνταγογράφηση γενοσήμων φαρμάκων. Με απόφαση του επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ, Δημητρίου Κοντού, μπαίνει πλαφόν στη συνταγογράφηση πρωτότυπων φαρμάκων, προκειμένου να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη.

Στόχος του υπουργείου Υγείας – κατόπιν και των αυστηρών υποδείξεων της τρόικας- είναι η κατανάλωση των γενοσήμων να φτάσει στο 60%, δηλαδή να τριπλασιαστεί από το 20% στο οποίο παραμένει κολλημένη τον τελευταίο ενάμισι χρόνο.

Μέχρι σήμερα οι γιατροί μπορούσαν στο 15% των συνταγών να αναγράφουν εμπορική ονομασία φαρμάκου, όπως και στις παρατηρήσεις (στο περιθώριο) της συνταγής. Πλέον όμως οι γιατροί υποχρεούνται να συνταγογραφούν γενόσημα σε συγκεκριμένο ποσοστό ανάλογα με την ειδικότητά τους.

Ειδικότερα, η απόφαση καθορίζει «όρια συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων, ανά ειδικότητα και θεραπευτική κατηγορία, σε δραστικές ουσίες εκτός προστασίας καθώς και υποχρεωτικούς στόχους συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων».

Όπως διευκρινίζεται, για τον υπολογισμό των στόχων ανά ειδικότητα υπολογίστηκαν οι συνταγές που συνταγογραφήθηκαν ανά ιατρική ειδικότητα καθώς και η διαθεσιμότητα γενόσημων φαρμάκων στην εκάστοτε ομάδα, ώστε να εκτιμηθούν δυνητικά οι συνταγές που δύναται να αφορούν συνταγές για φάρμακα εκτός προστασίας ή γενόσημα φάρμακα.

Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ) αναλαμβάνει να αναπροσαρμόσει το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έτσι ώστε να μην μπορεί ο ιατρός να υπερβεί το θεσπισμένο όριο και να υποδεικνύει γενόσημα φάρμακα.

Ενδεικτικά στην ειδικότητα της Αγγειοχειρουργικής οι γιατροί υποχρεούνται να συνταγογραφούν αποκλειστικά γενόσημα φάρμακα όταν πρόκειται για εντερικές λοιμώξεις ενώ ανάλογα με τη θεραπευτική κατηγορία και την ασθένεια που αντιμετωπίζεται, τα ποσοστά συνταγογράφησης γενοσήμων κυμαίνονται από 15% έως και 100%.

Αντίστοιχα, στην ειδικότητα της Αιματολογίας το 100% των φαρμάκων που συνταγογραφούνται θα είναι εφεξής γενόσημα για τη θεραπεία του πεπτικού έλκους και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Το ίδιο θα ισχύσει στην ειδικότητα της Παθολογίας για όλα τα καθαρτικά, τα πολυβιταμινούχα, φάρμακα της πεπτικής οδού, συγκεκριμένα σκευάσματα σιδήρου, ασβεστίου κ.ά.

Τέλος, εφόσον ο ιατρός υποδείξει γενόσημο φάρμακο, κατά την εκτέλεση της συνταγογράφησης δεν επιτρέπεται η χορήγηση μη γενοσήμου από το φαρμακείο. Eφόσον όμως ο ασθενής επιλέξει φάρμακο με τιμή μεγαλύτερη από την τιμή αποζημίωσης πληρώνει το σύνολο της διαφοράς επιπλέον της θεσμοθετημένης συμμετοχής του.

Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet