Οι φύλακες τους άφησαν ανενόχλητους να σκάβουν το τούνελ απόδρασης
Κοινωνία

Οι φύλακες τους άφησαν ανενόχλητους να σκάβουν το τούνελ απόδρασης

Η αναφορά σωφρονιστικών υπαλλήλων της Κέρκυρας ότι «είχαν δύο μήνες να πραγματοποιήσουν έλεγχο στα κελιά της πτέρυγας Ζ» καθώς και ότι «είχαν όλες τις πόρτες των κελιών ανοικτές λόγω… ζέστης» δημιουργεί νέα δεδομένα και προκαλεί αναστάτωση στο υπουργείου Δικαιοσύνης και την ΕΛ.ΑΣ σχετικά με νέες πτυχές του σχεδίου της μεγάλης απόδρασης των 21 κρατουμένων από την συγκεκριμένη πτέρυγα των φυλακών «υψίστης ασφαλείας» του νησιού των Φαιάκων.

Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία, που δημοσιεύει Το Βήμα, ύστερα από πρωτοβουλία «βαθμοφόρου» υπαλλήλου των φυλακών δεν είχε μπει στη συγκεκριμένη πτέρυγα έστω και ένας φύλακας από τις 18 Ιουνίου 2015. Και αυτή η απίστευτη παραχώρηση φαίρεται να έγινε ύστερα από διαμαρτυρίες κρατουμένων ότι «η συμπεριφορά των σωφρονιστικών υπαλλήλων ήταν καταπιεστική» και τις διαβεβαιώσεις που έδιναν ότι «οι φυλακές δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από εμάς».

Και αξίζει να σημειωθεί ότι ο οργανωτής της τωρινής απόδρασης -κατηγορούμενος για σωρεία αδικημάτων- είχε προχωρήσει στο ίδιο εγχείρημα τον Αύγουστο του 2011 και στις φυλακές Κορυδαλλού όταν είχε εντοπισθεί από κελί της Γ΄ πτέρυγας να έχει σκάψει τούνελ περίπου δέκα μέτρων κάτω από το μεγάλο προαύλιο του σωφρονιστικού καταστήματος.

Με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ να αναφέρουν στο «Βήμα» ότι «και άλλες φορές με τις αποδράσεις με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό, με την επίθεση στις φυλακές Τρικάλων ή την υποβοήθηση του σχεδίου ΄Γοργοπόταμος΄ με τη φυγή από τον Κορυδαλλό, υπήρχαν δείγματα ύποπτης αμέλειας σωφρονιστικών. Όμως αυτό που συνέβη στην Κέρκυρα, με την άνεση κινήσεων που είχαν τόσες εβδομάδες οι 21 βαρυποινίτες σκαπανείς για να φτιάξουν τούνελ δεκάδων μέτρων, δεν έχει προηγούμενο».

Η μεγάλη φυγή των κρατουμένων αποφεύχθηκε από σύμπτωση την τελευταία στιγμή και ενώ οι κρατούμενοι απείχαν μόλις λίγα εκατοστά από την άσφαλτο γειτονικού δρόμου από όπου θα εξαφανίζονταν. Με μεγάλο ζητούμενο ποιο θα ήταν το σύστημα βοηθών τους ώστε να φύγουν από την Κέρκυρα, να εξαϋλώσουν τα ίχνη τους και να μην έχουν την τύχη των 44 κρατουμένων που είχαν αποδράσει το 1996 από τις φυλακές αλλά συνελήφθησαν τις επόμενες ώρες.

Πλέον οι αξιωματικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κέρκυρας που πραγματοποιούν τη σχετική έρευνα καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα πώς οι φρουροί των φυλακών όχι μόνο δεν αντιλήφθηκαν το σκάψιμο τούνελ δεκάδων μέτρων αλλά δεν «πρόσεξαν» περίπου 30 κυβικά μέτρα χώμα που είχαν συσσωρεύσει, τις τελευταίες εβδομάδες, οι ισοβίτες μέσα στα κελιά τους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι αστυνομικοί «τα χώματα είχαν τοποθετηθεί με… αλφάδι κάτω από εννιά κρεβάτια κρατουμένων σε αυτή την πτέρυγα, οι οποίοι τα σκέπαζαν με σεντόνια και άλλα καλύμματα”. Μιλάμε για εκτεταμένες χωματουργικές εργασίες με εντυπωσιακή μεθοδικότητα από πλευράς των κρατουμένων.

Δεν μετέφεραν τα χώματα μέσα στα ρούχα τους, όπως σε άλλες απόπειρες απόδρασης, γιατί στο προαύλιο που θα μπορούσαν να τα πετάξουν είχε τσιμέντο και δεν μπορούσαν να τα κρύψουν. Έτσι προτίμησαν να μαζεύουν τα χώματα στο κελί τους, εκμεταλλευόμενοι την πολυήμερη απουσία των φρουρών της πτέρυγας και έχοντας ελευθερία κινήσεων. Όμως αυτές οι επιχωματώσεις κάτω από τα κρεβάτια τους θα έπρεπε να είχαν ανακαλυφθεί με έναν υποτυπώδη έλεγχο.

Ερευνητές της υπόθεσης επεσήμαναν στο «Βήμα» ότι στην περίπτωση της απόδρασης των 44 κρατουμένων πριν από 19 χρόνια αυτή είχε σημειωθεί στην διάρκεια πολυήμερης εξέγερσης στις φυλακές της Κέρκυρας και οι δραπέτες είχαν βρει σε γραφείο του σωφρονιστικού ιδρύματος το σχέδιο στοών που υπήρχε κάτω από τις φυλακές και είχαν βασιστεί σε αυτό για να βγουν άνετα και άμεσα.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet