Τι θα ισχύσει για τις μετακινήσεις εκτός νομού την περίοδο των Χριστουγέννων
zougla.gr
Κοινωνία

Τι θα ισχύσει για τις μετακινήσεις εκτός νομού την περίοδο των Χριστουγέννων

Την περίοδο των Χριστουγέννων θα απαγορεύεται η μετακίνηση των πολιτών από νομό σε νομό, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο διασποράς του ιού. Άλλωστε επιστήμονες και ιατρικό προσωπικό είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ακόμη και στο σταδιακό άνοιγμα της αγοράς λόγω της παρεπόμενης αύξησης της κινητικότητας που επιφέρει.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του διευθυντή ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νικ. Καπραβέλου, στον ΣΚΑΙ ο οποίος αναφέρει: «Η οποιασδήποτε αύξηση της κινητικότητας αυτή την εποχή της έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων θα οδηγήσει μαθηματικά σε αύξηση της νοσηρότητας και θνητότητας. Το υγειονομικό μας σύστημα δεν είναι έτοιμο».

«Το κόστος στη Βόρεια Ελλάδα κυρίως είναι πολύ δυσβάστακτο, δεν είναι 100 νεκροί την ημέρα, είναι 100 οικογένειες τη μέρα. Έχουμε παρά πολλούς ασθενείς σε βαριά κατάσταση που νοσηλεύονται μέσα στα νοσοκομεία, πολλούς διασωληνωμένους, όχι κατά ανάγκη σε οργανωμένες μονάδες ΜΕΘ» εξήγησε. 

Έτσι, οι μετακινήσεις μεταξύ νομών δεν θα επιτραπούν.

Ωστόσο, θα υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, θα υπάρξει κάποια ευελιξία για τις περιπτώσεις επανένωσης οικογενειών.

Εξαίρεση θα αποτελέσουν άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο βρίσκεται η οικογένειά τους και θα χρειαστεί να επιστρέψουν. Στις περιπτώσεις αυτές θα ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία (Ε1, Ε9), ενώ ανάλογη ευελιξία θα ισχύσει και για φοιτητές που έχουν «εγκλωβιστεί» πριν ληφθούν τα μέτρα του lockdown στην πόλη όπου σπουδάζουν και θέλουν να επιστρέψουν στην οικογένειά τους για τις γιορτές.

Κατά την ενημέρωση της Παρασκευής από το υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, είχε αναφέρει επί του θέματος: «Το θέμα της επανένωσης οικογενειών είναι ξεκάθαρο. Αφορά στον εκπαιδευτικό που βρίσκεται σε ένα νησί και θέλει να επιστρέψει στη σύζυγό του και τα παιδιά του. Αφορά κάποιον ο οποίος μόνιμα εργάζεται σε μία περιοχή και θέλει να επισκεφτεί τη σύζυγο και τα παιδιά του. Η πρόβλεψη που αφορά τα τέκνα ή τις οικογένειες που θέλουν να μεταβούν στους γονείς δεν μπορεί να συμβεί παρά μόνο εάν η κατεύθυνση αφορά στη μόνιμη κατοικία. Άρα, με το απαραίτητο φορολογικό έγγραφο, μπορούν να μετακινηθούν άπαξ προς τα εκεί».

Επίσης, στα μέσα της εβδομάδας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, μίλησε για ευελιξία στην περίοδο των γιορτών για την επανένωση οικογενειών, όπως για παράδειγμα για ανθρώπους που δουλεύουν σε διαφορετικό νομό από αυτόν που είναι η οικογένειά τους ή για εγκλωβισμένους φοιτητές, αλλά μετακινήσεις προς τα εξοχικά δεν θα προβλέπονται ούτε τα Χριστούγεννα.

«Το βασικό μας πρόβλημα για τη διασπορά του ιού είναι η κινητικότητα. Ας την περιορίσουμε λίγο. Έχουμε δει ότι στο δεύτερο lockdown, παρά τα μέτρα που είναι σχεδόν τα ίδια μετά το κλείσιμο των σχολείων, η κινητικότητα παραμένει 20% πιο υψηλή από το πρώτο lockdown και αυτό δικαιολογεί τα αυξημένα κρούσματα», σημείωσε. 

Πηγή: zougla.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet