Τους πήρε ο… ΕΝΦΙΑ και τους σήκωσε!
Κοινωνία

Τους πήρε ο… ΕΝΦΙΑ και τους σήκωσε!

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκληθεί για τον φουσκωμένο ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης παραδέχθηκε λάθη και προανήγγειλε διορθωτικές παρεμβάσεις, κόμματα και φορείς συνεχίζουν να ασκούν δριμεία κριτική στις επιλογές που ακολουθούνται.

Η κυβέρνηση όμως καλείται να αντιμετωπίσει και… πυρά που δέχεται εκ των έσω για τις αδικίες που έχουν παρατηρηθεί στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Χθες, 27 βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν ερώτηση στον κ. Χαρδούβελη στην οποία κάνουν λόγο για εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες και απαράδεκτες χρεώσεις του ΕΝΦΙΑ και ζητούν, μεταξύ άλλων, διόρθωση των λαθών, αύξηση των δόσεων πληρωμής του και απαλλαγή όσων κατόχων ακινήτων δεν έχουν κανένα έσοδο από την εκμετάλλευσή τους.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ ζητεί να μετατεθεί η πρώτη δόση πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, από τα τέλη Αυγούστου στις 30 Σεπτεμβρίου, ώστε να μην επιβαρυνθούν εκ των προτέρων οι πολίτες «για θέματα που μπορεί να αλλάξουν». «Θέση μας είναι ότι το κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην μετακυλήσει άδικες αποφάσεις στις πλάτες των πολιτών», σημειώνει το Κίνημα σε σχετική του ανακοίνωση.

ΣΥΡΙΖΑ: Ως «μωραί παρθέναι» καταγγέλλουν τον νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν

Με τη σειρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «δήθεν αντιδράσεις βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ» και επιτίθεται με δριμύτητα στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζει ότι «δεν είναι δυνατό αυτοί που υπερθεμάτιζαν και στήριζαν τις σχετικές διατάξεις πριν λίγους μήνες και αναθεμάτιζαν τον ΣΥΡΙΖΑ για την κριτική του, τώρα “ως μωραί παρθέναι” να καταγγέλλουν το νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν». «Αγγίζει σίγουρα τα όρια της γελοιότητας και θυμίζει νούμερο κακόγουστης θερινής κωμωδίας, αν δεν αφορούσε τις ζωές και τα σπίτια των πολιτών», συμπληρώνει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους κυβερνητικούς βουλευτές να καταλάβουν ότι είναι «καταστροφή και λάθος η πολιτική που στηρίζουν, ενάντια σε όλη την κοινωνία, καθώς στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αποκαλύπτεται η άδικη, αναποτελεσματική και ατελέσφορη φορολογική πολιτική ΝΔ – ΠΑΣΟΚ».

Άρση των ακραίων στρεβλώσεων ζητεί η ΔΗΜΑΡ

Η ΔΗΜΑΡ θέλει να έρθουν το συντομότερο στη Βουλή διατάξεις για την άρση των «ακραίων στρεβλώσεων» του ΕΝΦΙΑ και καλεί την κυβέρνηση να «μην αρκεστεί στην επαγγελία αλλαγών, αφού πρώτα υπάρξει εφαρμογή του νόμου».

Όπως αναφέρει, «η κυβέρνηση οφείλει να εισαγάγει στην ολομέλεια της Βουλής, με το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει, διατάξεις όπου θα αίρονται ακραίες στρεβλώσεις και κραυγαλέες αδικίες του ΕΝΦΙΑ».

Σύμφωνα με την Αγίου Κωνσταντίνου, «καθημερινά πλέον, στα πραγματικά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναδεικνύονται οι στρεβλώσεις, οι αδυναμίες και κυρίως τα λάθη στη δομική συγκρότηση του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας, που πρώτα απ’ όλα με την έλλειψη αφορολόγητου ορίου πλήττουν νοικοκυριά σε ακραίες καταστάσεις, χαμηλά εισοδήματα και μικρούς ιδιοκτήτες», συμπληρώνει η ΔΗΜΑΡ.

ΚΚΕ: Η μεγαλύτερη αδικία δεν διορθώνεται

 Πλήρη απαλλαγή από τη φορολόγηση της πρώτης, αλλά και δευτερεύουσας κατοικίας, που καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες και τις ανάγκες αναψυχής της λαϊκής οικογένειας ζητεί το ΚΚΕ.

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, η μεγαλύτερη αδικία στον ΕΝΦΙΑ, που δεν διορθώνεται, είναι ο λαός να πληρώνει ενοίκιο στο σπίτι που απέκτησε με κόπους και θυσίες, στο αγροτεμάχιο που καλλιεργεί για να ζήσει.

«Κανένας φόρος στην αγροτική γη. Να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία», συμπληρώνει.

ΠΟΜΙΔΑ: Καμία επί της ουσίας συζήτηση για κατάφωρες αδικίες του ΕΝΦΙΑ

Την ίδια στιγμή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) εκφράζει οργή για τη συζήτηση που έχει ανοίξει, καθώς υποστηρίζει ότι «επιχειρείται ένας απαράδεκτος αποπροσανατολισμός σε ό,τι αφορά τις πραγματικά αναγκαίες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ».

Όπως αναφέρει, «είναι όλως δευτερεύον ζήτημα να διορθωθούν τα λάθη στον υπολογισμό του φόρου, όπου έγιναν, να αρθεί το σκόπιμο αλλά ασήμαντο στην πράξη “φούσκωμα” της επιβάρυνσης των πολιτών (π.χ. με την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που στις περιπτώσεις λαθών ή ελλείψεων στη δήλωση επιβάλλει τη δυσμενέστερη για το φορολογούμενο λύση) ή να δοθούν περισσότερες δόσεις για την εξόφληση του φόρου».

«Το κύριο πρόβλημα», συμπληρώνει, «είναι να διορθωθεί ο παραλογισμός και οι κατάφωρες αδικίες που προβλέπει ο “τρελός” αυτός νόμος, για τις οποίες δυστυχώς δεν γίνεται καμία συζήτηση επί της ουσίας, με κυριότερες την απάνθρωπη επιβάρυνση των ιδιοκτητών κενών και απρόσοδων ακινήτων και οικοπέδων, την τιμωρητική μεταχείριση για τις δήθεν μεγάλες περιουσίες που η ίδια η φορολογία ισοπέδωσε με τον εξοντωτικό συμπληρωματικό φόρο, και ειδικότερα τη διπλή φορολόγηση της αστικής ιδιοκτησίας».

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, «αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας, αφενός να διορθώσει άμεσα τα σφάλματα του taxis (που επαναλαμβάνονται παρά το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες έχουν υποχρεωθεί πολλάκις στο παρελθόν να υποβάλουν το «περιουσιολόγιο» μέσω του Ε9). Όμως πρέπει πρώτα απ΄όλα να ασχοληθεί με την ουσία του προβλήματος, που είναι οι ίδιες οι ουσιαστικές ρυθμίσεις του ΕΝΦΙΑ».

Κ. Μίχαλος: Πολύ πιο άδικος από το χαράτσι ο ΕΝΦΙΑ

Τέλος, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος απευθύνει κάλεσμα στο υπουργείο Οικονομικών να επανεξετάσει άμεσα τη φορολογία των ακινήτων στο σύνολό της, καθώς, όπως υποστηρίζει, ο ΕΝΦΙΑ, με την παρούσα μορφή, το μόνο που θα καταφέρει είναι να οδηγήσει χιλιάδες ιδιοκτήτες σε αφανισμό και τις περιουσίες τους σε μπαράζ πλειστηριασμών.

«Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων εξελίσσεται σε ένα νέο χαράτσι κατά πολύ βαρύτερο και πιο άδικο από το γνωστό χαράτσι της ΔΕΗ» τονίζει κ. Μίχαλος και συμπληρώνει: «Ιδιαίτερα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν επαγγελματική στέγη, αλλά και για τους ιδιοκτήτες απρόσοδων ακινήτων, ο ΕΝΦΙΑ θα οδηγήσει τις περιουσίες τους σε πλήρη απαξίωση».

«Το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να αφήσει τις αόριστες εξαγγελίες για διορθωτικές παρεμβάσεις και να εκλογικεύσει τη φορολογία των ακινήτων», καταλήγει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet