Γερουσία: “Κτηνώδεις ανακρίσεις και ψέματα από τη CIA”
Κόσμος

Γερουσία: “Κτηνώδεις ανακρίσεις και ψέματα από τη CIA”

Η CIA διεξήγαγε «κτηνώδεις» ανακρίσεις υπόπτων για τρομοκρατία τα χρόνια τα οποία ακολούθησαν την 11η Σεπτεμβρίου 2001, χρησιμοποιώντας αναλήθειες για την αποτελεσματικότητά τους, αναφέρει έκθεση της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Στην έκθεση, την οποία συνέταξε η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, αναφέρεται ότι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών παραπλάνησε τους Αμερικανούς σε ό,τι αφορά την σημασία και την αποτελεσματικότητα της «εντατικής ανάκρισης».

«Η χρήση των συγκεκριμένων μεθόδων έκανε κακό στην εικόνα της Αμερικής στο εξωτερικό και δυσχέραναν τις σχέσεις μας με τους φίλους και συμμάχους μας», υπογραμμίζεται.

Τη διαφωνία του με το συγκεκριμένο σημείο και την άποψη ότι οι ανακρίσεις αυτές συνέβαλαν στην εξόντωση του επικεφαλής του δικτύου της Αλ Κάιντα εξέφρασε ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας (η οποία από τον Ιανουάριο θα μετατραπεί σε πλειοψηφία) Μιτς ΜακΚόνελ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει εκφράσει την άποψη ότι οι συγκεκριμένες μέθοδοι αντιστοιχούν σε βασανιστήρια.

Η έκθεση έχει μέγεθος 6.000 σελίδων, με τεράστιο όγκο στοιχείων, παραμένει ωστόσο απόρρητη και στη δημοσιότητα δόθηκε μόνον μια σύνοψή της, μεγέθους 480 σελίδων.

Η δημοσίευσή της καθυστέρησε, λόγω προβληματισμών για τι τι έπρεπε να δοθεί στη δημοσιότητα και τι όχι.

Το πρόγραμμα των συγκεκριμένων «εντατικών ανακρίσεων» σταμάτησε με την έλευση του κ. Ομπάμα στην εξουσία, το 2009.

Η πλειοψηφία των περίπου 100 κρατουμένων οι οποίοι υποβλήθηκαν, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του υιού, στις «εντατικές ανακρίσεις» υπέστησαν τη βία σε δεκάδες άγνωστα σημεία εκτός των ΗΠΑ, στο έδαφος συμμαχικών της Ουάσιγκτον χωρών.

Οι μέθοδοι οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ήταν ο πνιγμός, τα χτυπήματα στο σώμα, ο εξευτελισμός, η έκθεση στο κρύο και η στέρηση ύπνου.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet