Η Ευρώπη ετοιμάζεται για το δεύτερο κύμα καύσωνα
Κόσμος

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για το δεύτερο κύμα καύσωνα

Οι ήδη υψηλές θερμοκρασίες εξακολουθούν να αυξάνονται σήμερα στη δυτική Ευρώπη, όπου ένα νέο κύμα καύσωνα ώθησε κάποιες κυβερνήσεις να εκδώσουν προειδοποιήσεις, με τα χειρότερα να αναμένονται αύριο Πέμπτη σε πολλές χώρες.

Στη Γαλλία, σχεδόν το σύνολο της χώρας έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για τον καύσωνα. Ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας και αναμένεται να ανέβει και πάλι λίγο την Πέμπτη.

Αν από τον ιστορικό καύσωνα του 2003, που προκάλεσε περίπου 15.000 θανάτους, οι γαλλικές αρχές επέμειναν πάνω από όλα στους κινδύνους για τις ευάλωτες ομάδες, οι προειδοποιήσεις αυτή τη φορά απευθύνονται σε όλο τον πληθυσμό.

Πολλές γαλλικές πόλεις έσπασαν το απόλυτο ρεκόρ θερμοκρασίας χθες Τρίτη, κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας. Όμως τα χειρότερα αναμένονται αύριο: η Météo France προβλέπει για την Πέμπτη θερμοκρασίες από 37 έως 42 βαθμούς Κελσίου σε μεγάλο τμήμα της χώρας, με τη θερμοκρασία να φθάνει κατά τόπους τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Το Παρίσι αναμένεται να καταρρίψει αύριο το δικό του ρεκόρ του 1947 (40,4 βαθμοί Κελσίου).

Η Βρετανία μπορεί επίσης να ζήσει την πιο ζεστή μέρα στην ιστορία της αύριο. «Είναι πιθανόν να καταρρίψουμε το ρεκόρ της ζέστης του Ιουλίου, που είναι οι 36,7 βαθμοί Κελσίου, και υπάρχει ακόμη πιθανότητα να καταρριφθεί το απόλυτο ρεκόρ των 38,5 βαθμών», ανέφερε η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία (Met Office).

Στο Λονδίνο η αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι αναζητεί τρία άτομα που αγνοούνται μετά το «μπάνιο» τους στον Τάμεση.

Η εθνική εταιρεία σιδηροδρόμων Network Rail ανέφερε ότι θα υπάρξουν περιορισμοί στην ταχύτητα των τρένων προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των επιβατών.

«Κόκκινος» συναγερμός στο Βέλγιο

Στο Βέλγιο, οι αρχές σήμαναν για πρώτη φορά «κόκκινο κωδικό» για τον καύσωνα που θα ισχύσει έως το βράδυ της Παρασκευής.

Σήμερα «η θερμοκρασία θα ανέβει περαιτέρω μερικούς βαθμούς για να φθάσει τα απόλυτα ρεκόρ», σημειώνει η βελγική μετεωρολογική υπηρεσία, που αναμένει για παράδειγμα 38 βαθμούς Κελσίου στη Σερέν, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Πολλές υπηρεσίες του Δήμου των Βρυξελλών – εκείνες όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους – θα κλείσουν στις 14:00 ώρα Ελλάδας, σήμερα, αύριο και μεθαύριο.

Το Λουξεμβούργο, το οποίο αναμένει θερμοκρασίες «που θα ξεπεράσουν ακόμη και τους 35 βαθμούς», ανακοίνωσε σήμερα ότι εξέδωσε επίσης «κόκκινο» συναγερμό.

Η Ιταλία πλήττεται επίσης από τον καύσωνα. Οι αρχές ανέβασαν το επίπεδο συναγερμού στο 3 (κόκκινο) σε πέντε πόλεις σήμερα, στο Μπολτσάνο, στην Μπρέσια, στη Φλωρεντία, στην Περούτζια και στο Τορίνο.

Περίπου δώδεκα πόλεις, μεταξύ των οποίων και τη Ρώμη, αφορά ο «κόκκινος» συναγερμός την Πέμπτη, ημέρα όπου θα σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες.

Η Ολλανδία βρίσκεται επίσης σε «πορτοκαλί» συναγερμό, εκτός από τα πιο βόρεια νησιά, και στη Γερμανία ο υδράργυρος θα φθάσει τις επόμενες ημέρες τους 41 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή της Κολωνίας. Το Σαρ αναμένεται να καταρρίψει από την πλευρά του το απόλυτο ρεκόρ των 40,3 βαθμών Κελσίου που ανάγεται στο 2015, διευκρίνισε η γερμανική μετεωρολογική υπηρεσία DWD.

Το απόλυτο ρεκόρ ζέστης που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ολλανδία, οι 38,6 βαθμοί Κελσίου το 1944, μπορεί να καταρριφθεί σήμερα, προειδοποίησε το ολλανδικό μετεωρολογικό ινστιτούτο KNMI. Στις 10:40 ώρα Ελλάδας το θερμόμετρο έδειχνε ήδη 30 βαθμούς Κελσίου στο Μάαστριχτ (νότια).

Τέλος η μισή Ελβετία έχει τεθεί σε «πορτοκαλί» συναγερμό και η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει «σημαντικό λιώσιμο των πάγων σε μεγάλο υψόμετρο», όπου θερμοκρασία 0 βαθμού Κελσίου θα σημειωθεί σε ένα ασυνήθιστα μεγάλο ύψος στα 4.800 μέτρα, δηλ. πιο ψηλά και από το πιο ψηλό σημείο της χώρας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet