Θερμαίνεται το πολεμικό κλίμα στην Ουκρανία
Κόσμος

Θερμαίνεται το πολεμικό κλίμα στην Ουκρανία

Οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις προετοιμάζονται για την τελική φάση της ανακατάληψης του Ντονέτσκ, έχοντας ήδη κερδίσει σημαντικές μάχες, στις οποίες, σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού, χωρίστηκαν οι δυνάμεις των αυτονομιστών.

Ο εκπρόσωπος Αντρίι Λισένκο δήλωσε ότι ο στρατός έχει πλέον αποκόψει το Ντονέτσκ από το δεύτερο κύριο προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών, το Λουχάνσκ.

«Οι δυνάμεις της “αντιτρομοκρατικής επιχείρησης” προετοιμάζονται για το τελικό στάδιο της απελευθέρωσης του Ντονέτσκ», είπε και πρόσθεσε: «Εργαζόμαστε για να απελευθερώσουμε και τις δύο πόλεις, ωστόσο είναι καλύτερα να απελευθερώσουμε πρώτα το Ντονέτσκ, αυτό είναι πιο σημαντικό».

Εν τω μεταξύ στη διάρκεια της νύχτας μία οβίδα έπεσε σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στις παρυφές της πόλης με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας έγκλειστος και να αποδράσουν μαζικά άλλοι 106, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δημοτικού Συμβουλίου του Ντονέτσκ.

Προειδοποίηση Μπαρόζο προς Πούτιν

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε τη Δευτέρα τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν να μην προχωρήσει σε μονομερή στρατιωτική δράση στην ανατολική Ουκρανία, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ανδρών.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν εξέφρασε στον Ρώσο πρόεδρο την ανησυχία του για την συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην ουκρανική μεθόριο, καθώς και για την συνεχιζόμενη ροή οπλισμού προς τους φιλορώσους αποσχιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, η οποία δυσχεραίνει την ειρήνευση στην περιοχή.

Σημείωσε πάράλληλα ότι καμία ρωσική στρατιωτική δράση δεν δικαιολογείται στην περιοχή, ακόμη και υπό τον μανδύα «ανθρωπιστικής επιχείρησης».

Ο κ. Μπαρόζο είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, στον οποίο εξέφρασε την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παράσχει υποστήριξή σε υλικό επίπεδο, κυρίως για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών αναγκών.

Πηγή: Reuters

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet