Κέντρα διαλογής προσφύγων σε Ελλάδα και Ιταλία ζητούν χώρες της Ε.Ε.
Κόσμος

Κέντρα διαλογής προσφύγων σε Ελλάδα και Ιταλία ζητούν χώρες της Ε.Ε.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας υπογραμμίζουν ως «επιτακτική ανάγκη» την άμεση δημιουργία κέντρων σε Ελλάδα και Ιταλία για τον διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών. Οι τρεις υπουργοί καλούν επίσης σε έκτακτη διεξαγωγή συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ενωσης «μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες» για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

Οι Μπερνάρ Καζνέβ, Τόμας ντε Μεζιέρ και Τερέζα Μέι «ζητούν από τη λουξεμβούργια προεδρία της Ε.Ε. να οργανώσει ένα πρώτο συμβούλιο τις επόμενες δύο εβδομάδες που θα προετοιμάσει αποτελεσματικά τις αποφάσεις του συμβουλίου της 8ης Οκτωβρίου και, να προχωρήσει σε συγκεκριμένη βάση», όπως αναφέρουν σε κοινό τους ανακοινωθέν.

Κατά τη συνάντησή τους στο Παρίσι (με επίκεντρο τα μέτρα ασφαλείας στα τρένα μετά το πρόσφατο περιστατικό, οι τρεις υπουργοί υπογράμμισαν την «ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργείται από αυτή τη ροή μεταναστών».

Υπενθυμίζουν κυρίως την «επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν, το αργότερο πριν από το τέλος του έτους, στην Ελλάδα και την Ιταλία κέντρα διαλογής ώστε εκεί να γίνεται η διάκριση μεταξύ των προσώπων που μπορεί να ζητήσουν τη χορήγηση του καθεστώτος του πρόσφυγα και των παράνομων οικονομικών μεταναστών».

Το Λονδίνο θέλει «αποτρεπτικά μέτρα» για τη βρετανική επικράτεια

Παράλληλα την Κυριακή, σε άρθρο της στην εφημερίδα Sunday Times, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι επισημαίνει ότι οι μετανάστες θα πρέπει να έχουν ήδη δουλειά στη Βρετανία για να τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα, ενώ επέκρινε το μη φερέγγυο, όπως το χαρακτήρισε, σύστημα μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Τερέζα Μέι αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «αν θέλουμε να ελέγχουμε τη μετανάστευση, και να τη μειώσουμε στις δεκάδες χιλιάδες, πρέπει να λάβουμε ορισμένες μεγάλες αποφάσεις».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η εθνική στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι η καθαρή μετανάστευση στη χώρα το δωδεκάμηνο που έληξε τον Μάρτιο του 2015 ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ: 330.000 άνθρωποι έφθασαν στη χώρα το χρονικό αυτό διάστημα.

Η Μέι επέκρινε το μη φερέγγυο ευρωπαϊκό σύστημα μετανάστευσης για το γεγονός ότι δεν έχει συνοριακούς ελέγχους. Είπε ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα άνεργοι μετανάστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση να φθάνουν στη Βρετανία κατά δεκάδες χιλιάδες κάθε χρόνο, αναζητώντας εργασία και παροχές. Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των μεταναστών είναι «απλώς μη βιώσιμος».

Η βρετανική κυβέρνηση έχει έρθει σε αντίθεση με τις Βρυξέλλες για την ελεύθερη κυκλοφορία και ζητεί αυστηρότερους μεταναστευτικούς κανόνες. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει υποσχεθεί να διεξαγάγει δημοψήφισμα για πιθανή έξοδο της χώρας από την ένωση των 28 χωρών μέχρι το τέλος του 2017 και πρότεινε μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet