Κλυδωνίζεται η εκεχειρία στην Ουκρανία
Κόσμος

Κλυδωνίζεται η εκεχειρία στην Ουκρανία

Ο στρατός της Ουκρανίας απείλησε σήμερα να ανταποδώσει «με όλα τα μέσα» που έχει στη διάθεσή του τα πυρά με ρουκέτες Γκραντ από φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην περιοχή της Μαριούπολης, όπου τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν. Το Κίεβο κατηγορεί τους φιλορώσους για τη επίθεση με τα βαρύτερα μέσα από τη συμφωνία για εκεχειρία, ενώ η Μόσχα κατηγορεί την ουκρανική πλευρά για την επιδείνωση. Παραβίαση «του πνεύματος και του γράμματος» της εκεχειρίας βλέπει η Ε.Ε.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο, ο υπουργός Αμύνης της Βρετανίας Μάικλ Φάλον χαρακτήρισε την κατάσταση «καυτή» πριν μεταβεί στην Τετέριβκα, 150 χλμ. δυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, όπου Βρετανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιώτες για να αντιμετωπίσουν τους φιλορώσους αυτονομιστές.

«Η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη(…), προειδοποιήσαμε τους δυτικούς εταίρους μας ότι θα απαντήσουμε με όλα τα μέσα για να απωθήσουμε την εχθρική επίθεση», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ, ένας εκπρόσωπος του επιτελείου του ουκρανικού στρατού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πυρά εναντίον θέσεων των ουκρανικών δυνάμεων με πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών Γκραντ ήταν «συχνές» τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη στον «τομέα Μ», γύρω από τη Μαριούπολη, όπου βρίσκεται ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα.

«Δεν μπορούμε να διακινδυνεύουμε τη ζωή των στρατιωτών μας, πρέπει να απαντήσουν στα πυρά των Γκραντ», συνέχισε.

Η αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία έκανε επίσης λόγο περί «σημαντικής αύξησης των περιπτώσεων παραβίασης της εκεχειρίας ανατολικά και βόρεια της Μαριούπολης» σε ανακοίνωσή του.

Τρεις άνθρωποι, ένας Ουκρανός στρατιώτης, ένας αντάρτης και ένας άμαχος σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με χωριστούς απολογισμούς που έδωσαν στη δημοσιότητα η κυβέρνηση και οι αυτονομιστές. Τα θύματα προστίθενται στους 6.800 και πλέον ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί στην ανατολική Ουκρανία από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών τον Απρίλιο του 2014.

«Δεν πρόκειται για μια παγωμένη σύγκρουση, αλλά μάλλον για μια καυτή κατάσταση, πολλοί από τους στρατιώτες σας έχουν σκοτωθεί μετά την υπογραφή των συμφωνιών ειρήνης» τον Φεβρουάριο στο Μινσκ, είπε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Φάλον κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του τελευταίου. Ο ίδιος είπε ότι θέλει να επαναβεβαιώσει το Κίεβο για την «υποστήριξή μας στην Ουκρανία στον αγώνα της για την ελευθερία και την εδαφική της ακεραιότητα».

Από την πλευρά της η Ε.Ε. ανακοίνωσε σήμερα ότι η «νέα κλιμάκωση της βίας» αποτελεί «παραβίαση του πνεύματος και του γράμματος των συμφωνιών ειρήνης του Μινσκ».

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet