Λευκός Οίκος: Παραπλανητικό το δημοσίευμα περί φοροδιαφυγής της οικογένειας Τραμπ
Print Friendly, PDF & Email
Κόσμος

Λευκός Οίκος: Παραπλανητικό το δημοσίευμα περί φοροδιαφυγής της οικογένειας Τραμπ

«Παραπλανητικό» χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος το δημοσίευμα της εφημερίδα The New York Times, σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να χρησιμοποίησε περίπλοκα φορολογικά τεχνάσματα, αλλά και να διέπραξε φορολογική απάτη, προκειμένου ο ίδιος και τα τέσσερα αδέλφια του να βοηθήσουν τους γονείς τους να αποφύγουν την καταβολή φόρων ύψους εκατομμυρίων δολαρίων ως όφειλαν για μεταβιβάσεις ακινήτων.

Στο δημοσίευμα, το οποίο βασίστηκε σύμφωνα με τους ΝΥΤ σε εκτενή έρευνα της εφημερίδας, αναφέρεται ότι ο Τραμπ εξασφάλισε με τον παραπάνω τρόπο ένα ποσό τουλάχιστον 413 εκατομμύρια δολάρια από την κτηματομεσιτική εταιρεία του πατέρα του. Επικαλούμενη έναν «τεράστιο όγκο» φορολογικών δηλώσεων και εμπιστευτικών λογιστικών αρχείων, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι μεγάλο μέρος της περιουσίας αυτής πέρασε στον Ντόναλντ Τραμπ επειδή βοήθησε τους γονείς του να φοροδιαφύγουν, ιδρύοντας μαζί με τα αδέλφια του μια εικονική εταιρεία ώστε να αποκρύψουν δωρεές ύψους εκατομμυρίων δολαρίων από τους γονείς τους.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας αυτοπαρουσιάστηκε ως αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας που μπήκε στον κτηματομεσιτικό τομέα με μόνο ένα «πολύ μικρό» δάνειο από τον επιχειρηματία πατέρα του Φρεντ Τραμπ.

Σε ανακοίνωσή της, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, χαρακτήρισε το δημοσίευμα «παραπειστικό» και πρόσθεσε ότι «πριν από πολλές δεκαετίες, η IRS (σ.σ.: η αμερικανική ομοσπονδιακή εφοριακή αρχή) εξέτασε και ενέκρινε αυτές τις συναλλαγές».

Ο δικηγόρος του προέδρου Τσαρλς Χάρντερ δήλωσε ότι ο πελάτης του «δεν είχε ουσιαστικά καμία ανάμιξη σε αυτά τα θέματα». «Τις υποθέσεις αυτές διαχειρίζονταν άλλα μέλη της οικογένειας Τραμπ, που δεν ήταν ειδικοί οι ίδιοι και επομένως βασίζονταν απόλυτα σε (…) επαγγελματίες, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης συμμόρφωσή τους προς τον νόμο» είπε ο ίδιος.

Ο δικηγόρος, που είχε ενημερωθεί από την εφημερίδα πριν δημοσιευθεί η έρευνα, σε γραπτή τοποθέτησή του υποστήριξε ότι οι ισχυρισμοί περί απάτης και φοροδιαφυγής είναι «100% λανθασμένοι και δυσφημιστικοί».

Από την πλευρά του, ο Τζέιμς Γκαζάλ, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Φορολογίας και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι «οι καταγγελίες που περιέχονται στο άρθρο μελετώνται» από την υπηρεσία του και ότι «θα εξεταστούν όλες οι προσήκουσες οδοί έρευνας».

Η IRS δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο για το δημοσίευμα.

Επικαλούμενη ειδικούς σε φορολογικά θέματα, η εφημερίδα προεξόφλησε ότι είναι απίθανο ο Τραμπ να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη, διότι οι πράξεις στις οποίες αναφέρεται έχουν πλέον παραγραφεί. Ωστόσο, όπως έσπευσε να προσθέσει, δεν υπάρχει παραγραφή των προστίμων που μπορούν να επιβληθούν για φορολογική απάτη.

Η έρευνα βασίστηκε σε 200 και πλέον φορολογικές δηλώσεις του Φρεντ Τραμπ, των εταιρειών του και διαφόρων συνεταίρων και τραστ. Στα αρχεία δεν συμπεριλαμβάνονται φορολογικές δηλώσεις του σημερινού προέδρου. Αντίθετα με τους υποψήφιους για την προεδρία και τους προέδρους των τελευταίων δεκαετιών, ο Τραμπ δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα μέχρι σήμερα τις φορολογικές του δηλώσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Φρεντ και η Μαίρη Τραμπ μετέφεραν περιουσιακά στοιχεία αξίας 1 δισ. δολαρίων και πλέον στα παιδιά τους. Δεδομένου ότι οι δωρεές και οι κληρονομιές φορολογούνταν με συντελεστή 55%, θα όφειλαν να καταβάλουν φόρους τουλάχιστον 550 εκατομμυρίων δολαρίων. Όμως, σύμφωνα με τα αρχεία, οι Τραμπ πλήρωσαν συνολικά 52,2 εκατομμύρια, δηλαδή περίπου 5%.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet