“Μαγειρεύεται… λύση” και για το όνομα της ΠΓΔΜ;
Κόσμος

“Μαγειρεύεται… λύση” και για το όνομα της ΠΓΔΜ;

Αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Γερμανία, επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, λόγω και των γεγονότων στον κόσμο, ανέφερε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Τα προβλήματα δεν πρέπει να αφήνονται να σιγοβράζουν αλλά να επιλύονται εγκαίρως», σημείωσε ο κ. Μ. Νίμιτς. Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι υποστηρίζει το ενδιαφέρον που επέδειξε για το θέμα του ονόματος η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, καθώς, όπως είπε, πολλές χώρες ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο κ. Μ. Νίμιτς ανέφερε ότι έχει αρκετές ιδέες για το ζήτημα της ονομασίας, οι οποίες τίθενται στο τραπέζι και εξετάζονται από τις κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι η παρούσα φάση, μετά τις εκλογές στην ΠΓΔΜ και τις ευρωεκλογές του 2014, είναι κατάλληλη για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων και για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Σε ερώτηση αν οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αφορούν και ζητήματα «εθνικής ταυτότητας», ο κ. Μ. Νίμιτς είπε ότι στα Ηνωμένα Έθνη δεν γίνεται λόγος για τέτοια θέματα. «Οι άνθρωποι έχουν τη δική τους ταυτότητα και στα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις γι αυτά τα θέματα. Η δική μου εντολή, στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ, αφορά αποκλειστικά το ζήτημα της ονομασίας» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση «κατά πόσον η δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα βοηθά»στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας», ο Μ. Νίμιτς απάντησε ότι δεν σχολιάζει μεμονωμένες δηλώσεις. «Βρίσκομαι εδώ στα Σκόπια. Ξέρω ότι οι άνθρωποι έχουν τη δική τους γλώσσα. Καθ΄ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υπήρξαν δηλώσεις που αποσπούσαν την προσοχή από τον κύριο στόχο, που είναι η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας» πρόσθεσε.

Ο κ. Μ. Νίμιτς συναντήθηκε ακόμη στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Πόποσκι.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του, σημείωσε ότι για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας απαιτείται εποικοδομητική στάση και από τα δύο μέρη, όπως και τήρηση του πλαισίου εντός του οποίου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γκ. Ιβάνοφ απηύθυνε έκκληση για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και για αυστηρή τήρηση των αναληφθέντων διεθνών υποχρεώσεων.

Ο κ. Μ. Νίμιτς επισκέφθηκε τα Σκόπια χθες και σήμερα, στο πλαίσιο περιοδείας του στις πρωτεύουσες της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας. Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 30 και 31 Ιουλίου. Αύριο Τετάρτη θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής Κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet