Μ. Ομπάμα: Ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη
Κόσμος

Μ. Ομπάμα: Ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη

Κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης επίσκεψής του στην Πολωνία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε σχέδια για ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων και οπλικών συστημάτων στην Ευρώπη, συνολικού κόστους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος θα συναντηθεί με ηγέτες των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ τόνισε ότι η ασφάλεια των Ευρωπαίων συμμάχων των ΗΠΑ είναι «ιερή».

Τον Απρίλιο του 2014, 150 Αμερικανοί στρατιώτες εστάλησαν στην Πολωνία για στρατιωτικές ασκήσεις, εν μέσω όξυνσης της έντασης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί, εκτός της Πολωνίας, το Βέλγιο και τη Γαλλία.

Οι υπουργοί Άμυνας των 28 χωρών – μελών του ΝΑΤΟ έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν για να εξετάσουν τις επιπτώσεις που θα έχει μακροπρόθεσμα η δραστηριότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μιλώντας σε κοινή του συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφκσι, ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τη Ρωσία να μην πυροδοτήσει νέες εντάσεις στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στους φιλορώσους αποσχιστές ώστε οι τελευταίοι να σταματήσουν τις ενέργειές τους στα ανατολικά της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, ενώ υπενθύμισε τη δέσμευση των ΗΠΑ στην αρχή της συλλογικής άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ, ανακοινώνοντας ένα στρατιωτικό πρόγραμμα «Πρωτοβουλίας για τη Διασφάλιση της Ευρώπης» ύψους 1 δισ. δολαρίων, το οποίο θα πρέπει να πάρει την έγκριση του Κογκρέσου.

Οι ΗΠΑ «θα ενισχύσουν την εταιρική τους σχέση» με κράτη όπως η Ουκρανία και η Μολδαβία, ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ ο πρόεδρος της Πολωνίας τόνισε ότι η Πολωνία θα αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ της. Την κίνηση επιβράβευσε ο πρόεδρος των ΗΠΑκαι σχολίασε ότι «κάθε σύμμαχος στο ΝΑΤΟ πρέπει να πληρώνει το μερίδιό του στη συμμαχία».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet