Ουκρανία: «Μια τρύπα στο νερό» έκανε ο ΟΗΕ
Κόσμος

Ουκρανία: «Μια τρύπα στο νερό» έκανε ο ΟΗΕ

Η Ρωσία πρόβαλε το βέτο της στην απόφαση των δυτικών χωρών που κατήγγελλε το δημοψήφισμα της Κυριακής 16 Μαρτίου στην Κριμαία, ενώ η Κίνα απείχε κατά την ψηφοφορία της 15ης Μαρτίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οδηγώντας σε περαιτέρω απομόνωση της Μόσχας ως προς το ζήτημα της Ουκρανίας.

Το σχέδιο της απόφασης έλαβε 13 ψήφους υπέρ και απορρίφθηκε, αφού αρκεί το βέτο ενός από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να μπλοκάρει οποιαδήποτε απόφαση.

Στο σχέδιο απόφασης που συντάχθηκε από τις ΗΠΑ, το δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία χαρακτηριζόταν «άνευ καμίας εγκυρότητας» και το κείμενο ήταν αρκετά μετριοπαθές για να εξασφαλισθεί η υποστήριξη της Κίνας.

Ο πρσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν δικαιολόγησε το βέτο επαναλαμβάνοντας ότι η νέα ηγεσία στο Κίεβο είναι προϊόν «πραξικοπήματος» και ότι η Ρωσία «θα σεβαστεί τη βούληση του λαού της Κριμαίας».

«Η Ρωσία μπορεί να προβάλει το βέτο της στην απόφαση αυτή, αλλά δεν μπορεί να προβάλει βέτο στην αλήθεια», απάντησε η αμερικανίδα πρεσβευτής Σαμάνθα Πάουερ επικαλούμενη το άρθρο 2 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και εκφράζοντας την ικανοποίησή της για «τη συντριπτική αντίθεση στις επικίνδυνες ενέργειες» της Μόσχας που θα έχουν «συνέπειες».

Η Κίνα

Η Κίνα, η οποία συμμαχεί με τη Ρωσία κατά τις ψηφοφορίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, έχοντας μπλοκάρει τα τελευταία χρόνια τις αποφάσεις για τη Συρία, αυτή τη φορά αποστασιοποιήθηκε, διότι, σύμφωνα με δυτικό διπλωμάτη στα Ηνωμένα Εθνη, «οι Κινέζοι είναι ενοχλημένοι», αφού το δημοψήφισμα της Κυριακής 16 Μαρτίου στην Κριμαία παραβιάζει δύο αρχές της κινεζικής διπλωματίας, της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας.

Το σχέδιο της απόφασης

Το σχέδιο της απόφασης δεν καταφερόταν απευθείας κατά της Ρωσίας, η οποία ούτε καν κατονομαζόταν στο κείμενο, δεν διατύπωνε απαίτηση για την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από το έδαφος της Κριμαίας και δεν απειλούσε με την επιβολή κυρώσεων.

Στο κείμενο αναφερόταν ότι «το δημοψήφισμα δεν μπορεί να έχει καμία εγκυρότητα και δεν μπορεί να θεμελιώσει καμία μεταβολή του καθεστώτος της Κριμαίας». Ζητούσε από όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμά του και να μην προχωρήσουν σε καμία ενέργεια που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως αναγνώριση μεταβολής καθεστώτος, σε μία περίπλοκη διατύπωση που καλούσε τη Μόσχα να μην προχωρήσει στην προσάρτηση της Κριμαίας.

Στο κείμενο της απόφασης, το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναδιατύπωνε την προσήλωσή του στην εθνική κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και ζητούσε από τη Μόσχα και το Κίεβο «να ξεκινήσουν ένα απευθείας πολιτικό διάλογο», να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και χαιρέτιζε τη βούληση της ηγεσίας του Κιέβου «να σεβασθεί τα δικαιώματα» των μειονοτήτων της Ουκρανίας.

Όλα έτοιμα για το δημοψήφισμα

Τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία θα γίνουν γνωστά «λίγο μετά» το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων στις 20:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) της Κυριακής 16 Μαρτίου, ανακοίνωσε το Σάββατο 15 Μαρτίου ο Μιχαΐλο Μαλίτσεφ, πρόεδρος της επιτροπής που διοργανώνει το δημοψήφισμα.

Τα οριστικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας, που ξεκινά στις 08:00, θα ανακοινωθούν το πρωί της Δευτέρας 17 Μαρτίου, πρόσθεσε.

Πάντα σύμφωνα με τον Μ. Μαλίτσεφ, 623 δημοσιογράφοι που εκπροσωπούν 129 μέσα ενημέρωσης έχουν λάβει διαπίστευση για να καλύψουν το δημοψήφισμα, καθώς και 135 ξένοι παρατηρητές από 23 χώρες. Οι παρατηρητές αυτοί θα αναγνωρίζονται από ένα κόκκινο σήμα, οι τοπικοί παρατηρητές θα φέρουν ένα μπλε σήμα.

Οι υπάλληλοι ενός ινστιτούτου δημοσκοπήσεων που θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα μιας έρευνας κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα θα φέρουν λευκό κασκέτο με τις λέξεις «Κριμαία-Ψηφοφορία-Άνοιξη». Το ίδιο ινστιτούτο κοινωνιολογικών και πολιτικών ερευνών της Δημοκρατίας της Κριμαίας δημοσιοποίησε αυτή την εβδομάδα μία δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 77% των ψηφοφόρων θα ψηφίσουν υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία.

Τα Μέσα Ενημέρωσης θα έχουν την άδεια να κινηματογραφήσουν την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων που θα τοποθετηθούν σε τρεις στοίβες: για τη Ρωσία, για μια διευρυμένη αυτονομία και λευκά ψηφοδέλτια.

Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί που σταθμεύουν στην Κριμαία μπορούν να ψηφίσουν και όπως υπογράμμισε ο Μ. Μαλίτσεφ «αυτό εξαρτάται από τον ανώτερό τους». Είπε πως έχει λάβει αιτήματα στρατιωτών που λένε ότι θέλουν να ψηφίσουν αλλά δεν μπορούν να το κάνουν ελλείψει συμφωνίας με την ιεραρχία τους.

Θα τυπωθούν περίπου 1,5 εκατομμύριο ψηφοδέλτια, αριθμός που ανταποκρίνεται στον ενήλικο πληθυσμό συν ένα τοις εκατό, είπαν ακόμη οι διοργανωτές του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με τους ίδιους, ο προϋπολογισμός του δημοψηφίσματος, που καλύπτεται πλήρως από τα αποθέματα της περιοχής, ανέρχεται στα 16 εκατ. γρίβνα ή 1,3 εκατ. ευρώ.

Στοιχεία για τη συμμετοχή θα δίνονται από την κεντρική εκλογική επιτροπή πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet