«Προσφυγικός πόλεμος» Ουγγαρίας-Κροατίας και οργισμένη η Αυστρία
Κόσμος

«Προσφυγικός πόλεμος» Ουγγαρίας-Κροατίας και οργισμένη η Αυστρία

Καθώς οι ομάδες προσφύγων που έχουν ουσιαστικά αποκλειστεί στην κεντρική Ευρώπη γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ Ουγγαρίας, Κροατίας και Σλοβενίας, Βουδαπέστη και Ζάγκρεμπ εξαπολύουν κατηγορίες η μία απέναντι στην άλλη για τη «διαχείριση» του ζητήματος -ενώ την ίδια ώρα, η Αυστρία εκφράζει έντονη δυσφορία για τις τρεις χώρες και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επαναπροθήσεων. Σε ελέγχους προχωρά και η Φινλανδία.

Η Κροατία, που είχε γίνει γρήγορα τα λίγα τελευταία 24ωρα η νέα χώρα στην οποία αναγκάστηκε να στραφεί το ρεύμα που κινείται στον λεγόμενο βαλκανικό διάδρομο, έχει στείλει λεωφορεία με χιλιάδες πρόσφυγες στην Ουγγαρία.

Η ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ζάγκρεμπ και Βουδαπέστης, ασυνήθιστη για ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ενδεικτική του κινδύνου ευρωπαϊκού ρήγματος στο οποίο έχει εξελιχθεί η προσφυγική κρίση, κορυφώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου.

Η ουγγρική κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Πέτερ Σίγιαρτο, κατηγόρησε την Κροατία πως «είπε ψέματα κατά πρόσωπο στην Ουγγαίρία και την Ευρωπαϊκή Ένωση» όταν υποστήριξε ότι είχε διασφαλίσει διμερή συμφωνία για τη μεταφροά στα σύνορα με την Ουγγαρία.

Η Βουδαπέστη κατηγόρησε επίσης το Ζάγκρεμπ ότι «παραβίασε την ουγγρική εθνική κυριαρχία» με την κίνησή της να στείλει λεωφορεία υπό τη συνοδεία αστυνομίας. «Αντί να μεριμνά έντιμα για τους μετανάστες, η Κροατία τους στέλνει απευθείας στην Ουγγαρία» είπε ο ούγγρος ΥΠΕΞ, ρωτώντας χααρκτηριστικά «τι είδους αλληλεγγύη είναι αυτή;».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς υποστήριξε ότι η Κροατία «έχει απογοητεύσει την Ουγγαρία και την Ε.Ε. και έχει εγκαταλείψει όλες τις νομικές της δεσμεύσεις».

Από την πλευρά της Κροατίας, ο πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς είπε ότι το Ζάγκρεμπ, «σε αντίθεση με την Ουγγαρία, δεν θα καταφύγει σε ωμή βία για να κρατήσει εκτός τους πρόσφυγες». «Αναγκάσαμε την Ουγγαρία να τους δεχτεί, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» είπε.

Σύμφωνα με τη Βουδαπέστη, είχαν φτάσει μέχρι νωρίς το απόγευμα 8.000 πρόσφυγες στην Ουγγαρία «και ο ρυθμός δεν αναμένεται να μειωθεί».

Παράλληλα, από την ίδια τη Σλοβενία, όπου έχουν καταγραφεί 1.500 αιτούντες άσυλο, αρκετοί συνεχίζουν την πορεία για την Αυστρία. Το Σάββατο έφτασαν διάφορες ομάδες -που κινούνται ξεχωριστά και αριθμούν συνήθως αρκετές δεκάδες- μέσω διάφορων σημείων της μεθορίου μεταξύ των δύο χωρών.

Η μεγαλύτερη ήταν ομάδα περίπου 150 ατόμων που έφτρασε στο Σπίλφεντ το απόγευμα του Σαββάτου, και τους υποδέχθηκε κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού στην αυστριακή πλευρά. Αναφορές θέλουν επίσης ομάδα περίπου 350 ατόμων από την περιοχή του σλοβανικού Γκόρνια Ράντγκονα, στην ανατολική άκρη των σλοβενοαυστριακών συνόρων, να ξεκίνησαν με τα πόδια για την αυστριακή πλευρά.

Η Αυστρία δεν έκρυψε την δυσφορία της για την κατάσταση, και η Βιέννη ήγειρε ανοικτά το ενδεχόμενο ακόμη και επαναπροωθήσεων.

Η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μιλκ-Λάιτερ υπογράμμισε ότι «είναι ακατανόητο γιατί δεν γίνονται αιτήσεις ασύλου» στην Κροατία και τη Σλοβενία. Ξεκαθάρισε την πρόθεσή της να «εφαρμόσει πιθανώς τους κανονισμούς του Δουβλίνου έναντι των δύο χωρών».

Και οι δύο χώρες είναι ασφαλείς για την υποδοχή προσφύγων, είπε, και «δεν πρόκειται πλέον για αναζήτηση προστασίας, αλλά βελτιστοποίηση της διαδικασίας ασύλου».

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet