«Στρατιωτικές ασκήσεις» στην Κριμαία λέει ο Πούτιν
Κόσμος

«Στρατιωτικές ασκήσεις» στην Κριμαία λέει ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στα στρατεύματα που συμμετείχαν σε στρατιωτικά γυμνάσια αυτή την εβδομάδα να επιστρέψουν στις βάσεις τους, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα εκπρόσωπο του Κρεμλίνου και αναμεταδίδει το Reuters.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια, τα οποία η Μόσχα αρνείται ότι συνδέονται με τα γεγονότα στην Ουκρανία, υπήρξαν επιτυχημένα.

Τα στρατιωτικά γυμνάσια πραγματοποιήθηκαν στη δυτική Ρωσία, μία περιοχή η οποία συνορεύει με την Ουκρανία.

Οι εξελίξεις της Δευτέρας 3 Μαρτίου 2014
Στο παρά 1′ της σύγκρουσης – Ο Πούτιν σε στρατιωτικά γυμνάσια – Ομπάμα: «Παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο»

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την κρίση στην Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος επιθεώρησε αιφνιδιαστικά στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια Λένινγκραντ.

Οι κινήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα, την ώρα που η Κριμαία βρίσκεται σε κλοιό ρωσικών στρατευμάτων. «Οι ΗΠΑ εξετάζουν οικονομικές και διπλωματικές δράσεις για την απομόνωση της Ρωσίας» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Η Ρωσία βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας, σε ό,τι αφορά την Ουκρανία».

«Απειλή για την ευρύτερη περιοχή και τις γειτονικές συμμαχικές χώρες συνιστούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία», προειδοποιεί το ΝΑΤΟ. Το NATO πρόκειται να πραγματοποιήσει κατεπείγουσες συζητήσεις για την ουκρανική κρίση αύριο Τρίτη 4 Μαρτίου, μετά το αίτημα της Πολωνίας να διεξαχθούν διαβουλεύσεις βάσει του Άρθρου 4 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου που προβλέπει ότι κάθε κράτος μέλος μπορεί να ζητήσει να διεξαχθούν διαβουλεύσεις οποτεδήποτε, όταν απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλειά του.

«Οι εξελίξεις στην Ουκρανία θεωρείται ότι συνιστούν μια απειλή σε γειτονικές συμμαχικές χώρες και ότι έχουν άμεσες και σοβαρές επιπλοκές για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρωατλαντικής περιοχής», ανέφερε το NATO.

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕΣυνεδριάζει απόψε (3 Μαρτίου) το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ την Πέμπτη 6 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, θα συναντηθεί αύριο (4 Μαρτίου) στη Μαδρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Τελεσίγραφο στις ουκρανικές δυνάμεις να παραδοθούν έστειλε ο ρωσικός στρατός, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, γεγονός που ενώ δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, οδήγησε εκπρόσωπο των ΗΠΑ να δηλώσει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών για να δράσουν εναντίον της Ρωσίας σε περίπτωση που οι εντάσεις κλιμακωθούν, ενώ αυτή τη στιγμή η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας».

Σεργκέι ΛαβρόφΝωρίτερα, απαράδεκτες χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, τις απειλές που εκστόμισε κατά της Ρωσίας ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζον Κέρι, για τον οποιό υποστήριξε, σε δηλώσεις του την Κυριακή 2 Μαρτίου, ότι χρησιμοποιεί κλισέ της εποχής του ψυχρού πολέμου.

Παράλληλα επιτέθηκε κατά των ΗΠΑ υποστηρίζοντας ότι με την τακτική που εφαρμόζουν ουσιαστικά «κλείνουν το μάτι» στις δυνάμεις των νεοναζί στην Ουκρανία.

Αναφερόμενος, δε, στην απόφαση των G7 να αναστείλουν τις προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής της ομάδας των G8, όπου μετέχει και η Ρωσία, ο κ. Λαβρόφ υποστήριξε ότι είναι «πολιτικά επιζήμια» και «αβάσιμη». Υποστήριξε, δε, ότι η Ρωσία είνα προετοιμασμένη να συνεχίσει τη συνεργασία της με τους υπουργούς Εξωτερικών των μελών της G8.

Οι εξελίξεις – Οι δηλώσεις

Κορυφώνεται το διπλωματικό παρασκήνιο γύρω από την κρίση στην Ουκρανία, με τη Ρωσία, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, να διασφαλίζει τουλάχιστον την ανοχή της Κίνας, ενώ στον αντίποδα το G7 καταδίκασε τη Μόσχα για την «ξεκάθαρη παραβίαση της αυτοκυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας. Συμπαράταξη του Πεκίνου με τη Μόσχα θα έχει ιδιαίτερη σημασία στην προσπάθεια της Ρωσίας να αποτρέψει τη διπλωματική απομόνωση, με την οποία την έχει απειλήσει η Δύση, στήριξη που μπορεί να φανεί και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου και οι δύο δυνάμεις είναι μόνιμα μέλη με δικαίωμα βέτο.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. καταδίκασε τη σαφή παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από επιθέσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, υπενθυμίζοντας στη Ρωσία πως πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την Ουκρανία, όπως απορρέουν από την υπογραφή της στη Συμφωνία της Βουδαπέστης του 1994. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τα κράτη-μέλη, αποφάσισαν να βοηθήσουν την Ουκρανία, μαζί με εμπειρογνώμονες από το ΔΝΤ, ώστε να αντιμετωπίσει τις άμεσες χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία ζήτησε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντιμίτρι Μεντβένετφ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε την ρωσική πλευρά να ξεκινήσει διμερή διάλογο με την Ουκρανία, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Από τη μεριά του ο Ρώσος πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη να «προστατευθούν» οι Ρώσοι της Ουκρανίας, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του, Natalya Timakova. «Είναι απαραίτητο να προστετεύσουμε να συμφέροντα όλων των Ουκρανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των κατοίκων της Κριμαίας και τω πολιτών της Ρωσίας που ζουν στην Ουκρανία», δήλωσε στο Reuters.

Καταφθάνει στην Ουκρανία το ΔΝΤ…

Η πρώτη ομάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναμένεται να φτάσει αύριο Τρίτη 4 Μαρτίου στην Ουκρανία για να συζητήσει ένα σχέδιο οικονομικής βοήθειας της χώρας με τις νέες αρχές που ζήτησαν την υποστήριξή του, ανακοίνωσε σήμερα το Ταμείο.

Η αποστολή, που αναμένεται να παραμείνει στην Ουκρανία ως τις 14 Μαρτίου, «θα εκτιμήσει την τρέχουσα οικονομική κατάσταση» και «θα συζητήσει τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση ενός προγράμματος» βοήθειας, επισημαίνει το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του.

Αρχικά οι νέες αρχές του Κιέβου είχαν πει ότι χρειάζονται συνολικά 35 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ στη συνέχεια ανακοίνωσαν ότι αναμένουν 15 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο από το ΔΝΤ για φέτος.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουκρανία ζητεί τη βοήθεια του ΔΝΤ. Τον Ιούλιο του 2010 το Ταμείο είχε δώσει δάνειο 15,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο, το οποίο στη συνέχεια μπλόκαρε στις αρχές του 2011 καθώς οι ουκρανικές αρχές αρνούνταν να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που ζητούσε σε αντάλλαγμα.

«Η Ευρώπη διανύει τη μεγαλύτερη κρίση από την πτώση του τείχους του Βερολίνου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που συνεδριάζει εκτάκτως για την Ουκρανία στις Βρυξέλλες.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι το σημερινό Συμβούλιο ΥΠ.ΕΞ. της Ε.Ε. πρέπει να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα, τόσο προς τη Ρωσία, ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες είναι εντελώς απαράδεκτες, όσο και προς την ουκρανική κυβέρνηση, ότι οφείλει να σεβαστεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην ανατολική Ουκρανία.

Μίλησε η Τιμοσένκο: Επίθεση στον Πούτιν – «Κήρυξε πολέμο σε εμάς, άρα και σε ΗΠΑ-Βρετανία»

Τιμοσένκο«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν γνωρίζει καλά ότι κηρύσσοντας πόλεμο εναντίον μας, κήρυξε επίσης τον πόλεμο στους εγγυητές της ασφάλειάς μας, δηλαδή στις ΗΠΑ και τη Βρετανία», δήλωσε η Γιούλια Τιμοσένκο σε βίντεο που ανέβηκε στον ιστότοπό της.

Η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία ανέλαβαν να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας το 1994, όταν η πρώην σοβιετική δημοκρατία αποκήρυξε τα πυρηνικά όπλα.

«Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία θα περάσει αυτή την κόκκινη γραμμή. Αν το κάνει, θα χάσει», πρόσθεσε η Γ. Τιμοσένκο, η οποία αφέθηκε ελεύθερη από τη φυλακή στις 22 Φεβρουαρίου μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αντίπαλό της στις προεδρικές εκλογές του 2010.

Η ίδια εκτίμησε ότι η «ρωσική επιθετικότητα» δεν θα ήταν δυνατή αν η Ουκρανία είχε ήδη ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Εξάλλου η πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι η «ρωσική επιθετικότητα» είναι αποτέλεσμα της νέας ουκρανικής επανάστασης, που έριξε το καθεστώς Γιανουκόβιτς, το οποίο η Γ. Τιμοσένκο χαρακτήρισε «υποταγμένο στη Ρωσία».

Σεργκέι Λαβρόφ: Γιατί επεμβαίνουμε στην Κριμαία – «Οι εξτρεμιστές εξακολουθούν να ελέγχουν τις πόλεις»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε σήμερα από τους δυτικούς εταίρους της Ρωσίας να βάλουν στην άκρη τους γεωπολιτικούς υπολογισμούς τους και να σκεφτούν τον λαό της Ουκρανίας.

«Ζητάμε μια υπεύθυνη προσέγγιση, να μπουν στην άκρη οι γεωπολιτικοί υπολογισμοί και να τεθεί πάνω από όλα το συμφέρον του ουκρανικού λαού», δήλωσε ο Σ. Λαβρόφ στο ξεκίνημα της κεντρικής ετήσιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο Ρώσος υπουργός κατήγγειλε επίσης τις απειλές για «κυρώσεις» και «μποϊκοτάζ» εναντίον της χώρας του, καθώς η Μόσχα έχει δεχθεί την προειδοποίηση ότι ενδέχεται να χάσει την έδρα της στο τραπέζι της Ομάδας των 8 πιο ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών του κόσμου (G8), αν συνεχίσει τη στρατιωτική εισβολή στην Κριμαία.

«Όσοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν την κατάσταση ως επίθεση και απειλούν με κυρώσεις και μποϊκοτάζ είναι οι ίδιοι που συστηματικά ενθαρρύνουν την άρνηση του διαλόγου και τελικά υποκίνησαν την πόλωση της ουκρανικής κοινότητας», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός κατηγόρησε εξάλλου τις νέες ουκρανικές αρχές ότι επιτίθενται στις μειονότητες που ζουν στη χώρα.

«Οι εξτρεμιστές εξακολουθούν να ελέγχουν τις πόλεις. Αντί αυτών που υποσχέθηκαν, σχημάτισαν μια κυβέρνηση νικητών. Μια απόφαση ελήφθη στη Ράντα (το ουκρανικό κοινοβούλιο) να περιοριστούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Λέχθηκε ότι πρέπει να τιμωρηθεί η ρωσική γλώσσα. Οι νικητές έχουν σκοπό να χρησιμοποιήσουν τους καρπούς των νικών τους για να καταφερθούν εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη δημιουργία «μονάδων αυτοάμυνας» για «την προστασία του λαού», ενώ δικαιολόγησε τη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία λέγοντας ότι είναι καθήκον της Μόσχας να προστατεύσει τη ρωσική μειονότητα από τους ουκρανούς εθνικιστές. «Είναι θέμα υπεράσπισης των πολιτών και των συμπατριωτών μας και διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως του δικαιώματος στη ζωή», σημείωσε ο Λαβρόφ.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet