Υεμένη: Αποκαλυπτική έκθεση για το ποσοστό βασανιστηρίων και θανάτων σε ανεπίσημα κέντρα κράτησης
REUTERS/STRINGER
Κόσμος

Υεμένη: Αποκαλυπτική έκθεση για το ποσοστό βασανιστηρίων και θανάτων σε ανεπίσημα κέντρα κράτησης

Ιδιαίτερα αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως έκθεση για το πώς διαμορφώνεται η κλίμακα της κακοποίησης και βάναυσης μεταχείρισης που υπέστησαν άνθρωποι σε ανεπίσημα κέντρα κράτησης και φυλακές στην Υεμένη.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ηγετική ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Mwatana, μεταξύ Μαΐου 2016 και Απριλίου 2020 έχουν καταγραφεί 1.605 περιπτώσεις αυθαίρετης κράτησης, 770 περιπτώσεις αναγκαστικής εξαφάνισης και 344 περιπτώσεις βασανιστηρίων σε όλα τα πολεμικά μέρη της χώρας.

Υπεύθυνοι για την πλειονότητα των εν λόγω περιπτώσεων είναι οι λεγόμενοι αντάρτες Houthi, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν και συγκεκριμένα βρίσκονται πίσω από 904 αυθαίρετες ή καταχρηστικές κρατήσεις, 353 εξαφανίσεις από εξαναγκασμό, 138 βασανιστήρια και 27 θανάτους που τελέστηκαν όταν οι άτυχοι άνδρες ήταν υπό κράτηση, πάντα σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Επιπλέον αποτροπιασμό προκαλούν κι άλλες λεπτομέρειες που κάνουν λόγο για στέρηση τροφής και νερού, ξυλοδαρμούς και ηλεκτροπληξίες στις οποίες υποβάλλονταν καθημερινά οι κρατούμενοι και στα 11 ανεπίσημα κέντρα που τέθηκαν στο «μικροσκόπιο».

Συνολικά 419 περιπτώσεις αυθαίρετων ή καταχρηστικών κρατήσεων, 327 εξαφανίσεις ως αποτέλεσμα εξαναγκασμού, 141 κατηγορίες βασανιστηρίων και 25 θάνατοι σε κράτηση αποδόθηκαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στις συμμαχικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των αντι- Houthi πολιτοφυλακών όπως είναι η «Ζώνη Ασφαλείας».

«Ο αριθμός των θανάτων που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της κράτησης είναι τεράστιος και αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα την ασεβή στάση απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρουν αρμόδιοι προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναφορικά με τις αντίστοιχες περιπτώσεις γυναικών, η παραπάνω έκθεση αποκαλύπτει εκείνη μιας γυναίκας κρατούμενης, η οποία απέβαλε το έμβρυο που κυοφορούσε ως αποτέλεσμα της βίαιης μεταχείρισης.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις γυναίκες της Υεμένης, όπως επίσης και σε άλλες περιοχές στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, να παρουσιάσουν ισχυρισμούς για κακομεταχείριση και βιασμούς και όπως δείχνουν τα στοιχεία τέτοιου είδους απαράδεκτες τακτικές είναι εντονότερες σε περιοχές που ελέγχονται από αντάρτες.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από The Guardian, Associated Press

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet