Brexit: Η Βουλή απέρριψε τις τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις αποχώρησης
Κόσμος

Brexit: Η Βουλή απέρριψε τις τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις αποχώρησης

Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων απέρριψαν το βράδυ της Δευτέρας και τις τέσσερις εναλλακτικές επιλογές στη Συμφωνία Αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, με τις Βρυξέλλες.

Αφού καταψήφισαν τρεις φορές τη συμφωνία της Μέι και τάχθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά οκτώ προτάσεων για να γίνει προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο, οι βουλευτές εναντιώθηκαν στις τέσσερις νέες επιλογές που κατατέθηκαν με πρωτοβουλία κοινοβουλευτικών.

Ανάμεσα στις λύσεις που υποβλήθηκαν συγκαταλέγονταν σημειωτέον οι δύο που είχαν συγκεντρώσει την υψηλότερη υποστήριξη την περασμένη Τετάρτη, δηλαδή εκείνη που προέβλεπε να οργανωθεί δημοψήφισμα για να εγκριθεί η όποια συμφωνία για το «διαζύγιο» και εκείνη που προέβλεπε το Ηνωμένο Βασίλειο να μείνει στην τελωνειακή ένωση της Ε.Ε.

Η τρίτη επιλογή προέβλεπε να ανασταλεί η διαδικασία του Brexit σε περίπτωση απουσίας συμφωνίας δύο ημέρες πριν από την ημερομηνία της αποχώρησης, που έχει αναβληθεί για τη 12η Απριλίου.

Ακόμη, η πρόταση για το μοντέλο «Νορβηγία+», γνωστή επίσης και ως «Ενιαία Αγορά 2.0», προέβλεπε την παραμονή του Ε.Ε. στην ενιαία αγορά – συνώνυμη της ελευθερίας της κίνησης αγαθών, κεφαλαίων, υπηρεσιών και προσώπων – όπως η Νορβηγία, αλλά και σε μια εκδοχή της τελωνειακής ένωσης, δηλαδή να υπάρχει κοινή πολιτική δασμών και εμπορίου.

Η πρόταση να επιδιωχθεί μόνιμη τελωνειακή ένωση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε. απορρίφθηκε με 276 ψήφους κατά έναντι 273 υπέρ· η πρόταση να επιδιωχθεί η δημιουργία «Ενιαίας Αγοράς 2.0» με την Ε.Ε. απορρίφθηκε με 282 ψήφους κατά έναντι 261 υπέρ· η πρόταση να υπάρξει νέο δημοψήφισμα για την επιβεβαίωση της όποιας συμφωνίας για το Brexit από τους πολίτες απορρίφθηκε με 292 ψήφους κατά έναντι 280 υπέρ· και η πρόταση να ανακληθεί η διαδικασία βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, δηλαδή να ακυρωθεί η αποχώρηση του Η.Β. από την Ε.Ε. ως λύση της υστάτης προσφυγής προκειμένου να αποφευχθεί το Brexit χωρίς συμφωνία, απορρίφθηκε με 292 ψήφους κατά έναντι 280 υπέρ.

Το κοινοβούλιο «για άλλη μια φορά δεν μπόρεσε να διαμορφώσει μια καθαρή πλειοψηφία» και να εγκρίνει οποιαδήποτε από τις επιλογές που του προτάθηκαν, ήταν η αντίδραση του υπουργού που είναι αρμόδιος για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ.

Ο πολιτικός που είχε υποβάλει την πρόταση «Νορβηγία+», ο Νικ Μπόουλς, ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του μετά την απόρριψη της εισήγησής του από τη Βουλή.

«Έδωσα τα πάντα για να προσπαθήσω να βρω έναν συμβιβασμό που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα εκτός της Ε.Ε., ενώ ταυτόχρονα θα διατηρούσε την οικονομική μας ισχύ και την πολιτική μας συνοχή» είπε, εμφανώς συγκινησιακά φορτισμένος.

Η Τερέζα Μέι από την πλευρά της δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να θέσει για τέταρτη φορά σε ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Το αδιέξοδο για τον τρόπο που θα γίνει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει.

Για τους Ευρωπαίους που παρακολουθούν από τις Βρυξέλλες, η έκκληση είναι μία και πάγια: αποφασίστε τι θέλετε.

«Η Σφίγγα είναι ανοιχτό βιβλίο σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο», σχολίασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Ουδείς γνωρίζει πού κατευθύνεται. Θα θέλαμε να κάνουμε τη Σφίγγα να μιλήσει, να μας πει προς ποια κατεύθυνση θα ήθελε να πάει», συμπλήρωσε.

Ενώ η κυβέρνηση και η Βουλή των Κοινοτήτων πασχίζουν ακόμη να λύσουν τον γρίφο του Brexit, πολλές επιχειρήσεις ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Κόρμπιν: Να τεθεί ξανά σε ψηφοφορία η παραμονή στην ΕΕ

Ο ηγέτης των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση), ο Τζέρεμι Κόρμπιν, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των ενδεικτικών ψηφοφοριών στη Βουλή των Κοινοτήτων το βράδυ της Δευτέρας, τόνισε ότι η μία από τις προτάσεις απορρίφθηκε με πολύ μικρή διαφορά – τριών ψήφων – και πρόσθεσε ότι εφόσον η πρωθυπουργός μπόρεσε να φέρει τη συμφωνία της στη Βουλή τρεις φορές, τότε και στις άλλες επιλογές θα όφειλε να δοθεί η ίδια ευκαιρία.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας (SNP), o Ίαν Μπλάκφορντ, δήλωσε ότι οι βουλευτές του κόμματός του υποστήριξαν τόσο την πρόταση για παραμονή στην ενιαία αγορά, όσο και την πρόταση για δεύτερο δημοψήφισμα, αλλά οι φωνές τους δεν εισακούστηκαν και διεμήνυσε ότι η μέρα που η Σκοτία θα κερδίσει την ανεξαρτησία της είναι κοντά.

Ο υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει δεύτερο δημοψήφισμα 

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, αναμένεται να πει στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης ότι το Συντηρητικό Κόμμα πιθανόν θα χρειαστεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να διοργανωθεί δεύτερο δημοψήφισμα, αφού ούτε το ίδιο, ούτε η χώρα θα άντεχαν νέες πρόωρες εκλογές.

Ο Χάμοντ θα πει ότι η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει τη δική της συμβιβαστική πρόταση ή να παραδεχθεί πως η Βουλή των Κοινοτήτων δεν κατάφερε να άρει το αδιέξοδο και να αφήσει τους πολίτες να αποφασίσουν οργανώνοντας νέο δημοψήφισμα.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet