Έμπλεξαν τις “κόκκινες γραμμές” τους Ε.Ε. και ΔΝΤ καταγγέλλει η κυβέρνηση
Οικονομία-Αγορά

Έμπλεξαν τις “κόκκινες γραμμές” τους Ε.Ε. και ΔΝΤ καταγγέλλει η κυβέρνηση

Μπλέξαν τις γραμμές τους Ε.Ε. και ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση με την Αθήνα, αναφέρουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζοντας ότι «οι διαφορές στρατηγικής ανάμεσα στους θεσμούς δημιουργούν εμπόδια». «Με τα δεδομένα αυτά δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός» αναφέρουν οι ίδιες πηγές επιρρίπτοντας την ευθύνη στους εταίρους και παραθέτουν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε. δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους. Ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις, τώρα πλέον είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός ‘έντιμου συμβιβασμού’».

Σημειώνουν ότι ενώ «το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές του στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο».

Από την άλλη, αναφέρουν ότι «η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στη μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών».

Ως αποτέλεσμα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, υπάρχουν κόκκινες γραμμές παντού. «Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους».

Με αυτά τα δεδομένα, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία «να μη φέρει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας και να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή».

Οι ίδιοι κύκλοι παραθέτουν το σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, στο οποίο αναφέρεται ότι ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, προειδοποίησε τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι «ενδεχομένως το ΔΝΤ να μην δώσει το μερίδιο που του αναλογεί στη δόση ύψους 7,2 δισ. ευρώ», αν «δεν διαγράψουν σημαντικό μέρος του χρέους της Ελλάδας», την ώρα που ο επίτροπος Μοσκοβισί «επιβεβαίωσε την αντίθεση μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι το ζήτημα του χρέους ‘μπορεί να συζητηθεί μόνο μετά από μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων’».

«Μια στρατηγική διαφωνία, με επίκεντρο την Ελλάδα, μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ που λειτουργεί σε βάρος της χώρας» καταλήγουν οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet