Αποδείξεις: Χαμένοι… οι παντρεμένοι
Οικονομία-Αγορά

Αποδείξεις: Χαμένοι… οι παντρεμένοι

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για τις αποδείξεις που πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του 2014 προκειμένου να αποφύγουν την επιβολή προστίμων και να αξιοποιήσουν πλήρως την έκπτωση φόρου που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Στο άρθρο 1 της απόφασης, αναφέρεται ότι «το ποσό των αποδείξεων που προσκομίζονται γίνεται αποδεκτό μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση, λογίζεται συνολικά και για τους δύο συζύγους και επιμερίζεται μεταξύ τους ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με την κλίμακα ατομικό εισόδημα. Ο προηγούμενος επιμερισμός εφαρμόζεται μόνο στην περίπτωση που ο υπόχρεος και η σύζυγος δηλώνουν εισόδημα το οποίο φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων».

Με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων, φορολογούνται εκτός από τους μισθούς και τις συντάξεις και τα εισοδήματα από «μπλοκάκια» που πληρούν τις προϋποθέσεις για να φορολογηθούν ως εισοδήματα από μισθωτή απασχόληση (για να συμβαίνει αυτό, ο φορολογούμενος πρέπει να έχει το πολύ μέχρι τρεις εργοδότες με τους οποίους να έχει συνάψει σύμβαση ή να έχει και περισσότερους εργοδότες, αρκεί ο ένας εξ΄ αυτών να του αποδίδει περισσότερο από το 75% του συνολικού του εισοδήματος). Τα εισοδήματα από ακίνητα και τα εισοδήματα από ελεύθερα επαγγέλματα δεν φορολογούνται με βάση την κλίμακα. Εγείρεται λοιπόν το ερώτημα σχετικά με το πώς θα γίνει ο επιμερισμός των αποδείξεων στις περιπτώσεις που ο ένας εκ των δύο φορολογουμένων είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή εισοδηματίας.

Όσον αφορά στις εξαιρέσεις από την υποχρέωση προσκόμισης αποδείξεων η απόφαση είναι σαφής: «Εξαιρούνται της υποχρέωσης προσκόμισης αποδείξεων οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών και των λοιπών δημόσιων πολιτικών υπηρεσιών, της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στην αλλοδαπή, όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, σε ψυχιατρικά καταστήματα και οι φυλακισμένοι».

Όσον αφορά στο ποιες αποδείξεις πρέπει να συγκεντρώσουμε, η απόφαση παραπέμπει και πάλι στις ομάδες του δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή).

Κατά τα λοιπά ισχύουν οι προβλέψεις της παραγράφου 25 του νόμου 4172/2013 η οποία αναφέρει ότι κατά τον υπολογισμό του φόρου σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 15 και προκειμένου να διατηρηθεί ακέραιο το ποσό της μείωσης του φόρου, σύμφωνα με το άρθρο 16, ο φορολογούμενος απαιτείται να προσκομίσει αποδείξεις σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) του φορολογητέου εισοδήματός του. Το ποσό των αποδείξεων που προσκομίζονται δεν απαιτείται να υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων πεντακοσίων (10.500) ευρώ. Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων, ο φόρος προσαυξάνεται κατά τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων, με ανώτατο όριο τις δέκα χιλιάδες πεντακόσια (10.500) ευρώ και του προσκομισθέντος ποσού αποδείξεων, η οποία πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 22%».

Υπενθυμίζεται ότι η διάταξη για τις αποδείξεις έχει μεταβατικό χαρακτήρα και ισχύει αποκλειστικά για το φορολογικό έτος 2014. Από το νέο έτος, το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι θα διερευνήσει το ενδεχόμενο καθιέρωσης κινήτρων συλλογής αποδείξεων.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet