Συγκεντρώσεις κατά του κυριακάτικου ανοίγματος των καταστημάτων
Οικονομία-Αγορά

Συγκεντρώσεις κατά του κυριακάτικου ανοίγματος των καταστημάτων

Κάποια καταστήματα άνοιξαν αυτήν την Κυριακή, καθώς διανύουμε την ενδιάμεση περίοδο εκπτώσεων, ωστόσο αρκετοί ήταν οι έμποροι που αποφάσισαν να κλείσουν, λόγω των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας κατά του κυριακάτικου ανοίγματος που πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλες πόλεις της χώρας.

Ερμού

Με απεργία και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Ερμού εργατοϋπαλληλικές οργανώσεις και εμπορικοί σύλλογοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο μέτρο που προβλέπει άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές τον χρόνο που σημαίνει -όπως υποστηρίζουν- κατάργηση της αργίας της Κυριακής.

Πρόκειται όπως τόνισαν για ένα αντεργατικό μέτρο που πλήττει πρώτα και κύρια τους χιλιάδες εργαζόμενους και τους ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων.

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), Γιώργος Μυλωνάς, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι «το άνοιγμα των κατστημάτων τις Κυριακές δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην κοινωνία και στην οικονομία της χώρας. Έχει αποδειχθεί ότι αυτή η κίνηση δεν έφερε καμία ανάπτυξη στην οικονομία, αντίθετα οι εργαζόμενοι έχασαν μεροκάματα.

»Το θέμα όμως δεν είναι καθαρά συνδικαλιστικό είναι και ουσιαστικό. Τις Κυριακές πρέπει να ξεκουραζόμαστε, να εκκλησιαζόμαστε, να κάνουμε πράγματα που ευχαριστούν εμάς και τις οικογένειες μας. Με αυτό το μέτρο θα εργαζόμαστε όλοι 7 ημέρες την εβδομάδα, άρα θα γυρίσουμε 180 και 200 χρόνια πίσω».

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), Παναγιώτης Κυριακούλης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι «σήμερα δίνουμε μάχη για να μην περάσει η κατάργηση της αργίας της Κυριακής όπως αποφασίστηκε με τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές που προβλέπει τη λειτουργία των καταστημάτων από 32 μέχρι 42 Κυριακές.

»Αυτό θα σημάνει λουκέτα για τις μικρές επιχειρήσεις με συνέπεια την αύξηση της ανεργίας και της ελαστικότητας της εργασίας για τους εμποροϋπαλλήλους. Είναι ένα αντικοινωνικό, αντιαναπτυξιακό και αναχρονιστικό μέτρο και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την κατάργηση του».

Από τη μεριά του το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΓΣΕΕ Θάνος Βασιλόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Αυτό το μέτρο είναι το θάψιμο του εμπορίου με καταστροφικά αποτελέσματα. Οι αντιδράσεις πλέον προέρχονται από όλο σχεδόν τον εμπορικό κόσμο, χαρακτηριστικά το 80% των σουπερμάρκετ θα μείνουν σήμερα κλειστά. Αντιδρούμε προκειμένου να ζήσουμε».

Ξεχωριστή κινητοποίηση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ με συγκέντρωση στο Μοναστηράκι και πορεία στην Ερμού. Η Ίνα Γκογκάκη, πρόεδρος συλλόγου εμποροϋπαλλήλων μέλος του ΠΑΜΕ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξαπολύει αντιλαϊκή και αντεργατική επίθεση και φέρνει νέα μέτρα κόλαφο για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες και με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Παρουσία στην Ερμού είχε και η ΛΑΕ με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχει πάρει μια πολύ μεγάλη απόφαση να εξοντώσει όλους τους μικρούς εμπόρους και όλους τους μικρούς επαγγελματίες. Δεν εξηγείται αλλιώς η απόφαση της να καταργήσει στην ουσία την αργία της Κυριακής. Είναι μια κυβέρνηση των πολυεθνικών που όμως το τέλος της είναι πλέον κοντά».

Την ώρα των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνταν ταυτόχρονα σε διάφορα σημεία της Ερμού, τα καταστήματα ήταν κλειστά ενώ από όλες τις πλευρές έγινε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην Πανελλαδική απεργία στις 17 Μαΐου.

Θεσσαλονίκη

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν μέλη της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων και του Συντονισμού Δράσεων Ενάντια στην Κυριακάτικη Εργασία.

Εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας έκλεισαν συμβολικά τις εισόδους καταστημάτων που ανέβασαν σήμερα ρολά, και ανήρτησαν πανό.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είχε καλέσει τους εμπόρους να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματά τους σήμερα συμμετέχοντας στην απεργία που γίνεται πανελλαδικά.

Πάτρα

Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Πάτρας αντέδρασαν έμποροι και εμποροϋπάλληλοι, στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας, Γιώργος Ρώρος, «σήμερα γίνεται μια μεγάλη κινητοποίηση σε πανελλαδικό επίπεδο και δίνουμε μία απάντηση σε αυτούς που επιχειρούν να πάρουν την Κυριακή».

Όπως πρόσθεσε, «αυτό είναι ένα θέμα βαθιά πολιτικό, διότι πίσω από το άνοιγμα της αγοράς, αυτό που θέλουν, είναι να κλείσουν τα μικρά καταστήματα, ώστε το μεγάλο μερίδιο να το πάρουν οι πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα».

Ακόμη, ο Γιώργος Ρώρος υπογράμμισε ότι «αυτή τη φορά έχουμε ευρείες συμμαχίες και πιστεύω ότι όλη η κοινωνία είναι μαζί μας, γιατί αν ανοίξει η αγορά, τότε θα ακολουθήσουν και άλλοι μετά από εμάς».

Επίσης, διαμαρτυρία για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές πραγματοποίησαν και μέλη του ΠΑΜΕ.

Να σημειωθεί ότι λίγα καταστήματα άνοιξαν σήμερα το πρωί στην Πάτρα, όπου και αυτά έκλεισαν έπειτα από τις κινητοποιήσεις.

Χανιά

Υποτονική ήταν σήμερα η κίνηση στην αγορά των Χανίων με τους καταναλωτές να επιλέγουν μάλλον τις παραλίες από τα ψώνια. Τα περισσότερα καταστήματα ήταν κλειστά, ενώ οι εμπορικές επιχειρήσεις που άνοιξαν βρίσκονται στο κέντρο και στους δρόμους προς το παλιό λιμάνι.

Ανοικτά ήταν τα καταστήματα στις οδούς Ανδρέα Παπανδρέου, Τζανακάκη, Χατζημιχάλη, Γιάνναρη και Σκαλίδη, ενώ άνοιξαν και καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών που ανήκουν σε μεγάλες αλυσίδες.

Το πρωί, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο του Κάτωλα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

«Τα καταστήματα και οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από το Κυριακάτικο άνοιγμα. Είμαστε ριζικά αντίθετοι στο να ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Νίκος Βουρλάκης.

«Οι εργαζόμενοι είναι αντίθετοι στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Τούς καλούμε να διαφυλάξουν την Κυριακάτικη αργία», τόνισε από την πλευρά του το μέλος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φώτης Ριγανάκος.

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση μοίρασαν φυλλάδια σε πολίτες καθώς και σε καταστήματα που άνοιξαν, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Κατά του ανοίγματος των καταστημάτων τάχθηκε και το Εργατικό Κέντρο Χανίων το οποίο με ανακοίνωσή του καλούσε τους πολίτες να μην κατέβουν για ψώνια στην αγορά.

Πηγή: in.gr/ Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, φωτό: αρχείου

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet