Ψάχνουν πετρέλαιο σε Ιωάννινα, Πατραϊκό και Κατάκολο
Οικονομία-Αγορά

Ψάχνουν πετρέλαιο σε Ιωάννινα, Πατραϊκό και Κατάκολο

Σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, θα υπογραφούν σήμερα, Τετάρτη 14 Μαΐου 2014, οι συμβάσεις για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης θα υπογράψει, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, με τους εκπροσώπους των εταιρειών τις συμβάσεις για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα Ιωάννινα, στον δυτικό Πατραϊκό Κόλπο και στο Κατάκολο.

Τις συμβάσεις θα κληθούν να υλοποιήσουν τα εξής σχήματα:

  • Για την χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS / PETRA PETROLEUM.
  • Για το Κατάκολο, το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS / TRAJAN OIL & GAS Ltd.
  • Για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού, το σχήμα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ / EDISON / PETROCELTIC.

Υπενθυμίζεται ότι η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση των τριών περιοχών διήρκεσε περίπου 29 μήνες. Πλέον για την έναρξη υλοποίησης των συμβάσεων εκκρεμεί η κύρωσή τους από τη Βουλή.

Βάσει των όσων προβλέπονται, το ελάχιστο δεσμευτικό κόστος των επενδύσεων ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα υδρογονανθράκων που πιθανόν να περιέχουν οι περιοχές αυτές φθάνουν ως τα 300 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Η ποσότητα αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει στο Δημόσιο έσοδα έως και 18 δισ. δολάρια σε ορίζοντα 30ετίας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet