WSJ: Το ΔΝΤ οφείλει μία συγγνώμη στην Ελλάδα
Οικονομία-Αγορά

WSJ: Το ΔΝΤ οφείλει μία συγγνώμη στην Ελλάδα

Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal δημοσιεύει εκτενές άρθρο για τις λανθασμένες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην περίπτωση της Ελλάδας και υπογραμμίζει ότι το Ταμείο οφείλει μία συγγνώμη στη χώρα μας.

Σε εκτενές άρθρο του επικεφαλής σχολιαστή ευρωπαϊκών θεμάτων της WSJ, Σίμον Νίξον, με τίτλο «Πού είναι η συγγνώμη του ΔΝΤ στην Ελλάδα;» ο δημοσιογράφος τονίζει:

«Την προηγούμενη εβδομάδα η Κριστίν Λαγκάρντ (διευθύντρια του ΔΝΤ) ζήτησε συγγνώμη από τη Μ.Βρετανία. Τι κρίμα που η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν επέδειξε την ίδια αβροφροσύνη προς την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα».

Όπως συνεχίζει ο αρθρογράφος, καμία ζημιά δεν προκλήθηκε από την προειδοποίηση του ΔΝΤ τον προηγούμενο χρόνο πως η βρετανική κυβέρνηση «παίζει με τη φωτιά» με τη στρατηγική μείωσης των ελλειμμάτων, καθώς αποδείχθηκε ότι η Βρετανία βιώνει ήδη μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη.

Αντίθετα, υπογραμμίζει, τα λάθη του Ταμείου στην περίπτωση της Ελλάδας πέρυσι, είχαν πραγματικές συνέπειες.

«Η άρνηση του ΔΝΤ να πιστέψει πως η Ελλάδα θα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 οδήγησε σε επτάμηνη καθυστέρηση στην εκταμίευση κρίσιμων δόσεων, γεγονός που με τη σειρά του καθυστέρησε την επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων και κατ΄ επέκταση την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της πρόσβασης στη χρηματοδότηση.

»Εάν πράγματι η Αθήνα είχε υποκύψει στις πιέσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το φανταστικό έλλειμμα, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Ελλάδα θα βυθιζόταν στον έβδομο διαδοχικό χρόνο ύφεσης. Όπως αποδείχθηκε, η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% το προηγούμενο έτος και βρίσκεται σε τροχιά για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% φέτος.

»Ακόμη και αν το ΔΝΤ δεν μπορεί να εκστομίσει τη λέξη που αρχίζει από “Σ” (συγγνώμη), στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα υπάρχουν αρκετά σημάδια μεταμέλειας. Η έκθεση μιλά για “σημαντική πρόοδο προς την εξισορρόπηση της οικονομίας” και αναγνωρίζει πως η μετατροπή της πιο αδύναμης κυκλικά προσαρμοσμένης δημοσιονομικής θέσης στην Ευρωζώνη στην ισχυρότερη σε τέσσερα μόλις χρόνια συνιστά “ένα εξαιρετικό επίτευγμα σε κάθε διεθνή σύγκριση”» τονίζεται στο δημοσίευμα.

Ο αρθρογράφος αναφέρεται στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και σημειώνει τον σκεπτικισμό με τον οποίο συνεχίζει να αντιμετωπίζει το ΔΝΤ τις εκτιμήσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, σκεπτικισμό τον οποίο, όπως αναφέρει, «δεν συμμερίζονται διεθνείς επενδυτές οι οποίοι έριξαν φέτος 8,5 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες». Και συνεχίζει: «Η αναγνώριση της προόδου της Ελλάδας είναι δικαιολογημένη».

Το δημοσίευμα καταλήγει: «Τους επόμενους λίγους μήνες θα αρχίσει να είναι ξεκάθαρο ποιος έχει δίκιο. Εάν οι τράπεζες και οι επενδυτές έχουν δίκιο, τότε η κεφαλαιακή τους ποιότητα θα βελτιωθεί ραγδαία καθώς επιστρέφει η εμπιστοσύνη. Το κακό χρέος θα αναδιαρθρωθεί γρήγορα, οι τραπεζικές πιστώσεις θα επιστρέψουν και η ανάκαμψη θα αρχίσει. Και, σε αυτή την περίπτωση, μία συγγνώμη από το ΔΝΤ δεν θα μπορεί να αποφευχθεί».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet