Αυστηρά μηνύματα Γιούνκερ – Τουσκ σε Ερντογάν για Αιγαίο, Έλληνες στρατιωτικούς και ΑΟΖ
Πολιτική

Αυστηρά μηνύματα Γιούνκερ – Τουσκ σε Ερντογάν για Αιγαίο, Έλληνες στρατιωτικούς και ΑΟΖ

Διεξήχθη τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018 η Σύνοδος στη Βάρνα της Βουλγαρίας με τους επικεφαλής της Ε.Ε. να προσφέρουν πλήρη στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο αναφορικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ.

Τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στις δηλώσεις τους μετά το πέρας της Συνόδου, εκφράζοντας την επιθυμία τους για ένταξη της γείτονος στην Ένωση, κάλεσαν την Τουρκία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Και οι δύο αναφέρθηκαν στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Ανδριανούπολης και μάλιστα ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκερ μάλιστα ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «επανεξετάσει» αυτό το θέμα.

Ο Τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του, αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα και ζήτησε τα υπόλοιπα κονδύλια που οφείλονται από την Ε.Ε., τόνισε ότι η χώρα του συνδέεται με την Ευρώπη ιστορικά αλλά σημείωσε ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» να μείνει η χώρα του εκτός της διεύρυνσης και να παραβλέψουν την Τουρκία.

Τουσκ: Κάποιες τακτικές της Τουρκίας υπονομεύουν το κράτος Δικαίου

Στήριξη στην Κύπρο για την εκμετάλλευση των πόρων εντός της ΑΟΖ της προσέφερε ο Ντόναλντ Τουσκ μετά το πέρας της συνάντησης με τον Προέδρουτης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Τούρκο προέδρο, Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, στη Βάρνα. «Η Ε.Ε. στέκεται αλληλέγγυα στην Κύπρο και το δικαίωμα της να εκμεταλλεύεται τους πόρους της στην ΑΟΖ της» σημείωσε ρητά ο κ. Τουσκ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει αρκετή υποστήριξη για τη βελτίωση ζωής των προσφύγων και σήμερα επαναβεβαιώσαμε τη στήριξη», δήλωσε ο κ. Τουσκ αναφερόμενος στη χρηματοδότηση της Τουρκίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

«Και η Τουρκία έχει δεσμευτεί από την πλευρά της να τηρεί τον μέγιστο βαθμό δημοκρατίας αλλά ανησυχούμε ότι κάποιες από τις τακτικές της υπονομεύουν το κράτος δικαίου», επεσήμανε ο πρεόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενώ τόνισε ότι «οι καλές διμερείς σχέσεις είναι πολύ σημαντική δέσμευση για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στη συνέχεια ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι οι δύο πλευρές επιθυμούν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε όλους τους τομείς και σημείωσε ότι «αν και η σχέση μας περνάει από δύσκολους τομείς, εκεί που συνεργαζόμαστε, συνεργαζόμαστε καλά».

Γιούνκερ: Να επανεξετάσει η Τουρκία το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα στο ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών προσέφερε από τη Βάρνα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «επανεξετάσει» αυτό το θέμα. Πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. εμπιστεύεται την τουρκική πλευρά ότι θα επιλύσει το ζήτημα, ει δυνατόν πριν από το ορθόδοξο Πάσχα. «Θα ήταν επιθυμητό να γίνει αυτό πριν το ορθόδοξο Πάσχα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» είπε ο Γιούνκερ.

Επιπλέον, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι είναι «απαραίτητο» για την Τουρκία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο και ότι θα ήθελε η Τουρκία να αποτελέσει έναν πραγματικό στρατηγικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. και η Τουρκία χρειάζεται να έχουν έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, έχουν πολλά κοινά συμφέροντα, αλλά και κοινές προκλήσεις στις οποίες χρειάζεται να εργαστούν μαζί.

Ερντογάν: Τις πολεμικές επιχειρήσεις τις κάνουμε και για την ασφάλεια της Ευρώπης

Η Τουρκία είναι στο στόχαστρο τρομοκρατών είπε, μετα το τέλος της Συνόδου της Βάρνας, ο πρόεδρος της χώρας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι όλες οι επιχειρήσεις γίνονται όχι μόνο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αλλά και «για την ασφάλεια της Ευρώπης».

Τόνισε ότι αναμένει από τις Βρυξέλλες στήριξη και όχι επικρίσεις, στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας.

Μάλιστα είπε ότι η Τουρκία δείχνει τον δέοντα σεβασμό στον άμαχο πληθυσμό.

Υπενθυμίζεται ότι η πολιορκία και κατάκτηση της συριακής πόλης Αφρίν έγινε με αιχμή το ότι η Τουρκία τη θεωρεί «κυψέλη» Κούρδων τρομοκρατών.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου της Βάρνας, ζήτησε τα υπόλοιπα κονδύλια που οφείλονται στην Τουρκία από την Ε.Ε. για το προσφυγικό και είπε ότι πρέπει να προχωρήσει το θέμα της βίζας στους Τούρκους πολίτες.

Είπε επίσης ότι η Ε.Ε. δεν γίνεται να παραβλέψει την Τουρκία η Τουρκία.και ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» να μείνει η χώρα του εκτός της διεύρυνσης.

«Η Τουρκία συνδέεται με την Ευρώπη και ιστορικά, αλλά έχει και κοινά ενδιαφέροντα στον ενεργειακό τομέα και στο προσφυγικό» είπε ο κ. Ερντογάν.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet