Αλ. Τσίπρας: Η νεοφιλελεύθερη Ν.Δ. των ολίγων, κόντρα στον λαϊκό ΣΥΡΙΖΑ
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Η νεοφιλελεύθερη Ν.Δ. των ολίγων, κόντρα στον λαϊκό ΣΥΡΙΖΑ

Σε δύο πόλους ταξικής αντιπαράθεσης, από τη μια της νεοφιλελεύθερης Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη που αναδείχθηκε, όπως είπε, από τα πλούσια προάστια της Αθήνας και εκπροσωπεί τους λίγους που θέλουν να κυριαρχήσουν εις βάρος των φτωχών, και από την άλλη του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζεται στους πολλούς και αγωνίζεται για τα λαϊκά στρώματα, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός έδωσε απαντήσεις σε ζητήματα που κυριαρχούν στην επικαιρότητα και προκαλούν φθορά στην κυβέρνηση, όπως είναι το ασφαλιστικό και οι διορισμοί μετακλητών υπαλλήλων, αλλά και σε ανοιχτές πληγές, όπως είναι η υπογραφή του τρίτου μνημονίου και το δημοψήφισμα.

Παράλληλα, έκανε έναν σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, υπογραμμίζοντας τα μέτρα με κοινωνικό πρόσημο, ενώ στη συνέχεια έδωσε το στίγμα ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν για «να δικαιωθεί η μεγάλη συμμαχία» των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, για να αλλάξει η Ελλάδα και να βγει από την κρίση.

Πάντως, κεντρικός άξονας της ομιλίας του πρωθυπουργού ήταν η περιγραφή του δίπολου ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ., με όρους ταξικής πάλης, ιδεολογικού προσήμου και πολιτικών επί βασικών ζητημάτων, όπως το ασφαλιστικό, η Δημόσια Διοίκηση, τα κόκκινα δάνεια, οι ιδιωτικοποιήσεις.

«Είμαστε περήφανοι για τις μάχες μας, θα συνεχίσουμε»

Στην έναρξη της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Είμαστε περήφανοι για τις μάχες που δώσαμε, θα συνεχίσουμε κόντρα στις αντιξοότητες».

«Συγκρουστήκαμε με το κατεστημένο στην Ευρώπη, που συνεχίζει με δογματική εμμονή στις λανθασμένες συνταγές» και «παρά τις αντιξοότητες πατάμε γερά στα πόδια μας για να τελειώσουμε αυτά που έφεραν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής».

Σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να τελειώσει με το παλιό κατεστημένο, την αυθαιρεσία, τη διαφθορά και τη διαπλοκή στη χώρα, και επισήμανε ότι πορεύεται με αυτοπεποίθηση πως «όσο κι αν λυσσομανούν» η Ελλάδα δεν θα μείνει όμηρος των εκβιαστών και των οργανωμένων συμφερόντων, αλλά η κυβέρνηση θα τη βγάλει από την κρίση, με τον λαό όρθιο.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η φετινή χρονιά θα είναι «η χρονιά της οριστικής ρήξης με το παλιό, το “έτος μηδέν”, ώστε η χώρα να πορευθεί από άλλη θέση για το μέλλον της», ενώ πρόσθεσε ότι «στόχος είναι το 2021, στην 200η επέτειο από την Επανάσταση, να έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε μια άλλη Ελλάδα».

Τόνισε ότι η αριστερά γράφει ιστορία με τους αγώνες και «εάν τα οράματά μας δεν χωράνε στη σημερινή πραγματικότητα, δεν εγκαταλείπουμε τα οράματά μας, ούτε την πραγματικότητα, αλλά αγωνιζόμαστε να φέρουμε την πραγματικότητα κοντά στα οράματά μας».

«Όλοι εμείς οι πολλοί, απέναντι στους λίγους»

Υπογράμμισε ότι μπαίνει ένα δίλημμα, καθώς η ταξική αντιπαράθεση οριοθετείται πλέον με σαφήνεια και πρόκειται για τους δύο πόλους της αντιπαράθεσης μεταξύ της νεοφιλελεύθερης Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη που στηρίζεται στην ακροδεξιά του κ. Σαμαρά και του κ. Γεωργιάδη, και από την άλλη η Αριστερά.

«Όλοι εμείς οι πολλοί, απέναντι στους λίγους» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας ότι από την μια πλευρά βρίσκονται τα λαϊκά στρώματα, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία, «ο λαϊκός κόσμος που αγωνίζεται τίμια για να κερδίσει τη ζωή», και από την άλλη οι λίγοι που θέλουν να κυριαρχήσουν πάνω στους φτωχούς, αυτοί δηλαδή που εκπροσωπεί η «νεοφιλελεύθερη Ν.Δ.».

Πρόσθεσε ότι γνωρίζει πως υπάρχουν αμφιβολίες και απογοητεύσεις, ωστόσο «θα κάνουμε τα πάντα για να δικαιώσουμε αυτή τη μεγάλη συμμαχία, να δικαιώσουμε τις ελπίδες της μεγάλης πλειοψηφίας […], δεν θα γίνουμε φωτοβολίδα […], γι΄ αυτόν τον κόσμο παλεύουμε, σε αυτόν στηριζόμαστε και σε αυτόν απευθυνόμαστε έναν χρόνο μετά» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται τις κινητοποιήσεις, γιατί πρόκειται για αγώνα για κάτι καλύτερο, και η κυβέρνηση θέλει διαρκή διάλογο με την κοινωνία για να κάνει πράξη τους αγώνες.

«Βελτιώσεις στο ασφαλιστικό, αλλά πρέπει να προχωρήσει»

Ειδικότερα, για το ασφαλιστικό, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αλλά ξεκαθάρισε ότι η μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει, καθώς το ασφαλιστικό σύστημα είναι υπό κατάρρευση -κι αυτό χωρίς ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το μεγάλο πρόβλημα της χώρας πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευθύνη, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Εξαπέλυσε, δε, βολές κατά κάποιων ηγετικών στελεχών στη ΓΣΕΕ και την αγροτική ΠΑΣΕΓΕΣ, που ήταν υπέρμαχοι του «ναι» στο δημοψήφισμα και τώρα ηγούνται του αγώνα κατά της κυβέρνησης, όπως είπε. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα υπερασπιστεί τους μεγαλογιατρούς ή τους μεγαλοδικηγόρους με τις γραβάτες που κατεβαίνουν στο δρόμο, αλλά τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες. Επίσης, τόνισε ότι επιθυμεί ειλικρινή και έντιμο διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτών.

Τόσο στο ζήτημα του ασφαλιστικού, όσο και στο ζήτημα της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης ο πρωθυπουργός έριξε το γάντι στη Ν.Δ., καλώντας τον «μεταρρυθμιστή Κυριάκο Μητσοτάκη και τα μεταρρυθμιστικά εξαπτέρυγα του Ποταμιού» να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους: Αν θα ψηφίσουν τη μεταρρύθμιση για τη Δημόσια Διοίκηση και ποια είναι η πρότασή τους για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Ειδικότερα, για το ασφαλιστικό, ζήτησε από τη Ν.Δ. να ξεκαθαρίσει εάν θέλει τη μικρή αύξηση ασφαλιστικών εισφορών από τους εργοδότες, ή επιζητά νέα οριζόντια μείωση στις συντάξεις. Ζήτησε επίσης να ξεκαθαρίσει η Ν.Δ. ποια είναι η θέση της απέναντι στα αιτήματα των αγροτών, τους οποίους η ίδια φτωχοποίησε.

«Ποια θα ήταν σήμερα η κατάσταση στη χώρα, αν η Ν.Δ. παρέμενε στη διακυβέρνηση του τόπου; Θα έφερνε ο κ. Βρούτσης την ίδια πρόταση με τον κ. Κατρούγκαλο; Θα έδινε η νεοφιλελεύθερη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη μάχη για τα “κόκκινα δάνεια”; Ή για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε, δε, ότι η «συμμαχία των προθύμων του “ναι” [στο δημοψήφισμα] επανέρχεται», αλλά τώρα θα πρέπει να απαντήσει: «Ή με τις κινητοποιήσεις ή με το ΔΝΤ».

«Ποιοι μιλούν για οικογενειοκρατία;»

Αναφερόμενος στο θέμα των μετακλητών υπαλλήλων, παρατήρησε ότι η μείωσή τους ήταν από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης. Ανέφερε ότι τώρα υπάρχουν 630 μετακλητοί υπάλληλοι, ενώ επί Ν.Δ. ήταν 1.200.

«Ποιοι μιλούν για οικογενειοκρατία; Αυτοί που έχουν κάνει την οικογένεια κράτος;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ότι δεν θα μπει στον πειρασμό να ρίξει την αντιπαράθεση τόσο χαμηλά. «Δεν θα κατηγορήσουμε τον κ. Μητσοτάκη για την οικογένειά του, αλλά θα μιλήσουμε με όπλο τις ιδέες μας για το τι πρεσβεύει, τι πράττει και τι έχει πράξει» είπε αναφερόμενος στις απολύσεις στο Δημόσιο, επί Ν.Δ.

«Οι πολιτικές θέσεις είναι πολιτικές θέσεις και η δημόσια διοίκηση είναι δημόσια διοίκηση» ξεκαθάρισε για τα όσα λέγονται περί διορισμών, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει επαναπροσλάβει στο Δημόσιο μόνο τις καθαρίστριες και τους σχολικούς φύλακες.

Η διπλή παγίδα και το δημοψήφισμα

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση του 2015, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση απέφυγε τη διπλή παγίδα της έλλειψης ρευστότητας και του Grexit, «με τη στήριξη του λαού που μας έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης σε τρεις κάλπες, σε λιγότερο από ένα χρόνο».

Χαρακτήρισε ως «την πιο δραματική αναμέτρηση» αυτή του δημοψηφίσματος, όταν οργανωμένα συμφέροντα έσπερναν τον πανικό στον κόσμο». Όμως, «ο λαός έδωσε αναπάντεχη απάντηση» και «έτσι αποφύγαμε την πρώτη παγίδα, της έλλειψης ρευστότητας».

Στη συνέχεια, σε συμμαχία με προοδευτικές δυνάμεις, όπως η Γαλλία, αποφύγαμε το Grexit, σημείωσε και πρόσθεσε ότι αμέσως η κυβέρνηση ζήτησε την έγκριση και τη λαϊκή εντολή, για να συνεχίσει τη μεγάλη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας, την έξοδο από την κρίση και την αντιμετώπιση της διαπλοκής.

Στο σημείο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε ότι μετά την εμπειρία της διαπραγμάτευσης, η Ευρώπη δεν είναι η ίδια. Μίλησε για τους «πρώτους καρπούς», αναφερόμενος στην κυβέρνηση αριστεράς στην Πορτογαλία, ενώ ευχήθηκε το ίδιο να συμβεί σύντομα και στην Ισπανία. Ακόμη, υπογράμμισε την υποστήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα και την αλλαγή ρητορικής από τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

«Όλα αυτά δεν θα είχαν συμβεί» αν η κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει με τον τρόπο που έκανε, ή εάν υιοθετούσε «ανόητες συμβουλές ορισμένων για τυφλή σύγκρουση», καθώς σε αυτήν την περίπτωση, εκτός των άλλων, θα «μετατρέπαμε τους συντρόφους μας στην Ευρώπη σε απολογητές της καταστροφής».

Ειδικότερα, στο ερώτημα εάν έπρεπε να γίνει το δημοψήφισμα, απάντησε ότι όσοι το θέτουν ξεχνούν τι περιείχε το τελεσίγραφο των δανειστών, ενώ σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση υπέγραψε χειρότερο μνημόνιο από τα προηγούμενα, απάντησε ότι δεν θυμούνται τι συνέβη τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα ακριβώς λόγω των προηγούμενων μνημονίων.

«Ο ελληνικός λαός δεν τρώει κουτόχορτο. Ο λαός έχει να συγκρίνει. Η δύσκολη συμφωνία που με την ψήφο του ενέκρινε και μας έδωσε εντολή να υλοποιήσουμε, για πρώτη φορά δίνει δυνατότητα εξόδου από την κρίση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο αγώνας δεν έχει τελειώσει, αλλά συνεχίζεται, και προσδιόρισε ως την επόμενη μεγάλη μάχη της κυβέρνησης την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Πηγή: in.gr/ Ηλένα Κρητικού/Newsroom ΔΟΛ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet