Ελύτης και Λόρκα… συνταξίδεψαν στην Ισπανία
Print Friendly, PDF & Email
Πολιτισμός

Ελύτης και Λόρκα… συνταξίδεψαν στην Ισπανία

Aπό τις 13 ως 17 Νοεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία -στις πόλεις Σεβίλλη, στην αίθουσα «Cristóbal de Morales», Γρανάδα, στο «Centro de Documentatión Musical de Andalucia» και Βαγιαδολίδ, στο «Palacio de Congresos Conde Ansúrez»- ένα διπλό αφιέρωμα στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη και του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Οι δύο ποιητές συνταξίδεψαν στη διάρκεια του εικοστού αιώνα, στα νερά της Μεσογείου, στα νερά της λυρικής γραφής, διασώζοντας τα πιο γνήσια στοιχεία της ελληνικής ταυτότητας ο Ελύτης και τα πιο ισχυρά χαρακτηριστικά της ισπανικής ιδιοσυγκρασίας ο Λόρκα.

Τρεις σπουδαίοι Έλληνες συνθέτες, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιώργος Κουρουπός έδωσαν στον πολύσημο λόγο του Ελύτη και του Λόρκα την αμεσότητα και τη συγκίνηση του τραγουδιού.

Παρουσιάστηκε μια επιλογή από τους κύκλους τραγουδιών των τριών συνθετών βασισμένων στην ποίηση των δύο ποιητών, μαζί με μια επιλογή ποιημάτων στην ελληνική και ισπανική γλώσσα, αλλά και ενδεικτικά αποσπάσματα του κειμένου του Ελύτη «FEDERICO GARCIA LORCA» .

Το πρόγραμμα υπό τον τίτλο «Στοn βυθό της μουσικής συνταξιδεύουμε» ερμήνευσαν ο λυρικός τραγουδιστής Σπύρος Σακκάς, ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός στο πιάνο, η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου και ο μεταφραστής Alfonso Silvan στην απαγγελία .

Για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων αυτών συνεργάστηκαν:

  • Centro de Estudios Byzantinos, Neogriegos y Chipriotas
  • Centro de Documentatión Musical de Andalucia
  • Universidad de Granada
  • Universidad de Sevilla
  • Conservatorio Profesional de Mùsica « Cristóbal de Morales »
  • Universidad de Valladolid

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet