Θέση στα μνημεία της Unesco διεκδικεί ο χώρος των Φιλίππων
Πολιτισμός

Θέση στα μνημεία της Unesco διεκδικεί ο χώρος των Φιλίππων

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων θα αποτελέσει την επίσημη ελληνική υποψηφιότητα αξιολόγησης και ένταξης στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, σύμφωνα με γραπτή διαβεβαίωση που έδωσε το υπουργείο Πολιτισμού στον Δήμο Καβάλας.

Το υπουργείο Πολιτισμού θα υποβάλει τον φάκελο υποψηφιότητας για τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων τον Σεπτέμβριο του 2014, στην έδρα της Unesco, το Παρίσι, και τον Φεβρουάριο του 2015 ο διεθνής οργανισμός θα τον αξιολογήσει. Ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, δεν κρύβει την αισιοδοξία του για τη θετική έκβαση του αποτελέσματος και, όπως τόνισε, το επόμενο διάστημα ο Δήμος Καβάλας θα ζητήσει τη στήριξη και τη βοήθεια σημαντικών προσωπικοτήτων που σχετίζονται με την πόλη, όπως του γνωστού συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων είναι άρρηκτα συνδεδεμένος όχι μόνο με τη λαμπρή πόλη που ίδρυσε ο Μακεδόνας βασιλιάς Φίλιππος, αλλά και με τη φημισμένη μάχη που καθόρισε το μέλλον της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Αποτελεί επίσης την πρώτη περιοχή επί ελληνικού και ευρωπαϊκού εδάφους στην οποία βρέθηκε ο Απόστολος Παύλος, κηρύσσοντας το Ευαγγέλιο και βαφτίζοντας στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού την πρώτη γυναίκα χριστιανή, την Αγία Λυδία.

Η πόλη των Φιλίππων είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Ανατολικής Μακεδονίας. Οι πρώτοι οικιστές της ήταν άποικοι από τη Θάσο, που ίδρυσαν στα 360 π.Χ. την αποικία των Κρηνίδων, ενώ ακμή γνώρισε η πόλη κατά τα ελληνιστικά χρόνια.

Οι ανασκαφές άρχισαν στους Φιλίππους το 1914 από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Σήμερα, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή συνεχίζουν την έρευνα με τα ευρήματα των ανασκαφών να φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet