Τζιχαντιστές αποκεφάλισαν αρχαιολόγο στην Παλμύρα
Πολιτισμός

Τζιχαντιστές αποκεφάλισαν αρχαιολόγο στην Παλμύρα

Ο 82χρονος σύρος αρχαιολόγος Χαλέντ αλ-Ασάαντ εκτελέστηκε από το Ισλαμικό Κράτος όταν αρνήθηκε να αποκαλύψει στους τζιχαντιστές πού βρίσκονται οι θησαυροί της Παλμύρας.

Η δολοφονία σοκάρει με τη βαρβαρότητά της. Ο αρχαιολόγος αποκεφαλίστηκε και η σορός του κρεμάστηκε από κίονα στον αρχαιολογικό χώρο.

Όπως γράφει ο Guardian, πηγές αναφέρουν ότι ο αρχαιολόγος είχε ανακριθεί από τους τζιχαντιστές για το πού βρίσκονται οι θησαυροί της Παλμύρας που μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος πριν την κατάληψη της πόλης. Όταν αρνήθηκε να συνεργαστεί, τον εκτέλεσαν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αποκεφαλισμός του αλ-Ασάαντ έλαβε χώρα μπροστά σε δεκάδες άτομα.

Ο διευθυντής αρχαιοτήτων Μάμουν Αμντελκαρίμ είπε ότι η οικογένεια του Χάλεντ Άσαντ τον πληροφόρησε ότι ο 82χρονος ερευνητής, που δούλεψε για πάνω από 50 χρόνια ως διευθυντής ανασκαφών στην Παλμύρα, εκτελέστηκε στις αρχές της εβδομάδας.

«Πώς μπορεί να φανταστεί κανείς ότι ένας τέτοιος επιστήμονας, που έδωσε τόσο αξιομνημόνευτες υπηρεσίες στον χώρο και στην ιστορία, θα αποκεφαλιζόταν(…) και το πτώμα του θα κρέμεται ακόμα από έναν από τους αρχαίους κίονες στο κέντρο μιας πλατείας της Παλμύρας» είπε ο Αμπντελκαρίμ.

Αποτροπιασμό εκφράζει η Ελλάδα

Η ηγεσία και τα στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων εκφράζουν σε ανακοίνωσή τους «τη βαθιά τους θλίψη και τον αποτροπιασμό για την τραγική κατάληξη του σπουδαίου Σύρου αρχαιολόγου Χαλέντ Ασάαντ στην Παλμύρα, ο οποίος σε ηλικία 82 ετών δολοφονήθηκε από εξτρεμιστικές δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους».

«Η Ελλάδα καταδικάζει τέτοιου είδους ενέργειες», αναφέρει η ανακοίνωση «και στέκει πάντα στο πλευρό των κρατών που καλούνται να προστατεύσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά σε περιόδους κρίσης, κινούμενη πάντοτε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Παράλληλα η χώρα μας πρωτοστατεί στη δημιουργία ενός Διεθνούς Συνασπισμού με στόχο την πάταξη της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών και τον επαναπατρισμό τους στις χώρες προέλευσής τους”.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet