90 εμβληματικά έργα, προϋπολογισμού 132 εκατ. ευρώ, δρομολογεί η Περιφέρεια στους Δήμους της Αττικής
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

90 εμβληματικά έργα, προϋπολογισμού 132 εκατ. ευρώ, δρομολογεί η Περιφέρεια στους Δήμους της Αττικής

Στη λήψη απόφασης τροποποίησης του Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής οικονομικού έτους 2020 και την ένταξη 90 εμβληματικών έργων συνολικού προϋπολογισμού 132 εκατ. ευρώ προχώρησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής κατά τη διάρκεια της χθεσινής (29/7) συνεδρίασής του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται στα 202.211.121 ευρώ και αφορά συνολικά 948 έργα. Η εισήγηση, η οποία υπερψηφίστηκε, πραγματοποιήθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, Ν. Πέππα, ο οποίος συνεπικουρήθηκε από την εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο Τεχνικών Έργων, Ε. Κοσμίδη.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, αναφερόμενος στη σχετική εξέλιξη, εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς, όπως επισήμανε, η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, «με σοβαρότητα και μέσα από ένα ρεαλιστικό σχεδιασμό», προχωρεί στην κατάρτιση ενός οργανωμένου στρατηγικού σχεδίου με συγκεκριμένες προτεραιότητες και δράσεις, οι οποίες έχουν ως κεντρικό πυλώνα την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται, όπως τόνισε, σε «εμβληματικά έργα» που αφορούν πρωτίστως στη θωράκιση της Αττικής από φυσικές καταστροφές, στην κοινωνική συνοχή, καθώς και στην ασφάλεια της οδικής μετακίνησης των πολιτών. Μάλιστα, επεσήμανε ότι «όλοι οι δήμοι που μπορούν να προχωρήσουν στην ωρίμανση των μελετών τους έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια».

«Μέσα από αυτή την οραματική διαδικασία επιταχύνουμε την ωρίμανση των έργων και δίνουμε τη δυνατότητα στους δήμους να υλοποιήσουν σημαντικά έργα υποδομών» τόνισε ο Γ. Πατούλης και συμπλήρωσε:

«Βούλησή μας είναι να προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς αναπτυξιακά έργα προς όφελος των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό εντείνουμε τη συνεργασία μας με όλα τα αρμόδια υπουργεία και τους Δήμους της Αττικής. Δίνουμε έμφαση στην επιτάχυνση έργων που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια, που είναι ύψιστη προτεραιότητα για εμάς, όπως και σε παρεμβάσεις που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και στην τόνωση της αναπτυξιακής δυναμικής των τοπικών κοινωνιών. Στο πλαίσιο του στρατηγικού μας σχεδιασμού είναι η υλοποίηση σημαντικών υποδομών με ισότιμο και δίκαιο τρόπο. Αυτό το επιτυγχάνουμε με δύο βασικά κριτήρια, τον επιμερισμό των πόρων σύμφωνα με την προτεραιοποίηση των έργων και την αναλογική κατανομή τους ανά Περιφερειακή Ενότητα».

Ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής, Ν. Πέππας, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του μεταξύ άλλων επισήμανε:

«Προχωράμε ταχύτατα και παρά τις αντιξοότητες της περιόδου λόγω της υγειονομικής κρίσης, υλοποιώντας με αίσθημα ευθύνης τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους πολίτες. Με τις οδηγίες του περιφερειάρχη μας Γ. Πατούλη επικαιροποιούμε το στρατηγικό μας σχέδιο με 90 νέα έργα, που έχουν στον πυρήνα τους την κοινωνική διάσταση, την Πολιτική Προστασία (αντιπλημμυρικά), την ασφάλεια των πολιτών εν γένει και γενικότερα τη βελτίωση της καθημερινότητας σε όλους τους Δήμους της Αττικής. Επιπλέον η 2η τροποποίηση του προϋπολογισμού που ψηφίζουμε σήμερα έχει οικονομικό ρεαλισμό, καθώς προβλέπει τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για την ορθή εκτέλεσή του».

Η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Τεχνικών Έργων Αττικής, Ε. Κοσμίδη, στην παρέμβασή της επεσήμανε ότι το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας Αττικής υλοποιείται σύμφωνα με τις κεντρικές κατευθύνσεις του περιφερειάρχη και με την αγαστή συνεργασία των αιρετών και των υπηρεσιακών παραγόντων.

948 έργα υλοποιούνται από την Περιφέρεια Αττικής

Όπως επισημάνθηκε, η πλειονότητα των σημαντικών μεταβολών στον κατάλογο των έργων προέκυψαν από την πορεία εξέλιξής τους, την κατακύρωση διαγωνισμών έργων – μελετών και προκειμένου να επιταχυνθεί κατά το δυνατόν η διαδικασία υλοποίησης νέων έργων.

Επιπλέον, το όριο πληρωμών του συνόλου της Περιφέρειας Αττικής για το έτος 2020 στο σκέλος των έργων από ίδια χρηματοδότηση διαμορφώνεται σε 202.211.121,62 ευρώ και είναι αυξημένο κατά 11.084.212,38 ευρώ σε σχέση με τις ήδη εγκεκριμένες πιστώσεις του τρέχοντος έτους. Το προαναφερθέν σύνολο των προτεινόμενων πιστώσεων κατανέμεται σε 948 έργα.

Ειδικότερα, η δεύτερη τροποποίηση δίνει το μεγαλύτερο βάρος με 590.000.000 ευρώ και 115 συνολικά έργα στις αστικές αναπλάσεις. Επίσης, σταθερά αυξημένα είναι τα αντιπλημμυρικά έργα, με 353.000.000 ευρώ και 141 διαφορετικά έργα, προκειμένου να ενισχυθεί κατά το δυνατόν η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής.

Ιδιαίτερο βάρος δίδεται στην οδοποιία, για την οποία προβλέπονται περίπου 411.000.000 ευρώ για 173 διαφορετικά έργα.

Τέλος, η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει με το κονδύλι των 173.000.000 ευρώ τομείς όπως παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, το περιβάλλον, η ποιότητα ζωής, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet