Ρ. Δούρου: Το πολυνομοσχέδιο «λαβώνει» την Αττική γη
Περιφέρεια Αττικής

Ρ. Δούρου: Το πολυνομοσχέδιο «λαβώνει» την Αττική γη

Σε δήλωση σχετικά με τη ρύθμιση για τα λατομεία που περιέχεται στο πολυνομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται στη Βουλή την Κυριακή 30 Μαρτίου προέβη η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής και επικεφαλής του συνδυασμού ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ, Ρένα Δούρου. Όπως φαίνεται στο ακόλουθο κείμενο η ρύθμιση αυτή μπορεί να οδηγήσει στην ανεξέλεγκτη δημιουργία λατομείων γεγονός που θα πλήξει την Αττική.

«Στο καταστροφικό για την κοινωνία και την οικονομία πολυνομοσχέδιο που έφερε άρον – άρον προς έγκριση στη Βουλή η κυβέρνηση περιέχεται και πρόβλεψη για κατάργηση των κατώτατων (και των ανώτατων) ορίων ενιαίας έκτασης λατομείων. Συγκεκριμένα στο σημείο 4, στη σελίδα 61, καταργείται το κατώτατο όριο, που σήμερα είναι τα 20 στρέμματα, με ορισμένες εξαιρέσεις. Με δεδομένο ότι κύριος των λατομικών ορυκτών είναι ο κύριος της γης αυτή η κατάργηση του ορίου των 20 στρεμμάτων είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη εξόρυξη σε μικρά, ευκαιριακά λατομεία, μέσα σε ένα γενικευμένο πλαίσιο άναρχης εξορυκτικής δραστηριότητας για κερδοσκοπικούς σκοπούς. Βρισκόμαστε εδώ μπροστά σε άλλη μία σοβαρή απειλή για την Αττική γη, η οποία έχει ήδη πληγωθεί σοβαρά από εξορυκτικές δραστηριότητες σε Πεντέλη, Μαρκόπουλο, Σαλαμίνα και αλλού. Μια απειλή που μεγιστοποιείται σε συνδυασμό με την πρόσφατη απορρύθμιση που επιφέρει το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής 2014 – 2020, το οποίο πρόσφατα ψήφισαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Η κυβέρνηση και η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας δημιουργούν έτσι τις προϋποθέσεις για να γίνει η Αττική γη βορά στις ορέξεις εξορυκτικών συμφερόντων.

Μπροστά σε αυτή την απειλή περαιτέρω υποβάθμισης του Αττικού τοπίου και του επιπέδου ζωής των πολιτών ο απερχόμενος περιφερειάρχης παραμένει άφωνος. Όπως άλλωστε πράττει συστηματικά εδώ και 3,5 χρόνια, ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές των μνημονιακών κυβερνήσεων.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ είναι κατηγορηματικά αντίθετη με οποιαδήποτε απελευθέρωση της εξορυκτικής δραστηριότητας στο όνομα της “προσαρμογής”, της “ευελιξίας” και των κάθε είδους διευκολύνσεων των ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet