Σπύρος Παπασπύρος: Αλήθειες και ψέματα για τα «προεκλογικά» έργα στην Αγία Παρασκευή
Πολιτική

Σπύρος Παπασπύρος: Αλήθειες και ψέματα για τα «προεκλογικά» έργα στην Αγία Παρασκευή

Με αφορμή διάφορα σχόλια που γράφονται, τον τελευταίο καιρό, σε διάφορες ανακοινώσεις του Δήμου Αγίας Παρασκευής για την έναρξη εργασιών διαφόρων μεγάλων αλλά και μικρότερων τεχνικών έργων, θα ήθελα να κάνω μια παρέμβαση, γνωστοποιώντας κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες. Λεπτομέρειες που οι απλοί πολίτες δεν γνωρίζουν, δεν είναι υποχρεωμένοι άλλωστε.

Γράφει ο Σπύρος Παπασπύρος*

Το γεγονός αυτό, της μη γνώσεως, δημιουργεί σύγχυση και αρνητικό κλίμα.

Τα σχόλιά εδράζονται στο γεγονός ότι πολλά έργα ξεκίνησαν εντός του έτους 2023, οπότε και χαρακτηρίζονται ως «προεκλογικά». Υπάρχει και κακοπροαίρετη κριτική στελεχών κάποιων υποψηφίων δημάρχων, που διεκδικούν να αναλάβουν τις τύχες της πόλεως στα χέρια τους, αλλά δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα.

Μια δημοτική αρχή, εφόσον σέβεται τον εαυτό της και τους κατοίκους, οφείλει να πράξει τα εξής:

  • Να σχεδιάσει τα έργα που θέλει να πραγματοποιήσει-ξεκινήσει σε βάθος τετραετίας.
  • Να αναθέσει τις σχετικές τεχνικές μελέτες.
  • Να βρει την χρηματοδότηση, από ίδιους ή άλλους πόρους.
  • Να δημοπρατήσει το έργο.
  • Να υπογράψει την σχετική σύμβαση.

Ο χρόνος που απαιτείται, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, από τη στιγμή που δίνεται η εντολή για την σύνταξη μελέτης έως την στιγμή που ο εργολάβος ξεκινά τις εργασίες, είναι από 1,5 έως 2 χρόνια (αν όλα πάνε κατ΄ ευχήν και δεν υπάρχουν προσφυγές των εργολάβων κατά του αναδόχου κατασκευαστή). Να ληφθεί υπόψη ότι όλες οι διαδικασίες είναι ηλεκτρονικές, ανοικτές, δημόσιες-διεθνείς. Ο χρόνος από την έναρξη ως την αποπεράτωση, ποικίλει αναλόγως των εργασιών που απαιτούνται (1,5 έως 4 χρόνια, συνήθως). Γι’ αυτά τα έργα, λοιπόν, που αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται ή ξεκινούν σε λίγες ημέρες στην Αγία Παρασκευή (ανάπλαση οδού Ειρήνης, Κολυμβητήριο, ανάπλαση βίλας Ιόλα, Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβιώσεως, ανάπλαση πλατείας Αϊ-Γιάννη, ολικές ασφαλτοστρώσεις 20 οδών κ.ά.), οι διαδικασίες ξεκίνησαν το 2021 και τώρα υλοποιούνται. Γι’ αυτά που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί (ανάπλαση αθλητικού χώρου στο πάρκο Σταύρος Κώτσης, ανάπλαση οδού Αιγαίου Πελάγους, ανάπλαση-πεζοδρόμηση τμήματος της κεντρικής πλατείας, ανέγερση παιδικού σταθμού κ.ά.) οι διαδικασίες είχαν ξεκινήσει το 2020, ίσως και νωρίτερα. Σημαντικό είναι το γεγονός, ότι τα περισσότερα είναι χρηματοδοτούμενα από άλλους φορείς, που αποδεικνύει την αρτιότητα των μελετών αλλά και την ικανότητα του Δήμου να το επιτύχει (αν και με μικρή αύξηση του χρόνου των απαιτουμένων διαδικασιών που προανέφερα).

Αυτό αποδεικνύει ότι από την πρώτη στιγμή η δημοτική αρχή, σε αγαστή συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου (που πολλές φορές υπερέβαλαν εαυτόν, αφού για δυο χρόνια λόγω πανδημίας λειτουργούσαν στο 30%-50% της ούτως ή άλλως μειωμένης συνθέσεώς τους), σχεδίασε και προχώρησε έγκαιρα και σωστά, γι’ αυτό και παρήχθη έργο (πρωτοφανές τα τελευταία 25 χρόνια), το οποίο για κανέναν λόγο δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί «προεκλογικό». Κάτι που ίσως τρομάζει κάποιους, αλλά τουλάχιστον ας σιωπούν, αφού οι προσπάθειές τους να το σταματήσουν απέτυχαν.

* Πρόεδρος Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγίας Παρασκευή (ΠΑΟΔΑΠ)

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet