ΚΕΔΕ: Οι Δήμοι και οι ΔΕΥΑ δεν μπορούν να σηκώσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος
Θεσμικοί Φορείς

ΚΕΔΕ: Οι Δήμοι και οι ΔΕΥΑ δεν μπορούν να σηκώσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος

Η άμεση οικονομική ενίσχυση των ΔΕΥΑ για να ανταποκριθούν στο αυξημένο ενεργειακό κόστος, ο επαναυπολογισμός του τέλους ταφής, η προτεραιοποίηση Δήμων και ΔΕΥΑ στον ηλεκτρικό χώρο και η χρηματοδότησή τους από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα που αφορούν τη δημιουργία των ενεργειακών κοινοτήτων, καθώς και η δημιουργία πλατφόρμας για τους παρόχους ενέργειας, για την έγκαιρη απόδοση στους Δήμους των ανταποδοτικών τελών που εισπράττουν, ήταν τα βασικά θέματα που τέθηκαν από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία των υπουργών Ενέργειας Κ. Σκρέκα, αν/τη ΥΠΕΣ Στ. Πέτσα και του αν/τη ΥΠΟΙΚ Θ. Σκυλακάκη.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, και τους δημάρχους που συμμετείχαν σε αυτήν, τα οικονομικά δεδομένα όσον αφορά την οικονομική επιβάρυνση των ΔΕΥΑ από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, καθώς και το γεγονός ότι μέχρι το τέλος του 2021δεν είχε προβλεφθεί καμία επιδότηση από πλευράς κράτους, όπως αναφέρει η ΚΕΔΕ. Τονίστηκε πως το μεγαλύτερο μέρος του κόστους αφορά τη λειτουργία των γεωτρήσεων, των αντλιοστασίων και των βιολογικών καθαρισμών (πάνω από 94%). Ενώ επισημάνθηκε ότι η μετακύλιση του ενεργειακού κόστους στους λογαριασμούς των καταναλωτών θα είχε ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις και πρέπει να αποφευχθεί.

Όσον αφορά το ύψος του τέλους ταφής, ξεκαθαρίσθηκε από πλευράς Αυτοδιοίκησης πως σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν οι Δήμοι να διακινδυνεύσουμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά να βρεθεί ένας τρόπος ώστε και οι Δήμοι να μην ματώσουν, αλλά και να είμαστε ως χώρα συμβατοί με τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στην Ε.Ε.

Διαβάστε την αναλυτική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet