Συγχαρητήρια προέδρου ΚΕΔΕ στον δήμαρχο Μυκόνου για την επανεκλογή του στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Ευρώπης
Θεσμικοί Φορείς

Συγχαρητήρια προέδρου ΚΕΔΕ στον δήμαρχο Μυκόνου για την επανεκλογή του στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Ευρώπης

Ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, ανανέωσε τη θητεία του και επανεξελέγη στη θέση του αντιπροέδρου στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Ευρώπης.

Ο κ. Κουκάς είχε δηλώσει υποψηφιότητα με την επίσημη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εκλέχθηκε πρώτος σε ψήφους αντιπρόεδρος μεταξύ των μελών του ΕΛΚ (EPP Group) και αποτελεί το νεότερο σε ηλικία μέλος του προεδρείου.

H εκλογή του στο προεδρείο πραγματοποιήθηκε από την 40ή σύνοδο της Ολομέλειας των εκπροσώπων από 47 χώρες μέλη της Ευρώπης, η οποία διεξήχθη διαδικτυακά στις 23 και 24 Μαρτίου 2021 και επικύρωσε τις νέες εθνικές αντιπροσωπείες.

Οι εκλογές όλων των μελών του προεδρείου και των Επιτροπών έγιναν για θητεία 2,5 ετών στο πλαίσιο της νέας περιόδου 2021-2026 της Ολομέλειας του Κογκρέσου. Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Μυκόνου και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ είναι επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης από τον Ιανουάριο του 2020 και μαζί με την υπόλοιπη ελληνική 7μελή αντιπροσωπεία ανανέωσε τη θητεία του για την επόμενη 5ετία με απόφαση του αρμόδιου αν. υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, τον Ιανουάριο 2021, μετά και τις αντίστοιχες αποφάσεις της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το Κογκρέσο αποτελείται από 648 αιρετούς αξιωματούχους, που αντιπροσωπεύουν περισσότερους από 150.000 Δήμους και Περιφέρειες των 47 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και των 850 εκατομμυρίων κατοίκων τους. Εργάζεται έχοντας ως νομοθετική βάση την εφαρμογή των αρχών και των διατάξεων του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που υιοθετήθηκε από τα κράτη μέλη το 1985. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από 7 τακτικά και ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη.

Βασικός ρόλος του Κογκρέσου σε συνέργεια με την Επιτροπή των Υπουργών και το Κοινοβούλιο του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι η προώθηση αποτελεσματικών δομών τοπικής και περιφερειακής διακυβέρνησης σε όλα τα κράτη μέλη, η εξέταση της τοπικής και περιφερειακής δημοκρατίας στα μέλη, ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, η ανάπτυξη κινήτρων για την αποτελεσματική συμμετοχή των πολιτών στην τοπική και περιφερειακή δημοκρατία. Εκπροσωπεί τα συμφέροντα της τοπικής και περιφερειακής διακυβέρνησης στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής πολιτικής. Είναι επίσης υπεύθυνο όργανο για την επιτήρηση των τοπικών και περιφερειακών εκλογών.

Η ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του κ. Κουκά αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη και αποδεικνύει τη σημασία και το ρόλο της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διεθνή πραγματικότητα και βεβαίως ενδυναμώνει τη δυνατότητα προώθησης των Ελληνικών θέσεων, υποστηρίζει η ΚΕΔΕ.

Ο πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε σχετικώς:

«Η επανεκλογή του δημάρχου Μυκόνου, Κ. Κουκά, στη θέση του αντιπροέδρου στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι μια ακόμη ψήφος εμπιστοσύνης στον σημαντικό και αναβαθμισμένο ρόλο της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

»Η δύσκολη συγκυρία και η αντιμετώπιση των προβλημάτων δείχνει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντεπεξέρχεται με επιτυχία στο έργο της και, μέσα από συνεργασίες με τις δημοτικές αρχές της Ευρώπης, προωθεί τις ελληνικές θέσεις, τις καινοτομίες αλλά και χρησιμοποιεί τη διεθνή εμπειρία προς όφελος των πολιτών και των Δήμων της πατρίδας μας.

»Θερμά συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στον φίλο και συνάδελφο Κώστα Κουκά».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μυκόνου σημείωσε:

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πέρα από τον αναγνωρισμένο θετικό της ρόλο στην ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης και διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, διεκδικεί κι ένα σημαντικό ρόλο στην προβολή των ελληνικών θέσεων σε διεθνές επίπεδο. Η ανανέωση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων συναδέλφων μου και η επανεκλογή μου στην θέση του αντιπροέδρου, επιβεβαιώνει τη διεθνή αναγνώριση του ρόλου της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

»Η περαιτέρω ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας, ειδικά σε αυτή την ιδιαίτερη και δύσκολη συγκυρία, η προώθηση πολιτικών για τη βιώσιμη ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες, η προαγωγή της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, η συνεργασία στο θέμα του πολιτισμού, η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελούν διαχρονικούς στόχους που αποκτούν ιδιαίτερη αξία στον καιρό της πανδημίας.

»Είναι ξεκάθαρο ότι μόνο η ουσιαστική συνεργασία και η ενιαία φωνή της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς θα μπορούν να επιφέρουν τα καταλληλότερα αποτελέσματα».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet