Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη: Ας μη στολίσουμε τα δέντρα με ευχές, αλλά με πράξεις
Αυτοδιοίκηση

Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη: Ας μη στολίσουμε τα δέντρα με ευχές, αλλά με πράξεις

Μήνυμα με αφορμή την εορταστική περίοδο που διανύουμε εξέδωσε η πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων και ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη.

Στο συγκεκριμένο μήνυμα η κα. Πατούλη-Σταυράκη αναφέρει:

Άλλη μια δύσκολη χρονιά για τη χώρα μας βαίνει στη δύση της. Άλλη μια χρονιά οικονομικής κρίσης, άλλη μια χρονιά στην οποία δοκιμάστηκαν οι προσωπικές ανοχές και αντοχές μας.

Αυτές τις μέρες όλοι αισθανόμαστε την ανάγκη ν’ ανταλλάξουμε ευχές για καλά Χριστούγεννα και μια καλύτερη χρονιά, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας μια χρονιά με βελτιωμένα οικονομικά, περισσότερες προσωπικές επιτυχίες, οτιδήποτε θα ανεβάσει το Εγώ μας και θα βελτιώσει τον «μικρόκοσμό» μας.

Είναι, ίσως, ανθρώπινο να το κάνουμε αυτό, αλλά δεν είναι παραγωγικό. Εμείς, στον Όμιλο για την UNESCO Βορείων Προαστίων, πιστεύουμε ότι η κρίση εκδηλώθηκε σε οικονομικό επίπεδο, αλλά δεν ξεκίνησε από αυτό. Η κρίση είχε ξεκινήσει χρόνια πριν σε επίπεδο αξιών, προτεραιοτήτων, αξιολόγησης του εαυτού μας και των γύρω μας. Και από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε την προσπάθεια για να την υπερβούμε.

Οφείλουμε να το κάνουμε κυρίως για τη νέα γενιά, η οποία είναι η μόνη που μπορεί ν’ αλλάξει τον κόσμο που ζούμε, διορθώνοντας τις δικές μας αβλεψίες, δίνοντας νέα πνοή στις ζωές όλων μας.

Στον  Όμιλο για την UNESCO Βορείων Προαστίων το Παιδί είναι το επίκεντρο γιατί πιστεύουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα του μάθουμε ν’ αγαπά, θα το εκπαιδεύσουμε, θα του διδάξουμε τον σεβασμό προς τους άλλους, θα το παροτρύνουμε να δημιουργεί οράματα και να τα κυνηγά, θα καθορίσει το Αύριο στο οποίο θα ζήσουμε όλοι μας.

Λίγο πριν τον ερχομό των Χριστουγέννων, φέρνω στο μυαλό μου εικόνες του κόσμου. Πολλοί πιστεύουν ότι ζούμε σε έναν κόσμο μεγάλων αντιφάσεων. Όμως πιστεύω πως εμείς οι άνθρωποι είμαστε ο ορισμός της μεγάλης αντίφασης. Στολίζουμε και φωτίζουμε δέντρα. Φοράμε το καλό μας χαμόγελο. Στην ίδια γειτονιά «ανάβουν» δέντρα που εκπέμπουν ευημερία και δέντρα που στέλνουν SOS.

Συμμετέχουμε σε γιορτές, στέλνουμε ευχές, γινόμαστε θεατές εντυπωσιακών τελετών, κοιτάζουμε «προς τα έξω» και χαιρόμαστε. Όμως το νόημα των Χριστουγέννων είναι να κοιτάξουμε μέσα μας. Να κοιτάξουμε κατάματα τη μεγάλη αντίφαση και να σκεφτούμε.

Αυτά τα Χριστούγεννα ας μη στολίσουμε τα δέντρα με ευχές, αλλά με πράξεις. Ας προσφέρουμε χαρά σε όσους περισσότερους μπορούμε. Ακόμα και το ελάχιστο, είναι απέραντο γι’ αυτούς που δεν έχουν τίποτα. Ας γίνουμε συμμέτοχοι της προσπάθειας να μην χάσουμε ούτε μια παιδική ελπίδα, να μη χάσουμε την εμπειρία να φωτίσουμε τον άνθρωπο μέσα μας, φωτίζοντας το χαμόγελο των ανθρώπων που μας έχουν πραγματικά ανάγκη. Ας γίνει το σύνθημά μας αυτά τα Χριστούγεννα:

«Στολίδια στα δέντρα οι αξίες μας,

φως στη ζωή μας το χαμόγελο των παιδιών»

Αν πετύχουμε στα παραπάνω, καμιά υλική κρίση δεν μπορεί να μας τρομάξει. Αν αποτύχουμε, καμιά ευμάρεια δεν μπορεί να μας διασώσει ως κοινωνία.

Αυτές τις γιορτινές μέρες πρέπει να προβληματιστούμε ως Κοινωνία, ως θεσμοί της Πολιτείας, ως μέλη του παγκόσμιου γίγνεσθαι, έχοντας την ευθύνη για τον κόσμο που θα κληρονομήσουν αύριο τα παιδιά μας.  Γι’ αυτό και πρέπει να τα καταφέρουμε. Να εντοπίσουμε και να ακολουθήσουμε πιστά το δικό μας, προσωπικό «άστρο», που ακόμη κι αν δεν είναι τόσο «αστραφτερό» όσο θα θέλαμε, μπορεί ωστόσο να προσφέρει τη λάμψη του στην κοινωνία που θέλουμε, αξίζουμε και κυρίως, οφείλουμε να χτίσουμε για το μέλλον των Παιδιών μας.

Εύχομαι Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά σε όλους.

Με Υγεία, Αλληλεγγύη και Ελπίδα.

Μαρίνα Πατούλη – Σταυράκη

Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Λυκόβρυσης – Πεύκης

Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Β. Προαστίων

Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet