Μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος για Χόκινγκ: Έσβησε γεμάτος έπαρση και αλαζονεία
Αυτοδιοίκηση

Μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος για Χόκινγκ: Έσβησε γεμάτος έπαρση και αλαζονεία

Αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση που έκανε ιεράρχης της Ελλαδικής Εκκλησίας για το διακεκριμένο αστροφυσικό Στίβεν Χόκινγκ.

Συγκεκριμένα, ο μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε εγκύκλιό του προς τους πιστούς με αφορμή το Πάσχα:

«Πρόσφατα πέθανε ένας διακεκριμένος αστροφυσικός, ο Στήβεν Χόκινγκ. Έσβησε κι αυτός όπως τόσοι άλλοι. Θαμπωμένος από τα επιστημονικά του επιτεύγματα, γεμάτος έπαρση και αλαζονεία, ισχυριζόταν ότι δεν χρειάστηκε το χέρι του Θεού για να δημιουργήσει το σύμπαν, αλλά έγινε μόνο με τη δύναμη των νόμων της φύσης. Ο Θεός αποσύρθηκε από το σύμπαν και τον άνθρωπο και ως εκ τούτου η μεταθανάτια ζωή είναι ένα παραμύθι. Βέβαια αυτός και όσοι τον ακολουθούν ξεχνάνε ότι υπάρχουμε, επειδή υπάρχει ο Θεός. Ζούμε, γιατί το θέλει Εκείνος. Η αναπνοή μας είναι στα χέρια Του. Όσοι, λοιπόν, σκοτώνουν τον Θεό στον ουρανό, αφήνουν τον άνθρωπο στη γη ορφανό, μόνο του και απελπισμένο στις οδύνες και τα αδιέξοδά του».

Υπενθυμίζεται πάντως ότι σε τελείως άλλο μήκος κύματος ήταν το «αντίο» ενός άλλου μητροπολίτη, της Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, ο οποίος -σε ανάρτηση στο facebook της μητρόπολης- είχε σημειώσει μεταξύ άλλων:

«Αμφισβήτησε τα πάντα. Ακόμη και τον Θεό και την ύπαρξή Του. Με την ευφυία του κατάφερε να αγγίξει πολλά αχαρτογράφητα πεδία. Έφτασε όμως μέχρι εκεί που συναντώνται η επιστήμη και η θεολογία. Στο σημείο που η συνύπαρξή τους γίνεται απαραίτητη. Αλληλοσυμπληρώνονται. Προσφέρουν απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα της δημιουργίας του κόσμου. Η Εκκλησία δεν τοποθετείται στο πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος και ο άνθρωπος. Επικεντρώνεται με τη διδασκαλία Της στον σκοπό που επιφυλάσσει για τον άνθρωπο. Στην πορεία του για τη θέωση, στη συνύπαρξή του με το διπλανό του, με απώτερο στόχο την κατάκτηση της εσωτερικής πληρότητας. Η επιστήμη δεν αναιρεί τη θεολογία και η θεολογία δεν πολεμά την επιστήμη. Ο Θεός δεν προσεγγίζεται μόνο με τη λογική, αλλά με το πραγματικό βίωμα».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet