Σύσκεψη προέδρου ΚΕΔΕ με τον δήμαρχο και μέλη του Δ.Σ. Ιθάκης
Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη προέδρου ΚΕΔΕ με τον δήμαρχο και μέλη του Δ.Σ. Ιθάκης

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιθάκη, με επίκεντρο την έλλειψη απευθείας ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την ηπειρωτική χώρα, αλλά και την απουσία επαρκών δομών υγείας και υγειονομικού προσωπικού, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη, με τον δήμαρχο Ιθάκης, Δ. Στανίτσα και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του συνεδρίου με αντικείμενο τον Τουρισμό Υγείας, που πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στην Ιθάκη στις 26 και 27 Μαΐου, υπό τη διοργάνωση της ΚΕΔΕ, του ΙΣΑ και του Δήμου Ιθάκης.

Ειδικότερα, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Ιθάκης, ο  κ. Στανίτσας και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου εστίασαν στο σοβαρό ζήτημα με την απουσία απευθείας ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με την Αθήνα, ενώ το πρόβλημα έχει ενταθεί ακόμη περισσότερο μετά τη διακοπή, το 2016, της σύνδεσης  της Ιθάκης με την Πάτρα. Όπως αναφέρθηκε αυτή η κατάσταση έχει επιφέρει σοβαρό πλήγμα στον αναπτυξιακό και τουριστικό τομέα του νησιού.

Η Ιθάκη αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα και σε επίπεδο υποδομών, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει λιμάνι ικανό να εξυπηρετήσει το πλήθος των επισκεπτών του νησιού.

Σοβαρές είναι όμως και οι ελλείψεις στον τομέα της Υγείας. Όπως ενημερώθηκε ο κ. Πατούλης, δεν υπάρχει παιδίατρος να εξυπηρετήσει τα 400 παιδιά  του νησιού, παρά το γεγονός ότι η θέση έχει προκηρυχθεί εδώ και καιρό. Επιπρόσθετα, είναι κλειστό το μικροβιολογικό κέντρο εδώ και 3 χρόνια, και υπάρχει έλλειψη δεύτερου  ασθενοφόρου, καθώς και οδηγού του οχήματος, το οποίο κρίνεται απαραίτητο για τον πληθυσμό του νησιού.

Σχολιάζοντας την πολύ δύσκολη κατάσταση με τις σοβαρές ανεπάρκειες στον τομέα υγείας, ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για «τριτοκοσμικές καταστάσεις» και σχολίασε ότι είναι πια καιρός να υπάρξει βούληση από το κεντρικό κράτος προκειμένου να εφαρμοστούν σύγχρονοι μέθοδοι εξυπηρέτησης ασθενών στα νησιά και σε ακριτικούς Δήμους, όπως είναι η τηλεϊατρική.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν και τα σοβαρά προβλήματα που  έχουν προκύψει με την περικοπή των ΚΑΠ, μέσω των οποίων χρηματοδοτείται η λειτουργία των τεσσάρων εργοστασίων αφαλάτωσης, το κόστος της οποίας αγγίζει περί τα 500.000 ευρώ τον χρόνο, ποσό, που -όπως επισήμανε ο κ. Στανίτσας- ξεπερνά τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, μετά την ενημέρωση της δημοτικής αρχής, επισήμανε ότι «η ρίζα όλων των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει τόσο η Ιθάκη, όσο και τα υπόλοιπα νησιά της χώρας, είναι η εμμονή στο συγκεντρωτικό, κεντρομόλο κράτος. «Αν δεν περάσουμε στο μοντέλο του αποκεντρωμένου κράτους, προκειμένου ο κάθε τόπος να αποφασίζει ο ίδιος για το μέλλον του, χωρίς κηδεμονίες, τότε θα συνεχίζουμε να αρκούμαστε σε εκθέσεις ιδεών και όχι λύσεις».

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη νησιωτικότητα ως ευκαιρία ανάπτυξης για τη χώρα και όχι ως πρόβλημα» πρόσθεσε και επισήμανε ότι αν δεν γίνει πράξη η έννοια   Δήμος-Κράτος, η Ελλάδα θα παραμείνει ουραγός της Ευρώπης.

«Οι Δήμοι δεν είναι οι φτωχοί συγγενείς, ούτε είναι ο ρόλος τους ν’ απλώνουν μονίμως το χέρι στο κεντρικό κράτος. Οι πολίτες έχουν δικαιώματα και ένα από τα βασικά είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση των νησιωτικών περιοχών με την ηπειρωτική Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Πατούλης.

.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet