Προβλήματα των Ρομά μετέφερε στον Γ. Πατούλη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας
Αυτοδιοίκηση

Προβλήματα των Ρομά μετέφερε στον Γ. Πατούλη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας

Τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι Ρομά στην προσπάθεια ενσωμάτωσης τους στον κοινωνικό ιστό, ζήτησε από τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργο Πατούλη ο νέος πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ρομά Β. Πάντζος.

Σε σχετική συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΚΕΔΕ, μετείχαν επίσης ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας των Ρομά Ε. Δημητρίου και η υπεύθυνη θεμάτων υγείας μητέρας και παιδιού της Περιφέρειας 2470 του διεθνούς Rottary Μ. Οικονόμου.

Η συζήτηση εστιάστηκε στη συνέχιση των διακρίσεων και της άνισης μεταχείρισης των Ρομά στην Ελλάδα, με αιχμή τα ζητήματα στέγασης, εκπαίδευσης, αλλά και ιατρικής περίθαλψης.

Ειδικότερα ο κ. Πάντζος επισήμανε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ότι η περιθωριοποίηση των Ρομά συνεχίζει να υφίσταται και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από την κεντρική διοίκηση προκειμένου να αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι πολίτες, αλλά και να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους Έλληνες.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι βασική προϋπόθεση για την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ρομά στην Ελλάδα είναι η άμεση καταγραφή του πληθυσμού τους, προκειμένου τόσο οι τοπικές Αρχές όσο και η κεντρική διοίκηση να έχουν μία σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα.

Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη ισότιμης μεταχείρισής τους και ένταξής τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής:

«Διαχρονικά οι Ρομά είναι από τις πλέον αδικημένες κοινωνικές ομάδες. Παρά τις καλές προθέσεις και κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες, καμία κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε με σχέδιο και υπευθυνότητα τα προβλήματά τους.

»Είναι απαραίτητο επιτέλους η χώρα μας να διαμορφώσει μία εθνική στρατηγική και να δρομολογήσει ολοκληρωμένες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα διασφαλίζουν την ισότιμη μεταχείριση και αντιμετώπισή τους με όλους τους άλλους Έλληνες πολίτες, την ίδια ώρα που θα διατηρείται η φυλετική τους συνοχή και η πολιτισμική τους ταυτότητα.

»Η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα υφίσταται πολλαπλό κοινωνικό αποκλεισμό στους τομείς της στέγασης, της απασχόλησης, της υγείας και της εκπαίδευσης. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

»Η ΚΕΔΕ θα είναι συνοδοιπόρος στην προσπάθειά τους να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Θα συνεργαστούμε προκειμένου από κοινού να επεξεργαστούμε προτάσεις και λύσεις στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής τους. Οι Ρομά δεν είναι πολίτες β΄ κατηγορίας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet