Λεωνίδας Ψυχόπαιδας: Ο Δήμος Κηφισιάς χρειάζεται «rebranding» – Έχουμε την ομάδα και το πρόγραμμα για να το πετύχουμε
Αυτοδιοικητικές εκλογές

Λεωνίδας Ψυχόπαιδας: Ο Δήμος Κηφισιάς χρειάζεται «rebranding» – Έχουμε την ομάδα και το πρόγραμμα για να το πετύχουμε

Στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού ΝΑΙ για τον Δήμο μας, με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Κηφισιάς Βασίλη Ξυπολυτά, βρίσκουμε το όνομα του Λεωνίδα Ψυχόπαιδα. Πρόκειται για ένα πρόσωπο γνωστό στον Δήμο Κηφισιάς, αφού υπήρξε δημοτικός σύμβουλος την περίοδο 2010-2014, με αρκετά… χιλιόμετρα στην Αυτοδιοίκηση και εξειδίκευση σε θέματα χρηματοδοτήσεων μέσω ΕΣΠΑ.

Συνέντευξη στον Θάνο Σταθόπουλο

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ε» ο Λ. Ψυχόπαιδας, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι το «brand» του Δήμου Κηφισιάς έχει υποτιμηθεί τα τελευταία χρόνια, καταγράφει τα σημεία διαφοροποίησης του συνδυασμού ΝΑΙ για τον Δήμο μας σε σχέση με τη σημερινή δημοτική αρχή, αναφέρεται στο κομβικό ρόλο που έχει σε έναν δήμο η διεκδίκηση ευρωπαϊκών και εθνικών κονδυλίων, μέσω χρηματοδοτούμενων εργαλείων, αλλά και τις νέες μορφές συμμετοχικότητας που πρέπει να υιοθετήσει μια νέα δημοτική αρχή στην Κηφισιά.

Κύριε Ψυχόπαιδα, τα τελευταία χρόνια επιλέξατε να μείνετε μακριά από την ενεργό πολιτική δράση στον Δήμο Κηφισιάς, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά  την παρουσίαση σας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τι ήταν αυτό που σας παρακίνησε να θέσετε και πάλι υποψηφιότητα;

Μετά την ολοκλήρωση της θητείας μου ως δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Κηφισιάς – Νέας Ερυθραίας – Εκάλης, και δεδομένου ότι στις δημοτικές εκλογές του 2014 ο συνδυασμός μας δεν επανεκλέχθηκε στη διοίκηση του Δήμου, αποδέχθηκα την τιμητική πρόταση του τότε δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη να ενταχθώ στην ομάδα του, ως ειδικός σύμβουλος για θέματα που αφορούν την καλύτερη οργάνωση, παρακολούθηση και επιτάχυνση των διαδικασιών μελετών και προμηθειών του Δήμου, αποκτώντας μεγαλύτερη εμπειρία και σφαιρικότερη άποψη στη διοίκηση.

Το 2019 αποδέχθηκα την πρόταση του Γιώργου Πατούλη να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο της Περιφέρειας Αττικής, και, μέσω της ενασχόλησής μου τα έτη που ακολούθησαν, να διευρύνω τις γνώσεις μου και στον δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης.

Πλέον νιώθω πιο έτοιμος, γεμάτος εμπειρία και γνώση στα θέματα διοίκησης, και σε συνδυασμό με τη μεγάλη μου κατάρτιση στα χρηματοδοτούμενα εργαλεία μέσω ΕΣΠΑ και Περιφέρειας, να συνεισφέρω ενεργά στον Δήμο μου και να μεταφέρω τεχνογνωσία, με καλές και καινοτόμες πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις.

Αν σας ζητούσα να μου πείτε επιγραμματικά, σε τίτλους, τα κυριότερα θέματα στα οποία πιστεύετε ότι ο Δήμος Κηφισιάς έχει μείνει πίσω τα τελευταία 9 χρόνια, ποια θα μου αναφέρατε;

Θα μου επιτρέψετε σε αυτό το σημείο και πριν σας πω την άποψή μου, να τονίσω ότι ανήκω στη γενιά των πολιτικών που δεν επιθυμούμε να κουνάμε το δάχτυλο στις προηγούμενες διοικήσεις, μηδενίζοντας όλη την προσπάθειά τους κατά τα έτη που ήταν στη διοίκηση του Δήμου, αλλά με εποικοδομητική κριτική να τονίζουμε τις παραλείψεις τους, να επικροτούμε ό,τι καλό έκαναν και να προσπαθούμε εμείς να γίνουμε καλύτεροι.

Nιώθω πιο έτοιμος, γεμάτος εμπειρία και γνώση, ώστε να συνεισφέρω ενεργά στον Δήμο μου και να μεταφέρω τεχνογνωσία, με καλές και καινοτόμες πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις.

Για τη συντομία, λοιπόν, του λόγου θα προσπαθήσω να απαντήσω στην ερώτησή  σας με μία γενική διαπίστωση ότι ο Δήμος Κηφισιάς – Νέας Ερυθραίας – Εκάλης είχε διαχρονικά ένα ισχυρό brand name, το οποίο τα τελευταία 9 χρόνια νιώθω ότι έχει υποτιμηθεί. Και με τον όρο brand name δεν αναφέρομαι μόνο στην επιχειρηματικότητα, αλλά σε όλους τους τομείς ενός δήμου, όπως η ποιότητα ζωής των κατοίκων, η ασφάλεια, η καθαριότητα, η προσβασιμότητα, ο πολιτισμός, η προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ.

Θεωρώ ότι, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια της απερχόμενης διοίκησης, ο Δήμος έχει μείνει πίσω συνολικά ως εικόνα, και όχι μεμονωμένα σε έναν τομέα.

Εμείς, ως δημοτική παράταξη, έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα 5 αξόνων και προτρέπω τους κατοίκους της Κηφισιάς – Νέας Ερυθραίας και Εκάλης να το διαβάσουν μέσω της ιστοσελίδας μας https://naikifissia.gr/

Εμείς σκοπεύουμε ο Δήμος μας να γίνει:

  • Σημείο αναφοράς στην Πολιτική Προστασία και την ασφάλεια.
  • Πρότυπο περιβαλλοντικής προστασίας και διαχείρισης.
  • Πρότυπο ποιότητας ζωής.
  • Πόλος πολιτισμού, αθλητισμού και παιδείας.
  • «Έξυπνος» και σύγχρονος τεχνολογικά.

Και η επιλογή του συνδυασμού ΝΑΙ για τον Δήμο μας γιατί σας εκφράζει περισσότερο από τους υπόλοιπους; Σε τι ακριβώς διαφοροποιείται;

Διαφοροποιείται σε πολλά σημεία σε σχέση με την υπάρχουσα διοίκηση.

Πρώτον ο δήμαρχος: Ο Βασίλης Ξυπολυτάς είναι ένας νέος άνθρωπος, με σοβαρό βιογραφικό, το οποίο, σε συνδυασμό με την εμπειρία του στις διοικήσεις, τόσο του Δήμου μας όσο και μεγάλων δημόσιων οργανισμών, διαθέτει όλα τα προσόντα, αλλά και την απαραίτητη εξωστρέφεια, για να γίνει δήμαρχος και να διεκδικήσει έργα από Περιφέρεια και το κεντρικό κράτος, τα οποία θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων μας.

Δεύτερον η ομάδα: Τα μέλη που στελεχώνουν την παράταξή μας είναι ένα μείγμα παλαιών αυτοδιοικητικών, με εμπειρία και γνώση στη διοίκηση, καθώς και νέων επιτυχημένων επαγγελματιών και επιστημόνων, με γνώση και εμπειρία στις νέες τεχνολογίες, οι οποίοι προσδίδουν ποιότητα στο ψηφοδέλτιό μας και παράλληλα εγγυώνται ότι δεν θα χαθεί πολύτιμος χρόνος, αλλά θα είμαστε έτοιμοι από την επόμενη μέρα να ξεκινήσουμε την υλοποίηση του προγράμματός μας.

Τρίτον το πρόγραμμα: Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε μια δημοτική παράταξη που δημιούργησε ένα πρόγραμμα αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των πολιτών. Σε συνδυασμό με τη δική μας βοήθεια, αλλά και της επιστημονικής ομάδας, προχωρήσαμε στην κοστολόγηση αυτού του προγράμματος, με αποτέλεσμα να διαφοροποιείται πλήρως από τα περισσότερα προγράμματα όπως τα ξέραμε μέχρι σήμερα, τα οποία ήταν περισσότερο έκθεση ιδεών.

Πολλές φορές οι δήμαρχοι αιτιολογούν ή δικαιολογούν τη μη παραγωγή έργου σε κάποιους τομείς επικαλούμενοι την έλλειψη πόρων και το δυσκίνητο θεσμικό πλαίσιο. Συμμερίζεστε αυτήν την άποψη. Πόσο πραγματικά τα παραπάνω δεδομένα εμποδίζουν την παραγωγή έργου και πώς μπορούν να ξεπεραστούν;

Είναι αλήθεια ότι η έλλειψη πόρων, σε συνδυασμό με το δυσκίνητο θεσμικό πλαίσιο, είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη ενός δήμου. Είναι όμως μια πραγματικότητα την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Οι προϋπολογισμοί των δήμων από δικούς τους πόρους είναι πολύ περιορισμένοι, ενώ η κεντρική διοίκηση δεν αποδίδει άμεσα το σύνολο των εισπραχθέντων φόρων που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μια καλή πρακτική που εφαρμόζουν οι σύγχρονοι δήμοι είναι η διεκδίκηση ευρωπαϊκών και εθνικών κονδυλίων, μέσω χρηματοδοτούμενων εργαλείων.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε μια δημοτική παράταξη που δημιούργησε ένα πρόγραμμα αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των πολιτών.

Τα μέσα υπάρχουν και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν δυνατότητες για άμεση χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως χρειάζεται ειδική γνώση και ώριμες/καινοτόμες ιδέες για να διεκδικήσει αυτά τα χρήματα ένας δήμος. Εδώ έρχεται να συμβάλλει καθοριστικά η εξωστρέφεια του δημάρχου και η κατάρτιση της ομάδας του. Χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση και σωστή οργάνωση των υπηρεσιών για την έγκαιρη ωρίμανση των μελετών. Επιπλέον, απαιτείται εμπειρία και γνώση των διαδικασιών και του τρόπου εκπόνησης και υποβολής των μελετών, ώστε να ωριμάσουν και τελικά να εγκριθούν.

Τέλος, παρ’ όλο που το θεσμικό πλαίσιο είναι δυσλειτουργικό και δημιουργεί γραφειοκρατικά προβλήματα, μπορούν να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης, κυρίως μέσω της ανάπτυξης των ψηφιακών δυνατοτήτων ενός δήμου.

Όπως είπατε, πολλοί δήμοι επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, αντλώντας πόρους από κοινοτικά και άλλα προγράμματα. Στον Δήμο Κηφισιάς πιστεύετε ότι έχουν γίνει αντίστοιχες κινήσεις, σε ποιον βαθμό και πώς θα μπορούσε η σχετική επίδοση να βελτιωθεί;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, η άντληση κοινοτικών και εθνικών πόρων είναι πλέον το Α και το Ω για έναν δήμο και δυστυχώς, από το 2014 έως σήμερα, ο Δήμος Κηφισιάς υπέστη σημαντική πτώση στον τομέα αυτό. Αυτό συνέβη γιατί η τότε νέα διοίκηση καθυστέρησε να ωριμάσει, πρώτα η ίδια ως διοίκηση, και δεύτερον τις απαιτούμενες μελέτες για να διεκδικήσει πόρους.

Ο συνδυασμός  μας διαθέτει μια στελεχωμένη ομάδα η οποία θα ασχοληθεί με το ΕΣΠΑ και την Περιφέρεια, και θα μπορέσει να ανταποκριθεί πλήρως στα σχετικά χρονοδιαγράμματα. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι διαθέτουμε άτομα με εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα, ένας εκ των οποίων είμαι και εγώ, και θα μπορέσουμε άμεσα να  συντονίσουμε τις υπηρεσίες μας για την ωρίμανση των μελετών και την υλοποίηση των στόχων μας.  

Ο συνδυασμός με τον οποίο συνεργάζεστε προβάλλει τη συμμετοχικότητα, ακόμη και στη διαμόρφωση του προγράμματός του. Να θυμίσουμε ότι και η σημερινή δημοτική αρχή προώθησε, ιδιαίτερα στην πρώτη θητεία της, τη συμμετοχικότητα (μέσω τοπικών συνελεύσεων κ.λπ.), χωρίς ωστόσο θεαματικά αποτελέσματα. Γιατί πιστεύετε ότι εσείς θα επιτύχετε καλύτερα να κινητοποιήσετε τις τοπικές κοινωνίες σε Κηφισιά, Νέα Ερυθραία και Εκάλη;

Η συμμετοχικότητα της προηγούμενης διοίκησης απέτυχε διότι προσπάθησε να την εφαρμόσει μέσω τοπικών συνελεύσεων. Μια ξεπερασμένη κατά τη γνώμη μου τακτική, καθότι ο κόσμος είναι πλέον τόσο απασχολημένος με τις δικές του υποχρεώσεις (δουλειά, σπίτι, οικογένεια κ.λπ.) και διαθέτει περιορισμένο ελεύθερο χρόνο ώστε να συμμετέχει σε πολύωρες συνελεύσεις, με ατέρμονες συζητήσεις χωρίς αποτέλεσμα.

Στους καιρούς που ζούμε η συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τον δήμο τους μπορεί να πραγματοποιηθεί πρωτίστως μέσω του διαδικτύου, κάτι που θα εφαρμόσουμε στον μέγιστο βαθμό στη διοίκηση μας.

Εμείς πράξαμε το αυτονόητο για την εποχή που ζούμε και έφερε αποτέλεσμα. Τη συμμετοχικότητα τη βλέπουμε μέσα από την ψηφιοποίηση. Συνεπώς, σχεδιάσαμε μια πλατφόρμα, μέσα από την οποία οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν τις απόψεις τους και στείλαμε ερωτηματολόγια μέσω email για τη διαμόρφωση του προγράμματός μας. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, καθώς ανταποκρίθηκαν παραπάνω από 3.000 άτομα, τα όποια έδωσαν απαντήσεις.

Επομένως, στους καιρούς που ζούμε η συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τον δήμο τους μπορεί να πραγματοποιηθεί πρωτίστως μέσω του διαδικτύου, κάτι που θα εφαρμόσουμε στον μέγιστο βαθμό στη διοίκηση μας.

Αν βρεθείτε στη διοίκηση, πώς θα θέλατε να δείτε τον Δήμο Κηφισιάς στο τέλος του 2029, ώστε να πείτε στον εαυτό σας ότι όντως κάνατε καλή δουλειά;

Θα ήθελα να έχουμε αφήσει το στίγμα μας και να νιώθει ξανά κάθε δημότης την δυναμική του ονόματος Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη. Να έχει υλοποιηθεί  τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος μας, ενώ το υπόλοιπο να έχει δρομολογηθεί. Να έχουμε καταφέρει να λύσουμε στον μεγαλύτερο βαθμό τα σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου μας, όπως η καθαριότητα, η ανακύκλωση, το κυκλοφοριακό, ο οδοφωτισμός, η ασφάλεια, η ψηφιοποίηση, η προσβασιμότητα κτλ.

Και μετά απ’ όλα αυτά, το αντικείμενο του επομένου προγράμματος να αποτελεί όχι η λύση των ανωτέρω προβλημάτων, αλλά η βέλτιστη εξέλιξή τους ανάλογα με τα τότε δεδομένα…

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet