Δ. Κατραμάδος: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι διοίκηση Β’ κατηγορίας…
Γνώμες

Δ. Κατραμάδος: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι διοίκηση Β’ κατηγορίας…

Η μεταρρύθμιση που έθεσε προς διαβούλευση το υπουργείο Εσωτερικών  αποτελεί προκάλυμμα για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και δεν προωθεί τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι στην ουσία μια μεταρρύθμιση εκλογικού νόμου που επιβάλλει η σημερινή κυβέρνηση χωρίς να ακούσει πολίτες και Τοπική Αυτοδιοίκηση, με διάθεση περισσότερο να προκαλέσει επικοινωνιακά, παρά να συμβάλλει ουσιαστικά στην επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτων για τα οποία φέρει ακέραια την ευθύνη.

Γράφει ο Δημήτρης Κατραμάδος

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση όλα αυτά τα χρόνια προσπαθεί να λειτουργήσει χωρίς απαραίτητα κονδύλια και ουσιαστική διοικητική αυτονομία. Δεν έχουμε τη δυνατότητα σε βασικούς άξονες της λειτουργίας της πόλης (π.χ. χωροταξικά, κυκλοφοριακά, επενδύσεις, καθαριότητα, πράσινο κ.λπ.) να μπορούμε να παίρνουμε αυτόνομα αποφάσεις και να τις υλοποιούμε. Η πρόταση νόμου της κυβέρνησης όχι μόνο δεν προωθεί την αποκέντρωση των εξουσιών, αλλά και προσθέτει ελεγκτικούς μηχανισμούς και μάλιστα δοτούς.

Επιπλέον, αυξάνει το φορολογικό βάρος των δημοτών, με την ένταξη των υπηρεσιών πρασίνου στα ανταποδοτικά και θέτει σε κίνδυνο τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων.

Στο θέμα του εκλογικού νόμου υπάρχει μεγάλη διαφορά να γίνεται μια δικαιότερη κατανομή των εδρών, για καλύτερη αντιπροσώπευση της κοινωνίας, από το να «διοικούν» ανίσχυροι δήμαρχοι, χωρίς πλειοψηφία, για να υλοποιήσουν το έργο για το οποίο δεσμεύθηκαν στους δημότες και με το οποίο θα κριθούν. Ο Νόμος ευνοεί εκείνους που αρέσκονται στα μεγάλα  «deals» κάτω από το τραπέζι και όχι μόνο από την 1η στη 2η Κυριακή, αλλά και κατά τη διάρκεια της διοίκησης.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης φάνηκαν με τη δημιουργία μιας Ανώνυμης Εταιρείας για την  ανάπλαση της Αθήνας, με Διοικητικό Συμβούλιο από οκτώ υπουργούς και ένα μέλος από τον Δήμο και ένα μέλος από τη Περιφέρεια Αττικής, καταργώντας έμμεσα τον δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και, τo σημαντικότερο, τη βούληση των δημοτών.

Ο εκλογικός νόμος, επίσης, δεν σέβεται την ετυμηγορία της κοινωνίας, καθώς μια παράταξη με 3% θα καθορίζει τη διοίκηση του Δήμου και όχι μια παράταξη που έχει λάβει π.χ. το 35% την πρώτη Κυριακή…

Οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης κρινόμαστε καθημερινά από τους δημότες με έργο που το αποτέλεσμά του είναι χειροπιαστό και άμεσο. Οι «σοφοί» της κεντρικής εξουσίας, που οδήγησαν τη χώρα μας στη κρίση και στα κοινωνικά αδιέξοδα, έρχονται να «ευνουχίσουν» εντελώς το αυτοδιοίκητο των Δήμων και να ευνοήσουν πολιτικά άστεγες  μειοψηφίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οδηγώντας τις πόλεις μας σε ακυβερνησία χωρίς διέξοδο. Στην κεντρική εξουσία, σε περίπτωση που μια κυβέρνηση συνεργασίας διαφωνήσει, υπάρχει η διέξοδος των εκλογών, στους Δήμους όμως δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, αντιθέτως οι διορισμένοι μηχανισμοί του υπουργείου Εσωτερικών θα αποφασίζουν για εμάς.

Η προσπάθεια της Αυτοδιοίκησης να μην προχωρήσει ο Νόμος και να πραγματοποιηθεί ουσιαστική διοικητική μεταρρύθμιση, δεν αφορά μόνο στους αιρετούς, αλλά σε όλη την κοινωνία, που επιθυμεί αυτόνομες πόλεις με άρτιες, ποιοτικές και άμεσες υπηρεσίες, αφορά στη χώρα που θέλει να πάει μπροστά.

Γι’ αυτό λέμε ένα ισχυρό και μαζικό ΟΧΙ στη μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Β’ κατηγορίας διοίκηση…

* Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Λυκόβρυσης – Πεύκης

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet