Ο ΔΓΣ Αγ. Παρασκευής καλεί στη συγκέντρωση για την εργατική Πρωτομαγιά
Κοινωνία

Ο ΔΓΣ Αγ. Παρασκευής καλεί στη συγκέντρωση για την εργατική Πρωτομαγιά

Κάλεσμα στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος, για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς 2015, απευθύνει ο Δημοκρατικός Γυναικείος Σύλλογος Αγίας Παρασκευής, υπενθυμίζοντας τους αγώνες του λαϊκού κινήματος.

Ακολουθεί το κάλεσμα:

Εργαζόμενη, άνεργη, αυτοαπασχολούμενη, νέα μητέρα, 

Η 1η Μάη, όπως και η 8 Μάρτη, είναι η δική σου μέρα! 

Είναι η μέρα που, γυναίκες και άνδρες, είμαστε στους δρόμους του αγώνα, με πυξίδα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Είναι μέρα απεργίας, αγωνιστικής διεκδίκησης. 

Είναι μέρα που μας θυμίζει: 

Τίποτα δε μας χαρίστηκε από την εργοδοσία και το κράτος. 

Ό,τι κατακτήσαμε έχει τη σφραγίδα της σκληρής πάλης του εργατικού, λαϊκού κινήματος. Με τη σφραγίδα του απεργιακού αγώνα των εργατών σε όλο τον κόσμο καθιερώθηκε το Οχτάωρο. 

Στην πρωτομαγιάτικη απεργία του 1886, στις ΗΠΑ, γύρω στο μισό εκατομμύριο εργάτες παράτησαν τη δουλειά τους και συνενώθηκαν στους δρόμους του αγώνα, τραγουδώντας: 

«Σκοπεύουμε ν΄ αλλάξουμε τα πράγματα.
Όχι πια να μοχθούμε απ΄ τα χαράματα.
Ίσα – ίσα μόνο για να ζούμε,
Να μην έχουμε ποτέ μια ώρα για να σκεφτούμε…
…Οχτώ ώρες για εργασία, οχτώ ώρες για ανάπαυση
κι οχτώ ώρες για ό,τι θέλουμε»

Κρατάμε άσβεστες στη μνήμη μας τις Πρωτομαγιές που βάφτηκαν με το αίμα χιλιάδων αγωνιστών και αγωνιστριών από όλο τον κόσμο, στην πάλη για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Τα αγωνιστικά τους μηνύματα φτάνουν μέχρι το σήμερα:

Αφορούν εσένα που νοιώθεις την ανασφάλεια της ανεργίας, την ομηρία των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και έργου, της ανασφάλιστης και απλήρωτης δουλειάς, των πεντάμηνων προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας. Και την ίδια στιγμή ο εργοδότης σου στήνει «πάρτι» με τις επιδοτήσεις από το κράτος, την Ε.Ε. και με τις φοροαπαλλαγές, τις απαλλαγές από ασφαλιστικές εισφορές.

Αφορούν εσένα που βιώνεις τον εκβιασμό της απόλυσης σε περίπτωση που μείνεις έγκυος, γιατί η μητρότητα είναι κόστος για τους επιχειρηματικούς ομίλους και το κράτος τους. Είναι οι ίδιοι που στερούν από εσένα και την οικογένειά σου το δικαίωμα στην αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια. Που σε καλούν να γεννήσεις στο σπίτι για να πάρεις το επίδομα τοκετού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τη δική σου και του παιδιού σου.

Αφορούν εσένα που ξαναβρέθηκες στον δρόμο του αγώνα, γιατί οι δεσμεύσεις και της νέας κυβέρνησης ότι θα επανέλθεις στη δουλειά με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα «πήγαν περίπατο». Για κάποιες έγιναν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, για λίγες ώρες δουλειά και μισθούς ψίχουλα και για κάποιες «εισιτήριο» για την ανεργία.

Αφορούν εσένα που βρέθηκες στην ουρά του ΟΑΕΔ και σήμερα σε καλούν να γίνεις « επιχειρηματίας». Αφορούν και όσες κρατούν με νύχια και με δόντια ανοιχτή την επιχείρηση, το μικρομάγαζο, προσπαθώντας να επιβιώσουν στον ανταγωνισμό με τα μεγαθήρια του κλάδου, πολλές φορές χωρίς ασφάλιση από τον ΟΑΕΕ.

Αφορούν εσένα που προσπαθείς με τη σύνταξη πείνας να συντηρήσεις τα παιδιά και τα εγγόνια σου και θέλουν να «εξαγοράσουν» την ανοχή σου στις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές.

Αφορούν εσένα που ζεις την ανασφάλεια για το μέλλον του παιδιού σου, σε μια περίοδο που τα τύμπανα του πολέμου ηχούν ξανά στην περιοχή μας: στην Ουκρανία, τη Μ. Ανατολή, την Αφρική. οι επεμβάσεις που γίνονται σε όλο τον κόσμο έχουν τη σφραγίδα των τεράστιων ανταγωνισμών των επιχειρηματικών ομίλων, των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε. για την εκμετάλλευση και το μοίρασμα των δρόμων ενέργειας, του ορυκτού πλούτου, των αγορών. Η πολιτική τους είναι ένοχη για τα κύματα προσφύγων. Ανάμεσα σ΄ αυτούς χιλιάδες γυναίκες, άλλες έγκυες, άλλες με τα μωρά στην αγκαλιά, άλλες που γεννάνε μέσα στα δουλεμπορικά σαπιοκάραβα, αναζητώντας μια ανθρώπινη ζωή γι΄ αυτές και τα παιδιά τους.
 
Κάνε δική σου υπόθεση την Πρωτομαγιά 

Δεν μπορούμε να δεχτούμε ως «περασμένα- ξεχασμένα» δικαιώματα και κατακτήσεις που η Ε.Ε., οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι κυβερνήσεις που τους στηρίζουν, μας πήραν πίσω την περίοδο της κρίσης, και πιο πριν, και στο όνομα του χρέους. Ένα χρέος που δεν είναι του λαού, αλλά των επιχειρηματικών ομίλων και του κράτους τους.

Στο όνομα του «συγκερασμού των οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων», αξιοποίησαν την αντικειμενική μας δυσκολία να ανταποκριθούμε και στη δουλειά και στις ευθύνες για τη φροντίδα του ατομικού νοικοκυριού, της οικογένειας, για να περάσουν χωρίς λαϊκή αντίδραση οι ευέλικτες σχέσεις εργασίας στις γυναίκες.

Κατάργησαν τους περιορισμούς στη νυχτερινή εργασία των γυναικών στη βιοτεχνία και στη βιομηχανία και μας πέταξαν το «τυράκι» ότι έτσι ανεβαίνει το εισόδημα της οικογένειας. Όμως καμιά αποζημίωση δεν αντισταθμίζει τις βαριές συνέπειες στην υγεία μας από τη νυχτερινή εργασία.

Στο όνομα της «ισότητας των φύλων», εξισώνουν προς τα κάτω τα δικαιώματα που έχουμε, γυναίκες και άνδρες, όπως η εξίσωση προς τα πάνω των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η εναντίωση και σύγκρουση με την Ε.Ε. των μονοπωλίων είναι μονόδρομος για την ικανοποίηση των σύγχρονων, κοινωνικών, λαϊκών αναγκών.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1Η ΜΑΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΙΣ 10 π.μ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet