Η κομποστοποίηση πάει… σχολείο στα Βριλήσσια
Ποιότητα Ζωής

Η κομποστοποίηση πάει… σχολείο στα Βριλήσσια

Ο Δήμος Βριλησσίων βάζει την κομποστοποίηση στις σχολικές μονάδες της πόλης με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων, με την έναρξη του προγράμματος «Επιτόπια Κομποστοποίηση στα Σχολεία του Δήμου Βριλησσίων».

«Το πρόγραμμα αυτό ανταποκρίνεται σε μία ανάγκη της εποχής, για δράσεις που προάγουν την πράσινη σκέψη και την οικολογική ευαισθητοποίηση των νέων της πόλης μας» σημειώνεται στην ανακοίνωση της δημοτικής αρχής.

Ο δήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης 29 Φεβρουαρίου στο 1ο Γυμνάσιο της πόλης και μαζί με τους αντιδημάρχους Παιδείας Χ. Γούναρη και Καθαριότητας Γ. Μαρίνη, αλλά και στελέχη της υπηρεσίας Καθαριότητας, είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν στους μαθητές για τη συλλογή οργανικών αποβλήτων που θα μετατρέπονται σε κομπόστ στο σχολείο τους. Τον δήμαρχο υποδέχθηκε η διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Βριλησσίων Ευαγγελία Σύρμα, ενώ τα παιδιά, με τις εύστοχες ερωτήσεις τους, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα οφέλη της κομποστοποίησης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές συλλέγουν τα οργανικά απόβλητα στο σχολείο τους, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε κομπόστ εντός του κομποστοποιητή, ο οποίος παραχωρείται δωρεάν από τον Δήμο Βριλησσίων. Με τη διαδικασία της κομποστοποίησης δημιουργείται ένα προϊόν γεμάτο θρεπτικά συστατικά, που αποτελείται από τα απόβλητα που διαφορετικά θα κατέληγαν στη χωματερή. Το κομπόστ αυτό είναι εξαιρετικό για την κηπουρική και την ανάπτυξη φυτών.

Ο στόχος του προγράμματος είναι πολύπλευρος. Πέρα από τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και τη μείωση της ταφής απορριμμάτων, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των μαθητών. Μέσα από τη συγκεκριμένη εμπειρία οι μαθητές έρχονται σε επαφή με βιώσιμες πρακτικές για το περιβάλλον και αποκτούν βαθύτερη κατανόηση για τη σημασία της εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων. Παράλληλα, το πρόγραμμα συμβάλλει στην ανάπτυξη της αίσθησης συλλογικότητας και τη διάδοση της πράσινης συνείδησης στις οικογένειες και το κοινωνικό περιβάλλον των παιδιών.

«Με την υποστήριξη και τη συμμετοχή της μαθητικής κοινότητάς μας μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον μέλλον για τις επόμενες γενιές» καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet