Αφιέρωμα στη γαλλική Nouvelle Vague από το Cine Δράση
Πολιτισμός

Αφιέρωμα στη γαλλική Nouvelle Vague από το Cine Δράση

Συνεχίζεται ο 2ος κύκλος συζητήσεων «Βλέπουμε, συζητάμε, μαθαίνουμε από και για το Σινεμά», που διοργανώνει το Cine Δράση της δημοτικής κίνησης Βριλησσίων Δράση για μια Άλλη Πόλη με θέμα τον «Μεταπολεμικό Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο».

Γαλλική Nouvelle Vague

Το Cine Δράση, αφού ασχολήθηκε με του Ιταλούς σκηνοθέτες Federico Fellini, Luckino Visconti, Pier Paolo Pazolini, τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018, στην 5η συζήτηση του κύκλου «Μεταπολεμικός Ευρωπαϊκός Κινηματογράφος» θα ασχοληθεί με τον Ιταλό σκηνοθέτη Michelangelo Antonioni και μετά θα περάσει στη γαλλική Nouvelle Vague (Νέο Κύμα). Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι οι πρόδρομοί της, οι βασικοί εκπρόσωποι, οι «συνοδοιπόροι», η μετεξέλιξη και οι επιπτώσεις της στην παγκόσμια κινηματογραφική παραγωγή.

Σκηνοθέτες όπως οι Francois Truffaut, Jean-Luc Godard, Claude Chabrol, Eric Rohmer, Jacques Rivette, Agnes Varda (που κατά πολλούς θεωρείται η μητέρα της Nouvelle Vague εξαιτίας της ταινίας της «La Pointe Courte», 1955) θα έχουν την τιμητική τους.

Όπως πάντα θα προβληθούν εκτενή αποσπάσματα από ταινίες όπως «Τα τετρακόσια χτυπήματα» («Les Quatre Cents Coups») του Truffaut που πήρε και το βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάννες το 1960, «Με κομμένη την Ανάσα» («A bout de Souffle», 1960) του Godard «Χιροσίμα, αγάπη μου» («Hiroshima mon amour», 1959) του Resnais.

Η ταινία «Με κομμένη την ανάσα» είναι το πιο χαρακτηριστικό δείγμα γραφής της Nouvelle Vague: κάμερα στο χέρι που κινείται αδιάκοπα, μακριά σε διάρκεια πλάνα, παγωμένη εικόνα, γύρισμα σε εξωτερικούς, φυσικούς χώρους, χαμηλός προϋπολογισμός, φυσικοί φωτισμοί, αυτοσχεδιασμός στην υπόθεση και το διάλογο, πειραματισμός στον ήχο κ.ο.κ.

Εισηγητής του σεμιναρίου είναι ο κ. Παναγιώτης Δενδραμής.

Το σεμινάριο πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα στις 8 το βράδυ στο στέκι της «Δράσης» (Πίνδου 30 & Μαραθώνος, Βριλήσσια).

Λίγα λόγια για τον εισηγητή

Ο Παναγιώτης Δενδραμής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη συνέχεια όμως ακολούθησε σπουδές σχετικές με τον κινηματογράφο. Αρχικά στη Σχολή Σταυράκου και έπειτα στο μεταπτυχιακό Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Έχει δουλέψει ως βοηθός σκηνοθέτη, κάμεραμαν, μοντέρ και βοηθός παραγωγής για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενώ η μικρού μήκους ταινία του «Tο δωμάτιο» συμμετείχε στο Φεστιβάλ Δράμας το 2009. Επιπλέον έχει συμμετάσχει ως εκπαιδευτής σε επιμορφωτικά προγράμματα σε σχολεία της Αττικής, με στόχο την εξοικείωση των μαθητών με την οπτικοακουστική κουλτούρα και τα μέσα της. Αυτή την περίοδο διδάσκει στη Σχολή Σταυράκου και ολοκληρώνει τη διδακτορική του διατριβή πάνω στον ελληνικό κινηματογράφο.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet