Η κόντρα Δ. Μωράκη και Χρ. Κοντάκου «τινάζει στον αέρα» το Δ.Σ. Κηφισιάς
Πολιτική

Η κόντρα Δ. Μωράκη και Χρ. Κοντάκου «τινάζει στον αέρα» το Δ.Σ. Κηφισιάς

Πρωτοφανή πράγματα έλαβαν χώρα στο γενικώς ήπιων τόνων Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς το βράδυ της Τετάρτης 5 Οκτωβρίου 2016. Η συζήτηση διεκόπη από τον πρόεδρο του Σώματος, Δημήτρη Μωράκη, δύο φορές -και τη δεύτερη μάλιστα οριστικά- εξαιτίας της «ανεξήγητης» σκληρής κόντρας του με τη γενική γραμματέα του Δήμου, Χριστίνα Κοντάκου. Και βάζουμε το «ανεξήγητη» εντός εισαγωγικών, γιατί το «Ε», θέλοντας να ρίξει περισσότερο φως στην όλη ιστορία επιχείρησε να επικοινωνήσει και με τους δύο «πρωταγωνιστές» του επεισοδίου. Από την πλευρά της κας Κοντάκου, λοιπόν, ενημερωθήκαμε ότι το έδαφος για ό,τι συνέβη είχε… καλλιεργηθεί από τις προηγούμενες μέρες.

Τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου το «Ε» δεν κατάφερε να τον εντοπίσει, αλλά τελικώς ενημερώθηκε από τον Δήμο ότι δεν θα ήθελε να κάνει κάποιο σχόλιο για το ζήτημα.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.

Το… ιστορικό

Η πρώτη διακοπή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς έλαβε χώρα όταν, μετά τη διαδικασία των ερωτήσεων, ο πρόεδρος του Σώματος έδωσε τον λόγο στον δήμαρχο, Γιώργο Θωμάκο, για ν’ απαντήσει στα τιθέμενα ερωτήματα. Τότε, η κα Κοντάκου διέκοψε τη διαδικασία, λέγοντας στον πρόεδρο ότι είχε ζητήσει τον λόγο ν’ απαντήσει εκείνη σε ορισμένα ερωτήματα. Ο κ. Μωράκης της εξήγησε ότι είχε ήδη δώσει τον λόγο στον δήμαρχο και τότε η γ.γ., σε έντονο ύφος, άρχισε να ρωτά τον πρόεδρο εάν έχει κάποιο πρόβλημα και δεν την αφήνει ν’ απαντήσει.

Δημήτρης Μωράκης και Γιώργος Θωμάκος
Δημήτρης Μωράκης και Γιώργος Θωμάκος

Επίσης, τον ρωτούσε εάν έχει αλλάξει κάτι μετά από 2,5 χρόνια, που παρενέβαινε στο Σώμα κι απαντούσε σε ερωτήματα, συμπληρώνοντας: «Υπάρχει κανονισμός που απαγορεύει στη γ.γ. του Δήμου να παίρνει τον λόγο στο Συμβούλιο;». Ο πρόεδρος, εμφανώς εκνευρισμένος, της απάντησε ότι υπάρχει και να πάρει τον κανονισμό να τον διαβάσει, με την κα Κοντάκου να απαντά στην πρόκληση λέγοντάς του να αναγνώσει «τώρα» στο Σώμα τον κανονισμό, «με τη σελίδα και το άρθρο που το αναφέρει αυτό» και να πάρουν θέση και οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι.

Ο κ. Γ. Θωμάκος, διαβλέποντας ίσως τη συνέχεια της έντασης, έσπευσε να καθησυχάσει την κα Κοντάκου, λέγοντάς της ότι μόλις απαντήσει ο ίδιος, θα παρακαλέσει τον πρόεδρο να της δώσει τον λόγο για να συμπληρώσει ό,τι εκείνη νομίζει. Ωστόσο, η κα Κοντάκου επέμεινε στην αξίωσή της, λέγοντας ότι δεν θέλει να συμπληρώσει κάτι, αλλά ν’ απαντήσει στα ερωτήματα που είχαν γίνει.

Προσπαθώντας να δώσει τέλος στο ζήτημα που είχε προκύψει, ο κ. Μωράκης είπε ότι «εδώ δεν είναι χώρος για να συζητούνται αυτά τα θέματα» (σ.σ. να διαβαστεί ο κανονισμός), συμπληρώνοντας ότι αναλαμβάνει την ευθύνη και δεν δίνει τον λόγο στην κα Κοντάκου. Τότε, όμως, ήταν που η γ.γ. ξάφνιασε το Σώμα, λέγοντας, με αρκετά ψύχραιμο τόνο είναι αλήθεια, ότι «αυτό που κάνει ο πρόεδρος είναι φασιστικό», προσθέτοντας ότι αυτό το λέει «με κάθε ευθύνη και να γραφτεί στα πρακτικά».

Ακολούθησε «μίνι θερμό επεισόδιο» της κας Κοντάκου και με τον αντιδήμαρχο Χρήστο Καλό, ο οποίος της είπε ότι «φασιστικό είναι να παίρνει το μικρόφωνο μόνη της και να διακόπτει τον πρόεδρο», ενώ ο κ. Μωράκης ανέφερε τρεις φορές ότι «ο πρόεδρος είναι φασίστας σύμφωνα με την κα Κοντάκου» και προχώρησε σε ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης.

Δεύτερη και οριστική διακοπή

Στην επανάληψη της συνεδρίασης, το κλίμα έδειχνε να έχει ομαλοποιηθεί, αλλά μάλλον μόνο επιφανειακά. Ο δήμαρχος πήρε τον λόγο κι απάντησε στα ερωτήματα που είχαν τεθεί και πλέον το Σώμα ξεκινούσε να συζητήσει τα εκτός ημερησίας θέματα.

Το πρώτο ζήτημα, το οποίο είχε έρθει ως έκτακτο, αφορούσε στην παροχή εξουσιοδότησης στον δήμαρχο για τη συμμετοχή του Δήμου σε ένα εγχείρημα της Περιφέρειας (συνεργατικός σχηματισμός στον κλάδο του τουρισμού). Ο κ. Θωμάκος έκανε την εισήγηση, την οποία -όπως είπε- είχε ετοιμάσει η κα Κοντάκου και την ευχαρίστησε γι’ αυτό, κι ακολούθησαν ερωτήσεις από πλευράς συμβούλων. Ένας από αυτούς ήταν ο κ. Ιωάννης Καπάτσος, επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής, που ρώτησε αν υπάρχουν υποχρεώσεις που θα προκύψουν για τον Δήμο από αυτή τη συμμετοχή και κυρίως σε οικονομικό επίπεδο. Ο δήμαρχος απάντησε ότι στο εισηγητικό της γ.γ. δεν αναφέρεται κάτι για οικονομική υποχρέωση και κάλεσε την ίδια εάν θέλει να προσθέσει κάτι, να το πράξει. Μάλιστα, στο αίτημά του συνεπικούρησε και ο κ. Βασίλης Βάρσος (δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας), λέγοντας στον πρόεδρο να καλέσει την κα Κοντάκου ν’ απαντήσει. Αυτό που ακολούθησε, ωστόσο, δεν ήταν αναμενόμενο.

Ο διάλογος είναι χαρακτηριστικός;

– Πρόεδρος: Κυρία Κοντάκου έχετε απάντηση για την ερώτηση του κ. Καπάτσου;
– Γ.Γ.: Κύριε πρόεδρε, επειδή σέβομαι την ηλικία σας και όχι τον ρόλο σας, θα απαντήσω σχετικά με την εισήγηση αυτή…
– Πρόεδρος: Κύριε δήμαρχε διακόπτω το Συμβούλιο.

Ευθύς αμέσως ο κ. Μωράκης σηκώθηκε από τη θέση του, με τον δήμαρχο να επιχειρεί να τον συγκρατήσει, προσπαθώντας προφανώς να τον πείσει να συνεχίσει τη συνεδρίαση, αλλά ο πρόεδρος ήταν ανένδοτος. Μάλιστα, ακούστηκε να λέει: «Τι λες μωρέ; Είμαστε σοβαροί εδώ μέσα;», και να θέτει και το δίλημμα «ή αυτή ή εγώ».

Κάπως έτσι «γράφτηκε» το οριστικό τέλος μιας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, που ουδέποτε ολοκληρώθηκε…

Τελικώς υπήρχε… προϊστορία
Χριστίνα Κοντάκου
Χριστίνα Κοντάκου

Συνομιλώντας με τη γ.γ. του Δήμου, το «Ε» πληροφορήθηκε ότι υπήρξε κι ένα άλλο γεγονός, πριν από 15 μέρες, που σύμφωνα με την κα Κοντάκου ίσως ερμηνεύει αυτό που συνέβη στη συνεδρίαση της 5ης Οκτωβρίου 2016.

Συγκεκριμένα, όπως μας ενημέρωσε η γ.γ., σε προηγούμενη συνεδρίαση του Σώματος κι ενώ η ίδια απαντούσε σε ερωτήσεις συμβούλων της μειοψηφίας σχετικά με ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στα έδρανα της πλειοψηφίας οι σύμβουλοι μιλούσαν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα η ίδια να ζητήσει από τον πρόεδρο να την προστατεύσει. Πάντα, κατά την ίδια, ο κ. Μωράκης παρεξήγησε την παρέμβασή της και της απάντησε «τι λέτε κυρία μου, θα μου υποδείξετε τη δουλειά μου;».

Παρ’ όλα αυτά, όπως εξηγεί η κα Κοντάκου, επειδή πάντοτε είχε καλή σχέση με τον πρόεδρο, θεώρησε ως παρεξήγηση αυτό που είχε συμβεί και δεν έδωσε συνέχεια. Μάλιστα, στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την τελευταία συνεδρίαση οι σχέσεις τους ήταν «φυσιολογικές».

Το πρόβλημα, ωστόσο, ξεκίνησε την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, οπότε η γ.γ. προσέρχεται στο γραφείο του προέδρου για να εντάξει το θέμα της συνεργασίας με την Περιφέρεια Αττικής στο τουριστικό πρόγραμμα στην ημερήσια διάταξη των θεμάτων που θα συζητούνταν την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου. Κάτι που ο πρόεδρος της το αρνείται αναιτιολόγητα -όπως υποστηρίζει η ίδια- κι ακολουθεί ένα διάλογος, τον οποίο η κα Κοντάκου αντιλαμβάνεται ως «χιουμοριστικό», αφού -όπως λέει- δεν πίστευε ότι όντως ο κ. Μωράκης δεν θα συμπεριλάμβανε το θέμα στην ημερήσια διάταξη. Ωστόσο, γύρω στις 16:30, όταν επιστρέφει στο γραφείο του προέδρου, ενώ εκείνος έχει αποχωρήσει, διαπιστώνει ότι το θέμα όντως δεν έχει περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη.

Ακολούθως ενημερώνει τον δήμαρχο και η λύση δίνεται με το να ενταχθεί το θέμα ως έκτακτο στην προσεχή συνεδρίαση, με τη συνέχεια που ήδη προαναφέραμε.

Το «Ε» ρώτησε την κα Κοντάκου εάν η συγκεκριμένη «ρήξη» συνιστά κατά την ίδια «μείζον πολιτικό θέμα», για να λάβει θετική απάντηση από τη γ.γ., η οποία επίσης επιμένει τόσο στον χαρακτηρισμό «φασιστικό» για τον τρόπο που ο πρόεδρος του Σώματος της απαγόρευσε να λάβει τον λόγο, όσο και στο σχόλιό της, που οδήγησε στη δεύτερη διακοπή του Συμβουλίου.

Μάλιστα, επέκρινε τον πρόεδρο για την επιλογή του να διακόψει τη συνεδρίαση, λέγοντας ότι τα θέματα που έπρεπε να συζητηθούν ήταν εξαιρετικά σοβαρά και, ακόμη και αν ο κ. Μωράκης δεν ήθελε να συνεχίσει τη συνεδρίαση, αυτό έπρεπε να γίνει υπό την προεδρία του αντιπροέδρου του Σώματος.

Τέλος, η κα Κοντάκου αναγνώρισε ότι ο δήμαρχος έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να της δοθεί ο λόγος, θεωρώντας αυτό ως στήριξη στο πρόσωπό της.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet