Νομοθετικά τερτίπια και εργολαβικά παιχνίδια ταλαιπωρούν την Κηφισιά
Πολιτική

Νομοθετικά τερτίπια και εργολαβικά παιχνίδια ταλαιπωρούν την Κηφισιά

Υπό καθεστώς «ομηρίας» από τους εργολάβους βρίσκεται ο Δήμος Κηφισιάς, όπως αποδείχθηκε εκ νέου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη καταγγελία για εργολάβο που «μπλοκάρει» έργα στον Δήμο μέσω «βιομηχανίας» ενστάσεων είχε κάνει ο δήμαρχος, Γιώργος Θωμάκος, και στη συνεδρίαση του Σώματος την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016.

Αυτή τη φορά, το ζήτημα αναδείχθηκε από τις ερωτήσεις που έθεσαν δημοτικοί σύμβουλοι για το θέμα του ταρτάν στο Ζηρίνειο, αλλά και του ύψους του κλειστού που δημιουργεί προβλήματα στην ομάδα βόλεϊ του ΑΟΠ Κηφισιάς (είναι 7,45μ., όταν η ΕΣΑΚΕ ζητεί να είναι 8μ.).

«Δεν ρισκάρουμε να μείνει κλειστό το Ζηρίνειο»

Ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Αθλητισμού & Πολιτισμού «Δημήτριος Βικέλας», Αχιλλέας Κουρέπης, εξήγησε ότι στην περίπτωση του ταρτάν (σ.σ.: η έκπτωση του πρώτου αναδόχου έχει προκαλέσει το «μπλοκάρισμα» του έργου) ο Δήμος περιμένει να εκπνεύσουν άκαρπες οι προθεσμίες για τους αμέσως επόμενους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, προκειμένου να φθάσει σε εκείνους τους υποψηφίους που διαθέτουν την τεχνογνωσία κι εμπειρία να ολοκληρώσουν το έργο, οι οποίοι βέβαια είχαν αποκλειστεί από την πρώτη φάση λόγω του ότι είχαν υποβάλει προσφορές με μικρότερες εκπτώσεις.

Ακριβώς λόγω της εμπειρίας αυτής, ο κ. Κουρέπης εξήγησε ότι ο Δήμος μελετά το θέμα του ύψους του Ζηρινείου, προκειμένου να βρει λύση που θα παρακάμπτει τις ατέρμονες διαγωνιστικές διαδικασίες και τις αναμενόμενες ενστάσεις που θα ακολουθήσουν, προκειμένου να μην κινδυνεύσει να μείνει κλειστός ο συγκεκριμένος αθλητικός χώρος.

Την άποψη του κ. Κουρέπη ενίσχυσε ο δήμαρχος Κηφισιάς, ο οποίος ξεκαθάρισε σε όλους του τόνους ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ρισκάρει να μείνει κλειστό το Ζηρίνειο και άρα, εξετάζονται οι εκδοχές είτε ν’ ανατεθεί το έργο σε εξωτερικό εργολάβο άνευ διαγωνισμού, είτε να συνεχιστούν οι πιέσεις ν’ αλλάξει η προκήρυξη και να επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων βόλεϊ σε γήπεδα με ύψος 7μ., «όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει λύση, τολμήστε την»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Νίκος Χιωτάκης, πρότεινε να ενταχθεί στην τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος κονδύλι 60.000 ευρώ και να πραγματοποιηθεί πρόχειρος διαγωνισμός, προκειμένου να επιταχυνθούν χρονικά οι διαδικασίες ανάθεσης και να ολοκληρωθεί το έργο μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, που θα αρχίσει και πάλι η αγωνιστική περίοδος.

Η πρότασή του απορρίφθηκε από τη διοίκηση, με τον κ. Γ. Θωμάκο να κάνει λόγο για «κάποιους που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν λαϊκίστικα το θέμα», προσθέτοντας ότι η δαπάνη των εργασιών που πρέπει να γίνουν υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ, ενώ ο πρόχειρος διαγωνισμός δεν εξασφαλίζει τον Δήμο από τις ενστάσεις των εργολάβων, που είναι σίγουρο ότι θα υποβληθούν, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία του αθλητικού χώρου για όλα τα σωματεία του Δήμου.

Ο κ. Χιωτάκης απέρριψε τα «περί λαϊκισμού», τονίζοντας ότι ο ίδιος είναι διατεθειμένος να βοηθήσει για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει θέμα να κινδυνεύσει να μείνει κλειστό το Ζηρίνειο, αφού όλες οι διαγωνιστικές διαδικασίες θα γίνουν πριν ξεκινήσουν οι εργασίες και -στη χειρότερη περίπτωση- αν υπάρξει «ναυάγιο» σε αυτές, απλώς δεν θα ξεκινήσει το έργο.

Τέλος, ζήτησε από τη δημοτική Αρχή να τολμήσει να προχωρήσει στις εργασίες, ζητώντας και τη στήριξη «των δυνάμεων του ΑΟΠ Κηφισιάς», ώστε «όλοι μαζί να παλέψουμε το θέμα».

Όταν ο νόμος «δένει τα χέρια» των Δήμων

Πέρα από το ποιος τρόπος θα βρεθεί και σε ποιον χρόνο θα λυθούν τα προβλήματα των αθλητικών χώρων (και όχι μόνο) του Δήμου Κηφισιάς, γεγονός είναι ότι η ανάδειξη του ποσοστού εκπτώσεων ως κύριο κριτήριο για την ανάθεση ενός έργου όχι μόνο δεν εξοικονόμησε χρήματα στους ΟΤΑ, αλλά τους έχει εμπλέξει σε μεγάλες περιπέτειες, οι συνέπειες των οποίων -πέρα από το οικονομικό κόστος- επιβαρύνουν και τις τοπικές κοινωνίες, που στερούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα πολύτιμες υποδομές.

Και επειδή η Κηφισιά είναι από τους Δήμους που πλήττεται ιδιαίτερα από το συγκεκριμένο φαινόμενο, ίσως να πρέπει ν’ αναλάβει πρωτοβουλίες προς το θεσμικό όργανο της Αυτοδιοίκησης, την ΚΕΔΕ, προκειμένου ν’ αυξηθούν οι πιέσεις προς την κεντρική εξουσία για αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.

Οι ΟΤΑ έχουν ήδη τεράστιο έργο να επιτελέσουν, ιδιαίτερα στα τελευταία «μνημονιακά» χρόνια και είναι κάτι παραπάνω από εξωφρενικό, ακόμη κι όταν μπορούν να δώσουν λύσεις σε ένα πρόβλημα, να εμποδίζονται από νομοθετικά και άλλα τερτίπια…

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet