Εργαστήρι για το λαϊκό παραμύθι και την τέχνη της αφήγησης στο ΚΕΜΜΕ
Πολιτισμός

Εργαστήρι για το λαϊκό παραμύθι και την τέχνη της αφήγησης στο ΚΕΜΜΕ

Δωρεάν βιωματικό εργαστήρι ενηλίκων για το λαϊκό παραμύθι και την τέχνη της αφήγησης, που ασχολείται ιδιαίτερα με την εμψύχωση και ανάδειξη του αφηγητή, του παραμυθά που υπάρχει μέσα στον καθένα μας, θα διεξαχθεί στο Κέντρο Έρευνας και Μελέτης Μικρασιατικής Ερυθραίας – ΚΕΜΜΕ (Λουκή Ακρίτα 4, Νέα Ερυθραία).

Διδασκαλία: Χριστίνα Λιόγαρη.

Πρόκειται για κύκλο τεσσάρων μαθημάτων που θα διεξαχθούν τις ακόλουθες ημέρες και ώρες:

  • Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016, από 18:30 έως 21:30.
  • Πέμπτη 4 Απριλίου 2016, από 18:30 έως 21:30.
  • Πέμπτη 14 Απριλίου 2016, από 18:30 έως 21:30.
  • Πέμπτη 21 Απριλίου 2016, από 18:30 έως 21:30.
Λίγα λόγια για το βιωματικό εργαστήριο από τη Χριστίνα Λιόγαρη

Το παραμύθι είναι ο λόγος των ανθρώπων ο παλιός και είναι λόγος οικουμενικός. Όλοι οι λαοί λέμε τα ίδια παραμύθια αλλά τα λέμε με λόγια διαφορετικά.

Το παραμύθι αγαπάει να μιλάει για την «ανάγκη» του ανθρώπου να προχωρήσει. Να υπερβεί τα προβλήματα του και να συναντήσει τον ώριμο εαυτό του. Ιστορεί την αγάπη μα και την πονηριά, τη δοκιμασία και την αναπάντεχη βοήθεια, την εκδίκηση και τη συμφιλίωση.

Οι ήρωες του -άνθρωποι ή ζώα- είναι συνήθως μοναχικοί. Στην αρχή ζουν αποκομμένοι από τον κόσμο και πρέπει να περιπλανηθούν για να βρουν την τύχη τους. Στη μυητική τους αυτή πορεία, δρόμο παίρνουν και αφήνουν, αντιμετωπίζουν δοκιμασίες και τις ξεπερνούν γιατί το θέλουν πολύ.

Συναντούν μαγικούς βοηθούς, συμμάχους που δεν θα τους προσπεράσουν και θα δεχτούν τη βοήθεια τους. Δεν αμφιβάλουν. Δεν διστάζουν, ακολουθούν την καρδιά τους και δεν υπολογίζουν κόπο και κόστος προκειμένου να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Έτσι στο τέλος ζουν αυτοί καλά και εμείς που ακούμε την ιστορία καλύτερα!

Μας ψυχαγωγεί, μας παρηγορεί και μας διδάσκει. Έχει την ικανότητα να μιλάει κατευθείαν στην καρδιά μας και μας αποφορτίζει από άγχη και εντάσεις δίνοντας μας δημιουργική διέξοδο.

Η Αφήγηση είναι ένα παιχνίδι επικοινωνίας, ένα παιχνίδι που έχει να κάνει με το πώς μοιράζεσαι και πώς εισπράττεις μία εμπειρία. Χρειάζεται δύο τουλάχιστον παίχτες, τον αφηγητή και τον ακροατή.

Επιπλέον θα εξασκήσουμε και θα αναπτύξουμε:

  • Τη λειτουργία και ανάπτυξη της αναπνοής μας.
  • Την επικοινωνία με τον εαυτό μας και τους άλλους.
  • Τη φαντασία μας.
  • Τον προσωπικό μας λόγο.

Βιογραφικό Σημείωμα

Η Χριστίνα Λιόγαρη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης τη χρονιά του 1984.

Το 1987 εκπαιδεύτηκε στη σκηνοθεσία, τη σκηνογραφία και τον τρόπο ομαδικής δουλειάς με έφηβους σε ένα πρόγραμμα του τότε υφυπουργείου της Νέας Γενιάς για το «Θέατρο στα Σχολεία».

Από τότε δουλεύει με ομάδες παιδιών ενώ παράλληλα κάνει Θέατρο συνεργαζόμενη με πολλές θεατρικές ομάδες και ΔΗΠΕΘΕ.

Στη συνέχεια διδάχτηκε το Θεατρικό Παιχνίδι στη σχολή του Λάκη Κουρετζή το 1996-1997 ενώ παράλληλα συμμετείχε στο «Θέατρο της Ημέρας» ως ηθοποιός και βασική εμψυχώτρια σε παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες μέχρι το 2001.

Είναι συνδημιουργός της ομάδας «μια βαλίτσα ταξιδεύει» η οποία την περίοδο 2001 -2006 έδωσε πολλές παραστάσεις σε σχολεία και δήμους της Αττικής με παράλληλη αφήγηση και δραματοποίηση παραμυθιών.

Το διάστημα 2004-2006 συμμετείχε ως αφηγήτρια σε ημερίδες εκπαιδευτικών για το παραμύθι στο Αρσάκειο.

Από το 2006 αφηγείται σε ενήλικες ή σε μεικτό κοινό, σε σχολεία και δήμους, σε μεγάλες πόλεις και μικρά χωριά.

Από το 2011 οργανώνει ομάδες για το Παραμύθι και την Τέχνη της Ιστόρησης του και εστιάζεταιι στις εφαρμογές του στη θεραπεία της ψυχής.

Πληροφορίες: τηλ. 210 6206190.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet