Τα όμβρια… έπνιξαν τις ασφάλτους στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης
Ποιότητα Ζωής

Τα όμβρια… έπνιξαν τις ασφάλτους στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης

Δύο τεχνικά θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λυκόβρυσης-Πεύκης την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016 έμελλε να αποτελέσουν αφορμή για ακόμη έναν… γύρο κριτικής στο πρόσωπο του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Ευάγγελου Παπανικολάου. Τα θέματα αφορούσαν στη έγκριση μελέτης για επέκταση κι ανακατασκευή δικτύου αγωγών ομβρίων υδάτων στον Δήμο, προϋπολογισμού 1,4 εκατ. ευρώ και συντήρηση οδοστρωμάτων τοπικών οδών, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.

Και για τα δύο θέματα, οι παρατάξεις της μειοψηφίας εξέφρασαν σκληρή κριτική προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για «παραλείψεις» στην εισήγηση, ενώ υπήρξαν και κατηγορίες εναντίον του για απαξιωτική συμπεριφορά απέναντι στο Σώμα. Επίσης, και για τα δύο θέματα τέθηκαν προς ψήφιση προτάσεις για αναβολή της συζήτησής τους, με την πρώτη να απορρίπτεται, αλλά τη δεύτερη να γίνεται ομοφώνως αποδεκτή.

«Διαδημοτικά» όμβρια
Κώστας Μπαλδεράνος
Κώστας Μπαλδεράνος

Από πλευράς της παράταξης «Συμμαχία Πολιτών», τη σφοδρή κριτική κατά του αντιδημάρχου ανέλαβε ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Μπαλδεράνος, ο οποίος ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα οδών οι οποίες ενώ στη μελέτη εντάσσονται σε αυτές όπου θα γίνουν έργα ομβρίων, ήδη διαθέτουν αγωγούς ομβρίων(!). Επίσης, τόνισε ότι το μεγαλύτερο τμήμα της οδού Άρεως, στην οποία επίσης προβλέπονται ανάλογα έργα, ανήκει διοικητικά στους Δήμους Κηφισιάς και Αμαρουσίου.

Γιάννης Θεοδωρακόπουλος
Γιάννης Θεοδωρακόπουλος

Από την ίδια παράταξη, ο επικεφαλής Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, αφού κατηγόρησε τον κ. Ευ. Παπανικολάου για απαξιωτική στάση απέναντι στο Δημοτικό Συμβούλιο και επισήμανε την «απουσία» της διοίκησης σε ό,τι αφορά σε διεκδικήσεις έργων για «προβληματικές» υποδομές στην πόλη (σχολεία, παιδικούς σταθμούς κ.λπ.), ζήτησε από τη διοίκηση να αποσύρει την εισήγηση και να τη φέρει διορθωμένη ώστε να ψηφιστεί από όλους.

Παναγιώτης Ασβεστάς
Παναγιώτης Ασβεστάς

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Παναγιώτης Ασβεστάς, αφού επισήμανε ότι τα χρήματα της Περιφέρειας (σ.σ.: το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής) είναι «λεφτά του ελληνικού λαού», έθεσε το θέμα κατά πόσο έχουν επιλεγεί με ορθολογικό τρόπο οι οδοί όπου θα γίνουν έργα ομβρίων, ενώ δήλωσε σίγουρος ότι «γίνονται παιχνίδια με την Περιφέρεια», στο πλαίσιο των φιλικών ή μη σχέσεων της τελευταίας με επιμέρους Δήμους.

Μαρία Γώγου
Μαρία Γώγου

Οξύτατη κριτική άσκησε και η επικεφαλής της παράταξης Κοινωνία Ενεργών Πολιτών, Μαρία Γώγου, η οποία είπε ότι «ο αντιδήμαρχος επιχειρεί να “μας βάλει το μαχαίρι στον λαιμό” για να ψηφίσουμε την εισήγηση», στηλίτευσε το γεγονός ότι, για άλλη μια φορά, απουσιάζει εκπρόσωπος της Τεχνικής Υπηρεσίας για να δώσει εξηγήσεις για το έργο, ενώ απευθυνόμενη στον αντιδήμαρχο τον κάλεσε «να φέρει έστω και μία σωστή εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο». Η κα Μ. Γώγου αναρωτήθηκε με ποιο δικαίωμα η Τεχνική Υπηρεσία εντάσσει δρόμους άλλων Δήμων στο συγκεκριμένο έργο, ζητώντας ταυτόχρονα την απόσυρση του θέματος.

Μανόλης Πάγκαλος
Μανόλης Πάγκαλος

Για «ακόμη ένα θέατρο του παραλόγου» έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης Ριζοσπαστική Ανατροπή, Μανόλης Πάγκαλος, μιλώντας για ένα έργο που θέλει και η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος, αλλά λόγω των «όχι καλών σχέσεων» μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Αμαρουσίου επιχειρείται να περάσει διά… παρακάμψεως του τελευταίου. Απευθυνόμενος δε προς τον κ. Παπανικολάου, είπε ότι «είναι ο καλύτερος από αυτούς που σκύβουν το κεφάλι».

Δημήτρης Κωνστάντος
Δημήτρης Κωνστάντος

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Λυκόβρυση Πεύκη.-, Δημήτρης Κωνστάντος, εστίασε την κριτική του σε «με ακόμη ελλιπή προεργασία» από πλευράς αντιδημάρχου, προσθέτοντας ότι οι «επαναλαμβανόμενες πλημμέλειες» εκ μέρους του είτε έχουν να κάνουν με «επιπολαιότητα», είτε έχουν στόχο να προκαλούν εντάσεις, για τις οποίες αναρωτήθηκε ποιους ακριβώς εξυπηρετούν. Τέλος, άσκησε κριτική στην έλλειψη παρουσίας εκπροσώπου της Τεχνικής Υπηρεσίας, κάνοντας λόγο για «άβατο» στο εν λόγω τμήμα.

«Τα νερά δεν έχουν σύνορα»

Από πλευράς διοίκησης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος απέρριψε τις αιτιάσεις της μειοψηφίας, λέγοντας ότι το Συμβούλιο καλείται να λάβει μια «πολιτική απόφαση» για το έργο και όχι να κρίνει τη μελέτη, η οποία έχει συνταχθεί στη βάση «της επιστήμης και της τέχνης». Δικαιολόγησε δεν την ένταξη στο έργο οδών που ανήκουν στα όρια άλλων Δήμων με το επιχείρημα ότι «τα νερά δεν έχουν σύνορα» και διατρέχουν διάφορους Δήμους, μέχρι να καταλήξουν στη θάλασσα.

Ο κ. Παπανικολάου δικαιολόγησε την απουσία εκπροσώπου των Τεχνικών Υπηρεσιών λέγοντας ότι δεν είναι υποχρεωμένοι οι απασχολούμενοι σε αυτές να εργάζονται εκτός ωραρίου, καλώντας ταυτόχρονα όποιον δημοτικό σύμβουλο θέλει να ενημερωθεί για τεχνικής φύσεως θέματα να προσέρχεται τις εργάσιμες μέρες και ώρες στην Υπηρεσία(!).

Κωνσταντίνος Νικολιδάκης
Κωνσταντίνος Νικολιδάκης

Στο τελευταίο έσπευσε να τον συνδράμει και ο πρόεδρος του Σώματος, Κωνσταντίνος Νικολιδάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι κάθε φορά έρχονται προς συζήτηση πέντε με έξι θέματα τεχνικής φύσης και, ως εκ τούτου, είναι ανέφικτο να βρίσκονται κάθε φορά στη συνεδρίαση εκπρόσωποι των Τεχνικών Υπηρεσιών.

Δημήτρης Κατραμάδος
Δημήτρης Κατραμάδος

Κάτι με το οποίο, ωστόσο, δεν φάνηκε να συμφωνεί ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Δημήτρης Κατραμάδος, ο οποίος και «εύλογες» βρήκε τις απορίες των δημοτικών συμβούλων και εκτίμησε ότι η μη παρουσία του διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών δεν «θωρακίζει» τον αρμόδιο αντιδήμαρχο…

Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη
Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κα Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη, που φάνηκε να μην πείθεται από τις εξηγήσεις του αντιδημάρχου, ψηφίζοντας υπέρ της πρότασης αναβολής του θέματος που έθεσε η κα Γώγου και τελικώς απορρίφθηκε από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας. Μάλιστα, η ίδια δήλωσε «παρούσα» και στην ψηφοφορία που ακολούθησε για το θέμα.

Ουδείς… άσφαλτος για τις ασφάλτους

Ανάλογη ήταν και η συζήτηση για το θέμα της συντήρησης οδοστρωμάτων, όπου και πάλι τέθηκαν ζητήματα διαδημοτικών δρόμων, αλλά και του τρόπου επιλογής των οδών που επιλέχθηκαν ώστε να προηγηθούν στην υλοποίηση των έργων συντήρησης.

Ευάγγελος Παπανικολάου
Ευάγγελος Παπανικολάου

Ο αντιδήμαρχος υποστήριξε ότι η επιλογή έγινε με βάση τεχνικά χαρακτηριστικά και με προτεραιότητα στις οδούς με τα μεγαλύτερα προβλήματα. Ωστόσο, το επιχείρημά του κατέρριψε ολοκληρωτικά η κα Μ. Γώγου, η οποία αποκάλυψε ότι μέσα στις συντηρήσεις είναι και η οδός Κανάρη, η οποία είχε πρόσφατα ανακατασκευαστεί και μάλιστα από τον κ. Παπανικολάου, επί προηγούμενης διοίκησης(!). Την ίδια στιγμή, δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας ανέφεραν και οδούς που χρήζουν άμεσης παρέμβασης, καθώς ίσως να βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από τις ήδη επιλεγμένες οδούς.

Ο αντιδήμαρχος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι που χρειάζονται παρεμβάσεις και επειδή το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ, θα υπάρξουν άλλα έργα μελλοντικά για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν.

Όσο για την παρέμβαση της κας Γώγου, αν και δήλωσε ότι δεν θυμόταν ο ίδιος ότι είχε ανακατασκευαστεί πρόσφατα η Κανάρη, απέδωσε το λάθος στην Υπηρεσία, λέγοντας ότι «κανείς δεν είναι αλάνθαστος και όσοι δουλεύουν κάνουν λάθη […] Αν επιμένετε, θα τραβήξουμε το αυτί του υπεύθυνου…». Πρόσθεσε δε ότι σε αυτή την περίπτωση η Κανάρη θα αντικατασταθεί με μια άλλη οδό.

Το σχόλιο προκάλεσε αντιδράσεις στα έδρανα της μειοψηφίας, εκπρόσωποι της οποίας έκαναν λόγο για «προχειρότητα» της εισήγησης και «μπακαλίστικες» λογικές, θέτοντας αίτημα αναβολής της συζήτησης, όπερ κι εγένετο.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet