Στην 1η Ημέρα Ελληνοφωνίας & Ελληνικού Πολιτισμού συμμετείχε η Μ. Πατούλη
Πολιτισμός

Στην 1η Ημέρα Ελληνοφωνίας & Ελληνικού Πολιτισμού συμμετείχε η Μ. Πατούλη

Στις εκδηλώσεις για την καθιέρωση της «1ης Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού» παραβρέθηκε η πρόεδρος του ΠΕΑΠ Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016, σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας. H Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού, τελεί υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Εθνικού Συμβουλίου Ελλάδος Ομίλων και Κέντρων για την UNESCO. Σειρά εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα με πρωτοβουλία της Εταιρείας Κοινωνικών Επενδύσεων και της Kosmos Hellas.

Η κα Μ. Πατούλη ως εκπρόσωπος της Αυτοδιοίκησης και εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού του ΕΔΔΥΠΠΥ (Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας) παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την Εσπερίδα που διοργανώθηκε με θέμα «Η Παγκόσμια Διάσταση της Ελληνικής Γλώσσας ως εργαλείο άσκησης Πολιτιστικής Διπλωματίας». Σε δηλώσεις της η πρόεδρος του ΠΕΑΠ υπογράμμισε ότι: «Η ελληνική γλώσσα είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τον παγκόσμιο Πολιτισμό, γιατί από τη μια χρησίμευσε για να εκφράσει την πιο καλλιεργημένη και φιλοσοφημένη σκέψη του αρχαίου κόσμου και από την άλλη αποτελεί το γλωσσολογικό υπόβαθρο όχι μόνο για τη νέα ελληνική γλώσσα, αλλά και μια σειρά άλλων, όπως η λατινική και οι καλούμενες λατινογενείς γλώσσες (ιταλική, αγγλική, γαλλική κ.ά.)».

Η πρόεδρος του ΠΕΑΠ εξήρε τις προσπάθειες της ΚΕΔΕ και προσωπικά του προέδρου Γιώργου Πατούλη για την πρωτοβουλία σε επίπεδο αυτοδιοικητικό -και όχι μόνο-, να αναδειχθεί, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το εύρος και η ιστορική συνέχεια της Ελληνικής Γλώσσας, ως Παγκόσμια Γλώσσα στο διαχρονικό πολυπολιτισμικό περιβάλλον της ορθής γνώσης και των επιστημών».

Για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού έχει πρωτοστατήσει η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ), η οποία πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων σε περισσότερες από δέκα ιταλικές πόλεις. Ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή ιταλικών πανεπιστημίων τα οποία έχουν έδρα στον Ελληνικό Πολιτισμό.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet